Cum să Observi Perseidele: Ghid pentru Noaptea de 12-13 August

Perseidele, cunoscute și sub numele de „Lacrimile Sfântului Laurențiu”, sunt unul dintre cele mai spectaculoase evenimente astronomice care pot fi observate cu ochiul liber. În fiecare an, această ploaie de stele căzătoare își face apariția pe cerul nopții, oferind un spectacol impresionant pentru cei pasionați de astronomie, dar și pentru amatori.

Ce sunt Perseidele?

VERIFICA CELE MAI BUNE OFERTE BLACK FRIDAY 2024 PE:

Perseidele sunt o ploaie de meteori care provin de la cometa 109/Swift-Tuttle. Aceste stele căzătoare sunt de fapt particule de praf lăsate în urmă de cometa menționată, care, atunci când intră în atmosfera Pământului, ard și creează acele dâre luminoase pe cer. Cometa 109/Swift-Tuttle are o orbită în jurul Soarelui care durează 133 de ani, ultima sa vizită în sistemul nostru solar având loc în 1992.

Cum să le observi?

Pentru a avea cea mai bună experiență de observare a Perseidelor, este recomandat să alegeți un loc cât mai întunecat, departe de luminile orașului. Deși ploaia de meteori își va atinge apogeul în noaptea de 12-13 august, este posibil să observați meteori și în zilele dinainte sau după această dată. Un alt sfat util este să vă lăsați ochii să se obișnuiască cu întunericul pentru o observare optimă. Nu este nevoie de un telescop; ochii sunt suficienți pentru a vedea acest fenomen.

Unde să le căutați pe cer?

constelația Perseu

Pentru a găsi locul de pe cer de unde par să vină toate stelele căzătoare, cunoscut sub numele de „radiant”, trebuie să identificați constelația Perseu. Radiantul se va deplasa pe cer în cursul nopții, așa că este bine să știți unde să priviți la diferite ore.

Vizionare online

Dacă nu vă puteți deplasa într-un loc potrivit pentru observare, există opțiunea de a urmări Perseidele online. Un eveniment în direct va fi transmis în noaptea de 12-13 august 2023 pe YouTube, începând cu ora 4:30.

Perseidele oferă un spectacol astronomic de neuitat, accesibil tuturor. Fie că alegeți să le observați direct sub cerul înstelat sau online, această ploaie de stele căzătoare este un eveniment care merită să fie experimentat.

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *