Lista țărilor unde se găsesc destui români plecați peste hotare pentru un trai mai bun cuprinde și Germania. Nimeni nu își dorește ca acest gest să se termine trist, cu încetarea din viață a celui drag, dar cu toate acestea, se poate întâmpla. Pentru aducerea trupului neînsuflețit în țară este nevoie de multe proceduri de care cel mai bine este să se ocupe o firmă de servicii funerare cu experiență.
Ajutorul de care ai nevoie
Decesul celui drag nu este niciodată un moment ușor, dar parcă este și mai greu de gestionat atunci când se petrece peste hotare. Rudele rămase în urmă se gândesc cu groază la toate procedurile care trebuie urmate în acest caz. Cel mai bine este, pentru ca repatrierea decedatilor din Germania in Romania necesita o atentie sporita, recomandarea noastră este să se apeleze mereu la o firmă profesionistă de servicii repatriere persoane decedate. Aceștia cunosc exact ce trebuie să facă, au cunoștințele necesare pentru ca acest proces să fie rapid, iar personalul are pregătirea pentru duce la bun sfârșit misiunea încredințată.
Fiecare țară are propriile legi funerare
Încă de la bun început vrem să facem afirmația că fiecare țară are propriul cadru legislativ în acest domeniu, care trebuie respectat cu strictețe. În Germania, multe dintre acestea diferă chiar mult față de cele din alte țări, cu atât mai mult față de România. De aceea chiar este nevoie să nu consideri un moft apelarea la o firmă de repatriere decedați profesionistă, pentru că ai mare nevoie de serviciile oferite de ea. Este nevoie de acea minte limpede, dar și care să știe cum să procedeze în așa fel încât procesul de repatriere să fie cât mai rapid și executat cât mai profesionist.
Fiecare land german are propriile reguli
După cum bine știe, Germania este împărțită pe landuri, iar fiecare dintre ele are propriile reguli sau legi legate de înmormântare sau incinerare. Este adevărat, la prima vedere, nu par prea diferite, însă există unele mici detalii care fac diferența. Spre exemplu, în unele landuri este obligatoriu ca incinerarea sau înmormântarea clasică să nu fie efectuate mai târziu de 96 de ore. În acest caz, este foarte important să fie respectată legislația existentă, iar firma de servicii funerare trebuie să fie foarte eficientă și rapidă în îndeplinirea demersurilor necesare repatrierii. Nu degeaba se tot vorbește despre rigurozitatea germană. Aceasta se aplică inclusiv când vine vorba de decesul cuiva drag. Personalul firmei se va ocupa de obținerea certificatului de deces, și de regulă nu ar trebui să fie probleme, indiferent dacă încetarea din viață s-a produs pe patul unui spital sau la domiciliu. Ca și la români, dacă există însă unele circumustanțe suspecte în care a avut loc decesul, este nevoie să fie chemată poliția.
Colaborare între autoritățile locale și ambasada României
În cazul în care un cetățean român decedează pe teritoriul Germaniei, autoritățile locale anunță aproape mereu ambasada sau consulatul României din zonă. La rândul lor, acestea vor face tot ce le stă în puteri pentru a înștiința rudele, iar în cazul în care acestea nu locuiesc pe teritoriul Germaniei, se va cere ajutorul poliției locale din țara de reședință să le anunțe pe acestea de decesul celui drag lor.
Cauza decesului este confidențială
În această țară cauza decesului este confidențială, așa că mai mult ca sigur personalul de la ambasadă sau consulat să nu aibă acces la aceste informații. De asemenea, după cum este și normal, orice document care este emis referitor la decesul persoanei respective va fi redactat în limba germană. Se înțelege, așadar, de ce este nevoie de o firmă de repatriere decedați profesionistă, care să se descurce rapid în tot acest păienjeniș de acte, dar și să cunoască bine limba germană. Dacă este nevoie – și mai mult ca sigur că așa va fi, ei se pot ocupa și de traducerea actelor.
Pentru ca întreg procesul să se desfășoare mult mai rapid, fără timpi morți și, mai ales, fără costuri suplimentare care pot ridica destul de mult prețul final al serviciilor de repatriere, este nevoie ca familia, cei dragi rămași acasă, să pună la dispoziția acestora toate actele necesare, printre care trebuie să se afle certificatul de naștere, cel de căsătorie, permis de ședere și multe altele. Toate actele de care este nevoie îți vor fi comunicate de personalul firmei de repatriere decedați pentru care ai optat.
Certificatul de deces
Un certificat de deces emis de Ambasada României nu îl va înlocui pe cel original, care a fost emis de autoritățile din Germania. În cazul în care înmormântarea nu va avea loc pe teritoriul german, firma de servicii funerare se va ocupa de tot ce presupune obținerea actelor și autorizațiilor necesare, transportul funerar în cadrul căruia este obligatoriu ca trupul celui decedat să fie îmbălsămat și așezat într-un sicriu special. De asemenea, mașinile cu care va avea loc transportul – dacă s-a optat pentru calea rutieră, trebuie să aibă autorizație și să fie prevăzute cu instalații de climatizare specifice. Întotdeauna șoferul mașinii de transport funerar trebuie să aibă toate actele în ordine, pentru ca în cazul unui eventual control, să le poată pune la dispoziția oamenilor legii din Germania.
Un astfel de moment este foarte dificil de gestionat, așa că este nevoie de ajutor de specialitate. Nu apela la firme necunoscute, sau de intermediari, pentru că nu faci altceva decât să prelungești inutil repatrierea corpului neînsuflețit, și chiar poți avea parte de neplăceri legale sau costuri mai mari. Optează mereu pentru profesioniști, și totul va fi mult mai simplu și mai rapid!