Izolarea cauzată de pandemia de COVID-19 ne-a forțat să stăm acasă și a crescut vertiginos utilizarea rețelelor Wi-Fi. Conexiunea noastră wireless la Internet a fost întotdeauna fundamentală, dar acum importanța sa a crescut exponențial și ne dorim, mai mult ca niciodată, să funcționeze perfect.
Dacă observați că conexiunea Wi-Fi nu funcționează la fel de bine cum ar trebui, este posibil să aveți unele dintre problemele pe care le-am văzut recent în articolul cu cel mai bun amplificator wifi sau poate că totul se datorează unui intrus care a reușit să depășească bariera de securitate a rețelei și care consumă toată lățimea de bandă a conexiunii Wi-Fi.
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă asigurați că aveți într-adevăr unul sau mai mulți intruși în rețeaua Wi-Fi. Pentru a verifica, trebuie doar să introduceți adresa de conectare la interfața routerului (tastați 192.168.0.1 în browser) și vedeți lista dispozitivelor conectate.
Dacă apare unul pe care nu îl puteți identifica, puteți presupune că este un intrus. În funcție de router avem câte o interfață diferită și completă care ne va permite să identificăm și să eliminăm dispozitive necunoscute în rețeaua noastră Wi-Fi. Rețineți că puteți utiliza, de asemenea, aplicații pentru a identifica intrușii fără a fi nevoie să intrați în interfața routerului.
Sfaturi esențiale și de care trebuie să ții cont pentru a proteja rețeaua WiFi
Dacă ai detectat prezența unui intrus (sau aveți o suspiciune că aveți unul chiar dacă nu ați reușit să-l identificați deloc) nu vă faceți griji, este o problemă pe care o puteți rezolva într-un mod foarte simplu, trebuie doar să urmați pașii pe care îi vom indica mai jos.
Un intrus accesează rețeaua noastră Wi-Fi, în majoritatea cazurilor, încălcând securitatea oferită de parola pe care o folosim. În mod normal, acestea sunt persoane apropiate, din mediul nostru, vecini în majoritatea cazurilor, deoarece gama rețelei noastre Wi-Fi este limitată și este doar la îndemâna acelor oameni care locuiesc în apropierea noastră.
Acest lucru înseamnă că ceva la fel de simplu ca schimbarea parolei și ascunderea rețelei noastre sunt două măsuri care, cu puține excepții, ne vor permite să scăpăm de intruși și să ne păstrăm rețeaua Wi-Fi protejată. Prin urmare, vă recomandăm să începeți să adoptați aceste două măsuri, deoarece acestea sunt fundamentale și să le considerați opționale pentru a consolida securitatea.
Schimbă parola
Prin această acțiune blocăm accesul intrușilor și, în același timp, reducem riscul de a suferi noi atacuri și de a întâlni noi intruși.
Pentru a schimba parola, trebuie doar să intrăm în configurația routerului nostru introducând 192.168.0.1 în bara de căutare a browserului, accesăm cu numele de utilizator și parola panoul de configurare și căutăm opțiunea corespunzătoare (de obicei în secțiunea WLAN). De asemenea, trebuie să schimbăm numele de utilizator și parola care sunt asociate cu routerul în mod implicit.
Vă recomand să utilizați o parolă lungă, cu majuscule și minuscule, care conține, cel puțin, câteva numere și câteva simboluri speciale și să o scrieți pe o hârtie care ar trebui păstrată în siguranță.
Utilizează listele de filtrare MAC
Cu acest tip de liste permitem accesul la Internet doar la acele dispozitive pe care le-am setat ca fiind autorizate. Restul vor fi interzise, deci este o soluție simplă, dar foarte eficientă pentru a opri intrușii.
În general, este cea mai recomandată opțiune atât în case, cât și în întreprinderile mici. Dacă dorim să o activăm, trebuie să intrăm în interfața routerului și să căutăm opțiunea corespunzătoare în secțiunea de securitate.
Dezactivează protocolul UpnP
Protocolul Universal Plug and Play (UPnP), care își propune să stabilească o conexiune ușoară cu dispozitivele din apropiere, însă poate face routerul vulnerabil și o potențială țintă pentru hackeri (rezultatele ar putea fi și atacuri DDoS).
Nu toate routerele sunt susceptibile la exploatarea UPnP, dar de ce să-ți asumi riscul. De aceea, dezactivează această opțiune.
Concluzii
Deși hackerii dezvoltă continuu diferite tehnici pentru a se infiltra în rețele, utilizarea recomandărilor noastre poate asigura că rețeaua WiFi este foarte protejată.
Deși nu este necesară nicio conexiune fizică pentru a accesa o rețea, hackerii de la distanță apropiată pot compromite cu ușurință informațiile private și sensibile, chiar și fără acreditările sau permisiunile corespunzătoare.
Ca urmare, opțiunile default nu mai sunt un mijloc suficient de securizare a rețelei, deoarece hackerii pot accesa de la distanță conexiunile la internet dacă sunt lăsate nesigure, în special cu numărul tot mai mare de conexiuni wireless care sunt prezente într-o clădire.
Aceștia sunt pași simpli pe care îi poți lua în vedere pentru a-ți proteja rețeaua, datele și confidențialitatea, uitând de aspectul tehnic care sperie adesea persoanele care nu sunt familiarizate cu aspectele mai tehnice ale internetului.