Cum se face un stick bootabil cu Windows, Linux sau Chrome OS

Te-ai intrebat vreodata cum se face un stick bootabil? Ei bine, noi acum cateva zile am avut nevoie sa instalam sistemele de operare Windows, Linux si Chrome OS pe mai multe serii de calculatoare. In cazul PC-urilor pe care a trebuit sa punem Windows 10, am fi putut alege sa folosim aplicatia Media Creation Tool detinuta si oferita de compania Microsoft. Insa, datorita faptului ca am avut nevoie sa instalam si alte tipuri de sisteme de operare, am constatat ca programul mentionat anterior nu functioneaza in acest sens. Prin urmare, a fost de la sine inteles ca avem nevoie de un soft care sa permita crearea unui stick bootabil pentru mai multe OS-uri.

Cum se face un stick bootabil

Dintre toate variantele testate, cel mai eficient si de baza program s-a dovedit a fi Rufus. Prin urmare, in acest articol, iti vom arata cum sa-l utilizezi in asa fel incat sa iti poti crea propriul stick bootabil cu Windows, Linux sau Chrome OS.

1. Instaleaza Rufus

rufus 7
Fișierul Rufus pe care trebuie sa-l executati

Mai mult ca sigur te-ai intrebat cum se face un stick bootabil. Ei bine, primul pas pe care trebuie sa il faci este descarcarea programului Rufus de aici. Odată ajuns pe pagina nu trebuie decat sa derulezi pana gasesti sectiunea de descarcare pentru varianta pe care o doresti. Aici merita mentionat faptul ca Rufus este disponibil si ca soft portabil, nefiind nevoie de instalare, ci pur si simplu de rularea sa prin dublu click.

Dupa ce ai pornit Rufus, ti se va afisa o fereastra similara cu cea din imaginea de mai jos:

rufus 9
Cum arata aplicatia Rufus atunci cand este deschisa

2. Conecteaza stick-ul USB

Al doilea pas de urmat este conectarea stick-ului USB pe care doresti sa-l faci bootabil. In urma acestui lucru, dispozitivul pe care utilizat ar trebui sa-l detecteze automat. Altminteri, acesta va fi afisat in sectiunea Dispozitiv din partea de sus a ferestrei. Daca ai si alte dispozitive conectate prin USB, cum ar fi o memorie externa, asigura-te ca alegi sitck-ul si nu alta unitate, fiindca tot ce se afla pe acesta va fi formatat.

rufus 8
Selectarea stick-ului USB in Rufus

3. Crearea unui stick bootabil folosind un fișier ISO

Pentru a trece la pasul trei, va trebui sa ai deja descarcat o imagine ISO a sistemului de operare pe care doresti sa-l pui pe memoria USB. Prin urmare, va trebui sa apesi pe Selectare Boot si alege daca ai un ISO, Disc sau imagine ISO, apoi click pe Selectare, iar daca nu ai, poti alege FreeDOS si sa sari la ultima parte din tutorial.

rufus 11
Alegerea de a folosi o imagine ISO sau de a creea unitatea cu FreeDOS

Cauta in calculator unde se afla ISO-ul, apasa pe el si click pe butonul deschidere.

rufus 10
Selectarea unui ISO cu sistemul de operare dorit

 

Programul Rufus se va ocupa singur de incarcarea fisierului ales si va ajusta toate setarile de care este nevoie. Chiar daca acestea sunt de obicei prestabilite in cel mai potrivit mod, se prea poate sa doresti modificarea lor in functie de circumstante. Atentie, e nevoie sa detii cunostinte putin mai avansate daca hotarasti sa urmezi aceasta cale.

rufus 2
Rufus alege automat setările potrivite pentru stick-ul USB

Iti recomandam sa acorzi atentie asupra sectiunilor Schema de Partiționare si Sistemul Țintă daca vei dori sa instalezi Windows sau Linux.

Dacă vrei să instalezi Windows pe un calculator nou, cu UEFI și GPT ca sistem de partitionare, trebuie să alegi setarile precum mai jos:

  • Schema de Partiționare: GPT
  • Sistemul Țintă: UEFI (non CSM)
  • Sistem de Fișiere: FAT32 (Standard)
rufus 1
Rufus cu setarile alese pentru instalarea Windows cu UEFI și GPT

Daca dispozitivul pe care doresti sa folosesti stick-ul bootabil este unul mai vechi si vrei sa instalezi Windows cu prin BIOS sau cu UEFI setat pe compatibilitate, trebuie să alegi setarile precum mai jos:

  • Schema de Partiționare: MBR
  • Sistemul Țintă: BIOS (sau UEFI-CSM)
  • Sistem de Fișiere: NTFS
rufus 4
Rufus cu setarile alese pentru Windows ce va fi instalat pe un calculator nou prin BIOS și cu MBR

Daca trebuie sa instalezi Linux ca sistem de operare, cu UEFI, selecteaza GPT. Altfel, selecteaza MBR. Oricum, indiferent de situatia in care te afli, alege FAT32 ca sistem de fisiere.

rufus 3
Rufus cu setarile alese pentru instalarea Ubuntu pe un calculator prin BIOS sau UEFI și MBR

Daca doresti, ai posibilitatea de a verifica toate optiunile disponibile, numai ca trebuie sa stii ceea ce faci. Altminteri, lasa-le asa cum sunt deoarece programul se va ocupa singur de ele.

4. Creeaza unitatea bootabila

In cadrul ultimului pas va fi necesar sa apesi pe butonul START si sa ai rabdare pana cand Rufus termina crearea unitatii pentru a fi bootabila.

rufus 6
Pornirea crearii stick-ului USB pentru a fi bootabil

Acum, timpul de asteptare tine foarte mult de performanta calculatorului pe care il detineti.

rufus 5
Finalizarea procesului de creare a unui stick bootabil

In urma finalizarii intregului proces, vei putea folosi memoria stick USB fara probleme pentru a instala sistemul de operare dorit.

Daca ti-am fost de ajutor cu acest tutorial, nu uita sa ne lasi un feedback in sectiunea de comentarii! ?

Distribuie
Marian Mărian

Marian Mărian

Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și exprima creativitatea. Cu o experiență vastă în copywriting, Marian a redactat articole pentru revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, în perioada 2016-2018. Apoi, din 2019, Marian a preluat rolul de Redactor-șef adjunct și SEO Specialist în cadrul portalului de ştiri şi informaţii IT&C intitulat GEEKI. Pe lângă capabilitățile sale de gândire critică, fiind capabil să facă diferența între corelație și cauzalitate în domeniul SEO, acestuia îi place, de altfel, să scrie articole despre diverse subiecte ce țin de tehnologie, știință și divertisment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *