Echipamentul de protecție pentru sudură: 4 piese de bază

Badea Nicoleta
By Badea Nicoleta
5 Min

Pentru a fi în deplină siguranță în timpul procesului de sudură, echipamentul de protecție trebuie ales cât mai atent și cu seriozitate. Lipsa acestuia poate cauza accidentări serioase, iar echipamentele nepotrivite pot să-ți facă munca mai dificilă. Indiferent de nivelul de expertiză pe care îl ai, vei avea nevoie mereu de echipament de protecție profesional. Iată piesele de bază pentru vestimentația de care ai nevoie ori de câte ori folosești aparatul de sudură: 

  1. Echipament de protecție pentru ochi și față 

Deoarece fața ta poate veni în contact direct cu scânteile și fumul produse de aparatul de sudură, ai nevoie de protecție serioasă în această zonă a corpului. Ochii sunt expuși la radiații prin răspândirea materialelor incandescente, iar sudarea fără a purta cel puțin ochelari de protecție poate cauza afecțiuni grave ale ochilor. 

Masca de sudură este mai eficientă decât ochelarii, deoarece îți protejează întreaga față. Pentru lucrările mici, poți opta pentru o mască de mână. Nu uita să schimbi sticla de protecție pentru masca de sudură. Este important să ai o vizibilitate cât mai bună asupra muncii tale, în special pentru a evita contactul cu scânteile care se formează imediat ce ridici masca. 

  1. Echipament de protecție pentru mâini și picioare 

Mâinile sunt la fel de expuse în timpul sudatului, așa că nu lucra fără mănuși, chiar dacă trebuie să rezolvi o lucrare rapidă. O astfel de abordare reprezintă un adevărat pericol, deoarece nu poți preveni accidentările și rănile fără echipamentul de protecție. 

Mănușile pentru sudură sunt acum disponibile în diferite mărimi, materiale, modele ergonomice, pentru a se potrivit în funcție de tipul de sudură pe care îl efectuezi. De ce este important să ții cont când le alegi: 

  • Să ofere protecție împotriva căldurii; 
  • Să-ți acopere încheieturile complet; 
  • Să ajungă sub mâneca jachetei sau peste aceasta; 
  • Să fie confortabile. 

Poți opta pentru mănuși din piele de porc, de oaie sau bovine, din material rezistent la foc, ușoare, deoarece îți oferă libertate de mișcare, fără a-ți îngreuna munca.  

Încălțămintea folosită te va proteja de posibilul contact cu focul, așa că alege ghete înalte din piele, care îți acoperă pielea până sub pantaloni. Mai mult decât atât, poți investi într-o pereche de ghete de calitate, cu întărituri speciale în zona degetelor. Acestea te ajută în cazul șocurilor suferite de contactul cu obiecte grele din metal sau alte obiecte care îți pot cauza răni. 

  1. Echipament de protecție pentru corp 

Îmbrăcămintea este la fel de importantă precum accesoriile. Întregul corp este expus scânteilor provocate de aparatul de sudură, așa că ai nevoie de articole vestimentare din materiale potrivite. Un lucru important de ținut minte este că hainele trebuie încheiate până sus, fără a lăsa pielea la vedere. Acestea sunt fabricate, de regulă, din piele sau alte materiale rezistente la foc.  

Alege jachete, salopete sau șorțuri fără buzunare sau cu buzunare acoperite și închise. Scânteile pot oricând să se piardă în buzunarul unei jachete fără să observi, în timp ce ești concentrat pe muncă. De asemenea, pantalonii nu trebuie să aibă manșetă și este important să-ți acopere complet picioarele. 

  1. Echipament de protecție pentru respirație 

Fumurile degajate de procesul de sudură pot deveni un pericol, în special dacă te expui des sau pe o perioadă îndelungată la acestea. Este recomandat ca spațiul în care lucrezi să fie ventilat corect și din abundență. Însă dacă vrei să fii pregătit pentru diferite situații și să-ți faci mereu treaba, trebuie să ai la dispoziție și o mască respiratorie cu filtru sau o mască de sudură dotată cu filtru pentru respirație. 

În acest fel îți protejezi plămânii în momentul în care ești nevoit să lucrezi în spații mai slab ventilate sau în condiții care nu-ți oferă posibilitatea să aerisești încăperea. 

Echipamentul de protecție nu este opțional în procesul de sudură, iar dacă munca ta zilnică depinde de asta, trebuie să investești în haine și accesorii de calitate. 

Urmărește Geeki.ro și pe Google News

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.