Majoritatea șoferilor știu că anvelopele ar trebui schimbate în mod regulat, fie la fiecare 3 ani, fie după fiecare 30.000 de kilometri parcurși pe drumuri acidentate sau 150.000 de kilometri parcursi pe strada. În realitate, nu există o recomandare universală sau un interval fix de kilometri. Pentru a beneficia de performanță îmbunătățită și de siguranță rutieră, este necesar să achiziționați anvelope care să se potrivească perfect tipului de camion pe care îl dețineți, dar și să le acordați întreținerea de care au nevoie. Din acest proces de întreținere, face parte și examinarea atentă a anvelopelor în vederea depistărilor eventualelor fisuri, crăpături sau a altor tipuri de deteriorări.
Cum să înlocuiți corect anvelopele pentru camioane?
Înlocuirea anvelopelor este mai mult decât necesară atunci când anvelopele prezintă semne foarte evidente de uzură. În general, gradul de uzură este influențat de vreme, de stilul de condus al unei persoane, dar și de condițiile drumului. În loc să înlocuiți anvelopele ținând cont de unele reguli stricte, mai recomandat este verificați adâncimea benzii de rulare. Factorul determinant cheie care decide dacă o anvelopă trebuie înlocuită este tocmai adâncimea benzii de rulare. Dacă vă aflați în situația de a vă înlocui anvelopele, cel mai recomandat este să înlocuiți toate cele patru anvelope în același timp. Accesați https://www.radburg.ro/anvelope-auto-camioane/ pentru a explora o gamă actualizată de anvelope pentru camioane. Prin înlocuirea integrală a anvelopelor, veți elimina eventualele diferențe de aderență între anvelopele noi și cele semi-uzate, diferențe care ar putea afecta manevrabilitatea și care ar putea provoca un accident. Pe de altă parte, dacă doriți să înlocuiți doar două anvelope, atunci cel mai indicat este să puneți anvelopele noi pe roțile din spate, pentru a beneficia astfel de o tracțiune și de stabilitate mai bune.
De ce este importantă adâncimea benzii de rulare?
Adâncimea benzii de rulare se măsoară de la baza canelurilor anvelopei până la suprafața anvelopei. Fără banda de rulare, capacitatea anvelopei de a adera pe un drum umed este sever limitată, ceea ce face aproape imposibil să opriți, să virați, să accelerați sau să luați un viraj. În schimb, un set nou de anvelope pentru camioane prezintă o adâncime mai mare a benzii de rulare, ceea ce conduce la dispersarea mult mai eficientă a apei. Pe măsură ce conduceți, anvelopele se uzează, scade adâncimea benzii de rulare, rezultând astfel o dispersie mai puțin optimă a apei. Din cauza riscului crescut de hidroplanare sau acvaplanare la utilizarea anvelopelor cu o adâncime mai mică a benzii de rulare, se recomandă să optați pentru anvelope cu o adâncime minimă a benzii de rulare de 1,6 mm.
Cu toate că anvelopele nu trebuie înlocuite la intervale stricte de timp, există o excepție de la regulă, mai ales dacă dețineți o mașină care este folosită rar, cum ar fi o mașină de colecție. Dacă anvelopele nu sunt folosite și depozitate într-un loc uscat, ferit de lumina soarelui și de căldură, acestea vor începe să îmbătrânească și să se oxideze. Oxidarea are loc atunci când oxigenul reacționează cu compușii din cauciuc, determinând întărirea sau casarea lor. Este recomandat să înlocuiți anvelopele mai vechi de zece ani, chiar dacă acestea par perfect funcționale. Pe măsură ce devin rigide și casante, anvelopele sunt mai predispuse fisurilor minuscule, iar aderența lor este redusă semnificativ.