Un calculator sau un pc ( personal computer) este un dispozitiv electronic care manipulează informații sau date. Are capacitatea de a stoca , prelua și prelucra date. Este posibil să știi deja că poți utiliza un computer pentru a introduce documente , a trimite e-mailuri , a juca jocuri și a naviga pe web . De asemenea, îl poți utiliza pentru a edita sau crea foi de calcul , prezentări și chiar videoclipuri.

Diferența dintre hardware și software

Înainte de a vorbi despre diferite tipuri de computere, să vorbim despre două lucruri pe care toate computerele le au în comun: hardware-ul și software-ul .

  • Hardware-ul este orice parte a computerului care are o structură fizică , cum ar fi tastatura sau mouse-ul. De asemenea, include toate părțile interne ale computerului.
  • Software-ul este orice set de instrucțiuni care spune hardware-ului ce trebuie să facă și cum să o facă . Exemple de software includ browsere web, jocuri și procesoare de text.

Tot ceea ce faci pe computerul tău se va baza atât pe hardware, cât și pe software. De exemplu, chiar acum poți vedea această articol într-un browser web (software) și utilizezi mouse-ul (hardware) pentru a face clic de la pagină la pagină. Pe măsură ce afli despre diferite tipuri de computere, întreabă-te despre diferențele dintre hardware-ul lor. Pe măsură ce avansezi cu lectura prin acest articol, veți vedea că toate tipurile de computere folosesc adesea diferite tipuri de software.

Tipuri de computere

Când majoritatea oamenilor aud cuvântul computer , se gândesc la un computer personal, cum ar fi un desktop sau laptop. Cu toate acestea, computerele au mai multe forme și dimensiuni și îndeplinesc multe funcții diferite în viața noastră de zi cu zi. Când retragi numerar de la un bancomat, scanezi alimente la magazin sau utilizezi un calculator pentru calcule matematice, defapt utilizezi un tip de computer.

Calculatoare desktop

Mulți oameni folosesc computerele desktop la serviciu, acasă și la școală. Acest tip de sisteme sunt folosite extrem de mult acasă de cei ce iubesc jocurile. Sunt cele mai bune soluții și cu greu poți obține performanțe mai bune pe altceva în afara de un pc de gaming bun. Dacă vrei cel mai bun pc de gaming găsești o recenzie completa pe oferta9.ro despre acest subiect. Computerele desktop sunt proiectate pentru a fi așezate pe un birou și sunt formate de obicei din câteva părți diferite, inclusiv carcasa computerului, monitorul, tastatura și mouse-ul

Laptopurile

Al doilea tip de computer cu care ai putea fi familiarizat este un computer tip laptop, denumit în mod obișnuit laptop. Laptopurile sunt computere alimentate cu baterii, care sunt mai portabile decât desktopurile, permițându-le să le utilizeze aproape oriunde.

Tabletele

Tabletele- sunt computere portabile care sunt chiar mai portabile decât laptopurile. În loc de tastatură și mouse, tabletele folosesc un ecran sensibil la atingere pentru tastare și navigare. IPad-ul este un exemplu de tabletă popular.

Serverele

Un server este un computer care servește informații către alte computere dintr-o rețea. De exemplu, ori de câte ori utilizezi internetul, te uiți la ceva stocat pe un server. Multe companii folosesc și servere de fișiere locale pentru a stoca și partaja fișiere pe plan intern.

Parțile componente care alcătuiesc un calculator

Părțile de bază ale unui computer desktop sunt carcasa computerului, monitorul, tastatura, mouse-ul . Fiecare parte joacă un rol important ori de câte ori folosești un computer.

Carcasa de calculator

Carcasa computerului este cutia de metal și plastic care conține componentele principale ale computerului, inclusiv placa de bază, unitatea centrală de procesare (CPU) și sursa de alimentare. Partea frontală a carcasei are de obicei un buton On/Off și una sau mai multe unități optice .

Carcasele pentru computer vin în diferite forme și dimensiuni. O carcasă de birou se află pe un birou, iar monitorul stă de obicei deasupra acestuia. O carcasă turn este înaltă și stă lângă monitor sau pe podea. Calculatoarele all-in-one vin cu componentele interne încorporate în monitor, ceea ce elimină necesitatea unei carcase separate.

Monitor

Monitorul funcționează cu o placă video, situată în interiorul carcasei calculatorului, pentru a afișa imagini și text pe ecran. Majoritatea monitoarelor au butoane de control care vă permit să modificați setările de afișare ale monitorului, iar unele monitoare au și difuzoare încorporate.

Monitoarele mai noi au de obicei afișaje LCD sau LED-uri.  Acestea pot fi făcute foarte subțiri și sunt adesea numite ecrane plate. Monitoarele mai vechi folosesc afișaje CRT. Monitoarele CRT sunt mult mai mari și mai grele și ocupă mai mult spațiu pe birou.

Tastatură

Tastatura este una dintre principalele modalități de a comunica cu un computer. Există multe tipuri diferite de tastaturi, dar cele mai multe sunt foarte asemănătoare și vă permit să îndepliniți aceleași sarcini de bază.

Mouse-ul

Mouse-ul este un alt instrument important pentru comunicarea cu calculatoarele. Cunoscut în mod obișnuit ca dispozitiv de indicare, îți va permite să indici obiectele de pe ecran, să faci clic pe ele și să le muți .

Există două tipuri principale de mouse: optic și mecanic. Optic mouse-ul folosește un ochi electronic, pentru a detecta mișcarea și este mai ușor de curățat. Mouse-ul mecanic folosește o bilă de rulare pentru a detecta mișcarea și necesită curățarea periodică pentru a funcționa corect. Cel din a doua categorie cred că sunt extrem de greu de găsit pe piață sau deja nu mai pot fi găsite deloc spre a fi cumpărate.

Ai nevoie de asistenta? Te asteptam pe https://geeki.ro/comunitate/ (click aici) - Un membru staff sau utilizator al comunitatii iti va raspunde. Multumim!

Share.

Lasa un raspuns