Daca planuiesti sa te muti, in mod cert vei avea o multime de sarcini de efectuat pentru a duce la bun sfarsit toata aceasta treaba. Si tocmai pentru ca sunt atat de multe lucruri de facut, este normal sa te simti stresat si coplesit de griji, in special atunci cand vine vorba de mutarea obiectelor grele si masive. Chiar daca ai parte de ajutor, tot trebuie sa fii atent atunci cand muti obiectele mari pentru a nu te rani si a nu le deteriora.
In randurile ce urmeaza iti oferim cateva sfaturi care te pot ajuta in acest sens.
Foloseste-ti mintea si apoi forta.
Ia-ti timp sa te gandesti la tot acest proces inainte de a ridica un deget.
Frigiderul intra pe usa sau poate fi manevrat cu usurinta pe hol asa cum este? Masoara-l pentru a afla. Daca nu reusesti, scoate-i usa, dar si usile din casa.
Poti ridica singur obiectele masive sau ai nevoie de ajutor?
Ajutorul poate veni sub forma unui prieten, a unor profesionisti angajati la o firma mutari sau a unui instrument. Aminteste-ti, daca ai vreo indoiala cu privire la capacitatea ta de a ridica si a transporta ceva, mai bine nu o mai face. Vei risca sa iti lovesti spatele, sa iti rupi vreun os sau sa produci daune obiectului si oricarui alt lucru pe care il intalneste, fapt ce te poate costa timp, bani sau ambele.
Indeparteaza tot ce este posibil.
Poti face lucrurile voluminoase sa fie mai usor de transportat prin indepartarea tuturor partilor atasate. Nu muta un birou cu sertare si cu continut inca inauntru. In schimb, goleste sertarele, rafturile, etc. Apoi, scoate sertarele si rafturile, daca este posibil. Daca nu le poti inlatura, inchide-le cu o banda pentru a nu se deschide in timp ce le deplasezi.
De asemenea, vei dori sa indepartezi picioarele mobilierului, dar si manerele si butoanele proeminente. Asigura-te ca etichetezi toate elementele pe care le indepartezi, astfel incat sa le poti repune la locul corect.
Indepartand tot ce este psibil, nu numai ca vei diminua din greutatea mobilierului pe care trebuie sa il muti, dar vei si reduce riscul de a zgaria podelele, peretii si de a te rani.
Protejeaza-ti bunurile in timpul mutarii.
Foloseste intotdeauna paturi, folie cu bule si alte materiale de protejare a mobilei in timpul miscarii si transportarii ei. Asigura-te ca invelisul de protectie este fixat cu banda de mobila, astfel incat sa nu alunece in timp ce o manevrezi.
Indiferent de cat de atent crezi ca esti, uneori miscarea mobilei masive te poate face mai stangaci. Pierderea echilibrului in timp ce cobori treptele poate duce la lovirea unui obiect de mobilier de perete. Crearea unei bariere intre obiectul in miscare si orice alte obiecte inconjuratoare va ajuta la prevenirea deteriorarii.
Împinge, nu trage.
Pentru a-ti proteja spatele cat mai mult, iti recomandam sa impingi mobila, nu sa o tragi, asa ca nu iti fie teama sa impingi mobilierul greu acolo unde este posibil. De asemenea, tragerea are tendinta de a pune mai multa tensiune pe spate, pe cand impingerea nu.
Daca insa nu vrei sa risti zgarierea podelei sau deteriorarea covoarelor, pune un carton sau un cearsaf vechi sub mobilier si foloseste-l pentru a trage obiectul de mobilier pe podea.
Adaugarea unui cearsaf sau a altor materiale sub obiectul de mobilier nu numai ca va ajuta la prevenirea zgarieturilor pe podea, dar va facilita, de asemenea, impingerea.
Totodata, trebuie sa stii ca exista sisteme de glisare si alte instrumente care pot fi utilizate pentru o impingere mai eficienta si mai putin riscanta a pieselor de mobilier.
Exista fel si fel de metode de a muta cu usurinta obiectelor mari de mobilier. Daca, insa, vrei sa scapi de tot acest stres si sa nu te supui riscului de a te accidenta sau de a-ti deteriora mobila, iti recomandam sa apelezi la ajutorul specialistilor in mutari. Acestia, nu numai ca iti vor garanta ca iti vor transporta toate piesele de mobilier in siguranta pana la noua casa, dar vor veni, de asemenea, cu un camion de depozitare mobila, pentru a te scapa si de acest stres de a cauta masina pentru mutarea bunurilor.