De ce Rudolf are nasul rosu?

Pentru inceput, unde credeti ca se relaxa mos craciun acum cateva zile, probabil Polul Nord este raspunsul care…

Pentru inceput, unde credeti ca se relaxa mos craciun acum cateva zile, probabil Polul Nord este raspunsul care v-a aparut imediat in minte, cu toate acestea, cardurile de craciun ar trebui sa il ilustreze pe Mos Craciun cu ochelari de soare pe insula Gemiler ce apartine de Turcia in proximitatea Marii Meditaraneene. Cel putin acestea ar fi informatiile corecte bazate pe adevarata persoana din spatele sarbatorii, si anume sfantul nicolae. Nascult in jurul anului 280 in orasul Patara, port bizantin al turciei, acesta intr-adevar provenea dintr-o familie instarita si devenind episcop in Myra, actuala Demre, a ajutat copiii din zona mediteraneeana si nici decum din polul nord

Am fost destul de dezamagit cand am aflat ca locul de provenienta al mosului este altul decat cel cunoscut pana acum, insa reintorcandu-ne la intrebarea din titlu, am incercat sa aflu de ce nasul renului Rudolph este rosu, ajungand la concluzia ca s-ar putea ca subiectul despre care vorbim sa nu fie nici macar mascul, iar in tot acest timp, renul rudolph sa fie defapt femela ren Rosie. Ne vom intoarce la asta intr-o secunda.

Cu mult inainte de anul 1949 in care a fost publicat hitul de craciun Rudolph the red nose reindeer, acest mit al unui ren cu un nas rosu deja exista. Imaginea lui Rudolph a fost ilustrata pentru prima data intr-o brosura creata de Robert May in 1939 special pentru a fi oferita copiilor din partea companiei Montgomery Ward. Aceeasu ilustratie apare si in cantecul dedicat lui Rudolph 10 ani mai tarziu, cantec interpretat de Johnny Marks.

Extremitatile de obicei se inrosesc din cazua temperaturii scazute..asa ca, sa fie frigul motivul real al nasului rosu? Ei bine daca ar fi fost asa simplu nu as fi facut un clip despre asta. Adevarul dureros este ca nasul renului de cele mai multe ori este un mediu propice pentru gandaci. Niste studii efectuate recent in Norvegia confirma faptul ca au o cavitate nazala ce mentinte caldura cand inspira si racesc temperatura cand expira. Odd Halborsen de la Unibersitatea din Oslo a scris acum ceva timp in studiul sau Parasitologia Astazi, ca roseata nasului lui Rudolf se datoreaza unei infectii a sistemului respirator din cauza parazitilor.

Caroline Pond de la universitatea Open din Anglia sesizeaza o alta discrepanta biologica in povestea Craciunului. In reclamele de Craciun observam reni masculi, puternici cu coarne impunatoare si frumoase…ceea ce nu ilustreaza deloc realitatea. Masculul cat si femela ren au coarne, diferenta este ca Renul mascul le are mai mari, acestea crescand pe baza de testosteron…insa, Craciunul vine imediat dupa perioada de imperechere a Renilor, cand masculul slabeste si cel mai important detaliu, ii cad coarnele si se refac abia in 4 luni de zile, adica prin martie-aprilie. Astfel, ajungem la concluzia ca renul rudolph cu nasul rosu este imposibil sa faca parte din echipa de reni care trag sania, femela ren Rosie fiind, din punct de vedere biologic, mult mai adecvata perioadei sarbatorilor.

Mai mult, decizia unui ren de a il insoti pe Mos Craciun in apropierea semineului pentru a se incalzii nu ar fi cea mai inteligenta decizie deoarece renii ca animale sunt construiti sa reziste la temperaturi scazute, avand blana dublu stratificata si cel mai important, capacitatea de a si regla temperatura, asa incat zapada nu se poate topii pe corpul renului…iar prezenta focului langa aceste animale, creeaza o temperatura mult prea ridicata comparativ cu nivelul lor de confort obisnuit.

O alta teorie sustine ca fenomenul renilor zburatori si in general al culorilor mosului alb rosu are mai putin legatura cu coca cola si mai mult cu populara ciuperca fly agaric(amanita muscaria). Patrick harding de la universitatea Sheffield din Anglia sustine ca aceste ciuperci otravitoare halucinogene erau folosite pe vremuri in zonele nordice din europa si america de catre samani, un simpotm cunoscut al substantei fiind senzatia de zbor. Chiar si specificul ho ho ho al mosului a fost interpretat ca un ras euforic al unui pacient care a consumat substanta.

Acestea fiind spuse, este posibil ca piesa Rudolf the red nose reindeer sa o aiba ca protagonista pe femela rosie iar mos craciun ei bine nu este foarte diferit cu exceptia preferintei sale pentru zone mai exotice, avand punctul de plecare pe tarmul marii mediteraneene. Va urez sarbatori fericite si nu uitati sa aruncati un ochi peste contul de instagram al canalului unde o sa aflati noutati despre viitoarele proiecte.

Acest articol a fost facut de catre ScienceFacts si adaptat de catre Geeki.ro, va rugam sa vizionati si video-ul din inceputul articolului acesta fiind foarte bine explicat cu imagini si parti video intuitive. Daca v-a placut acest articol va rugam sa tineti cont ca va puteti abona la canalul ScienceFacts si chiar dona pe Patreon-ul acestui canal.

Total
4
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POSTĂRI ASEMĂNATOARE