URL-urile
URL-urile

Așa cum spuneam în introducerea dinaintea articolelor explicative, orice element al unui site poate fi optimizat. Am început cu meta-tag-urile, dar poate ar fi fost bine să începem cu URL-urile, pentru că ele reprezintă scheletul site-ului, structura lui. Cum însă, de foarte puține ori, crearea unui site se desfășoară în același timp cu derularea unei campanii SEO, multe site-uri nu au URL-urile optimizate (de cele mai multe ori pentru că nu se cunosc cuvintele cheie pe care se dorește optimizarea).

Dacă vă interesează să aflați cum ați putea beneficia de pe urma acestei tehnici SEO în timp ce vă creați un site sau cum ați putea să-l optimizați pe cel existent, vă invit să citiți mai departe.

În primul rând, definiția URL-ului este următoarea: Uniform Resource Locator (URL) este parte din Uniform Resource Identifier (URI), care se referă la localizarea unui pagini web sau a unei resurse pe Internet. De cele mai multe ori, cele două sunt folosite ca sinonime. Tot ca sinonim este folosit și termenul „link”, deși există o mică diferență între ele: linkul e legătura între două pagini web – la urma urmei, tot un URL, dar cu această funcție în plus.

Tipuri de URL-uri

1. URL-uri dinamice (Dynamic URLs)

Un mare NU în ceea ce privește optimizarea pentru motoarele de căutare. Pentru că arată cam așa: http://www.domeniu.ro/categorie/thread.php?threadid=5672&sort=date. De obicei, sunt întâlnite pe site-uri de e-commerce și forumuri, pentru că acestea sunt foarte mari și este nevoie de tot felul de mecanisme pentru a crea tot mai multe URL-uri, odată cu creșterea site-ului.

2. URL-uri statice (Static URLs)

Sunt de preferat dacă vreți să vă optimizați site-ul încă din fază incipientă. Structura lor, http://www.domeniu.ro/categorie/nume-serviciu, permite folosirea cuvintelor cheie. Dacă revenim la exemplul cu instalatorii din articolele precedente, un link optimizat pentru site-ul lor ar arăta cam așa: http://www.numefirma.ro/instalatii-sanitare/montari-obiecte-sanitare.

Această clasificare este aplicabilă URL-urilor când apar în browsere. Există însă și o altă clasificare a URL-urilor, care se aplică URL-urilor din codul HTML:

  • URL-uri absolute (Absolute URLs): indică locația exactă a unui fișier sau folder și forma lui, în codul paginii, arată așa: <img src=http://www.numefirma.com/images/chiuveta.jpg width=”…” height=”…” />.
  • ULR-uri relative (Relative URLs): indică un fișier sau folder în relație cu folderul în care se află. În sursa paginii arată așa: <img src=”…/images/chiuveta.jpg” width=”…” height=”…” /> Lipsește numele domeniului, iar Google va ști deja unde este localizat acest document.

Din punct de vedere SEO, nu există răspuns clar la întrebarea „Ce fel de URL-uri folosim, absolute sau relative?”, pentru că fiecare are avantajele lui. Le puteți citi pe larg în articolul acesta.

Optimizarea unui URL

Atenție! Dacă URL-urile pe care vreți să le optimizați au trafic și sunt bine indexate, nu le modificați structura. Dacă o faceți, e ca și cum ați crea o pagină nouă. Ce puteți face pentru a le optimiza este să creați pagini noi, cu URL-uri statice, care să conțină cuvinte cheie, după care faceți un redirect 301 de la pagina veche către pagina nouă. Astfel, noua pagină va prelua într-un timp mai scurt page rank-ul, vizibilitatea și popularitatea celeilalte.

Cele mai potrivite URL-uri sunt cele scurte, sub 100 de caractere. Încercați să introduceți în URL-ul unei pagini cuvintele cheie cel mai potrivite. De exemplu, http://www.numefirma.ro/instalatii-sanitare/montari-obiecte-sanitare va fi URL-ul paginii „Montări obiecte sanitare”, din categoria „Instalații sanitare”. Cel mai bun loc pentru un cuvânt cheie este în URL-ul subdirectorului fiecărei categorii. Mai multe, aici.

Din nou, trebuie să amintim una dintre cele mai importante reguli ale SEO: atenție la excesul de cuvinte cheie (keyword stuffing). Nu sufocați URL-urile cu cuvinte cheie. Dacă URL-urile voastre arată așa: /Mercedes-benz-2006/Mercedes-benz/Mercedes.php, e de rău pentru SEO. Dacă vă gândiți să vă optimizați un blog sau un site care folosește WordPress, evitați linkurile de forma /?p=154/ sau /archives/123, pentru că nu vă ajută la absolut nimic. Dimpotrivă. Bifați în schimb una dintre celelalte două variante: 2012/09/09/sample-post/ sau 2012/09/sample-post/ (în Settings – Permalinks).

Atunci când creați un URL, nu scrieți cuvintele împreună, cum este cazul în exemplul următor: instalatiisanitare/montariobiectesanitare. Folosiți cratima „-”. Google o preferă în locul underscore-ului. De asemenea, nu folosiți majuscule, pentru că, spre deosebire de numele domeniului, sunt „case sensitive”. Adică, dacă cineva scrie direct URL-ul în browser fără majuscule, acesta va returna o eroare 404, pentru că majusculele nu se transformă în minuscule pentru a direcționa către pagina dorită. Nu folosiți nici diacritice, pentru că sunt transformate în coduri și URL-urile vor arăta ciudat.

Mare atenție la domeniu și la structura lui. Dacă http://www.numefirma.ro/ și http://numefirma.ro/ sunt ambele accesibile, veți avea duplicate content, pentru care Google penalizează. Faceți un redirect 301 de pe o adresă pe alta, în funcție de preferință, astfel încât atunci când cineva accesează linkul „nepreferat”, să fie automat redirecționat către domeniul ales. Din punct de vedere SEO, nu contează dacă e cu www sau fără.

De asemenea, atenție să n-aveți nici URL-uri de genul: http://www.numefirma.ro/index.php sau http://www.numefirma.ro/home și site-ul să fie accesibil și în forma lui simplă: http://www.numefirma.ro/. Tot duplicate content este. Așadar, faceți redirect 301 și pe acele pagini, dacă afișează homepage-ul cu același conținut.

Cum se optimizează un URL, pe scurt

  • Creați URL-uri statice, nu dinamice;
  • Trebuie să fie cât mai scurt, sub 100 de caractere;
  • Trebuie să conțină cuvinte cheie;
  • Nu trebuie sufocat cu cuvinte cheie;
  • Folosiți cratimă în loc de underscore pentru a despărți cuvintele;
  • Folosiți redirect 301 pentru paginile cu același conținut.

Dacă țineți cont de aceste sfaturi când vă apucați de construirea unui site, cu atât mai bine, nu va trebui să vă chinuiți după cu optimizarea. În articolul următor, vorbim puțin despre conținut și despre regulile de optimizare a textelor de pe site.

*Articolele despre SEO au caracter introductiv. Se adresează celor care doresc să învețe noțiuni de bază și să se familiarizeze cu termenii.*

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.