Atunci când cumpărăm un dispozitiv mobil sau o tabletă, luăm în considerare și comparăm cele mai importante caracteristici, cum ar fi cantitatea de memorie RAM, spațiul de stocare, tipurile de rețele la care se conectează și multe altele. Însă, știm cu adevărat cum să alegem tipul de ecran care se potrivește nevoilor noastre?
Fără îndoială, o cunoaștere completă a diferențelor și avantajelor dintre ecranele LCD și ecranele AMOLED te va ajuta să iei o decizie mai bună în ceea ce privește viitoarea ta achiziție.
Tot ce trebuie să știi despre ecranele AMOLED
Din punct de vedere tehnic, AMOLED reprezintă o matrice de diode organice care emit lumină în mod independent, de unde și acronimul de la Active Matrix Organic Light-Emitting Diode. Utilizatorul care se află în fața unui ecran AMOLED se va bucura de un contrast ridicat, de culori vii și de un negru intens, motiv pentru care Samsung a fost pionier în implementarea acestei tehnologii în întreaga sa gamă de dispozitive.
Ecranele AMOLED nu utilizează un panou de iluminare din spate, în schimb fiecare pixel este o sursă de lumină proprie, ceea ce face ca imaginea să fie mai consistentă. Asta înseamnă că atunci când o parte a ecranului folosește tonul negru, dioda de lumină este de fapt oprită. Același lucru este valabil și în cazul în care un pixel de pe ecran nu emite nicio culoare. Puteți vedea avantajul pe telefoanele Samsung, cum ar fi Galaxy S22, unde ecranul său când este blocat folosește doar 10% din baterie ca să afișeze ora, deoarece majoritatea pixelilor sunt dezactivați.
Dacă sunteți un fan al filmelor, vizionarea lor pe un ecran AMOLED este o experiență unică, oferind culori vii și un raport de contrast fenomenal. De asemenea, consumul de baterie care corespunde ecranului este mai mic, deoarece depinde de numărul de culori afișate la un moment dat.
Caracteristicile ecranelor LCD
Tehnologia LCD înseamnă afișaj cu cristale lichide, ceea ce se traduce prin ecran cu cristale lichide, care se luminează prin intermediul unei lumini de fundal. Datorită costului redus de fabricație, veți găsi dispozitive mai accesibile datorită utilizării acestei tehnologii.
Fidelitatea culorilor este impresionantă, ceea ce o face ideală pentru designerii grafici sau fotografi, deoarece aceștia pot fi siguri că rezultatul muncii lor la imprimare va arăta la fel de bine. De fapt, gama de culori a ecranelor LCD este mult mai largă, cu culori vii și perfect definite.
Datorită feedback-ului pe care îl primesc, ecranele LCD pot atinge o luminozitate de vârf mai mare în comparație cu ecranele AMOLED. Acest lucru înseamnă că, dacă mergeți la plajă și doriți să faceți o fotografie, puteți vedea cu ușurință conținutul pe smartphone, deoarece lumina se va adapta la condițiile ambientale în care vă aflați.
În interior, ecranele LCD vă permit o mai bună citire a dispozitivului, deoarece fiecare LED este capabil să furnizeze cea mai strălucitoare lumină albă. Un alt avantaj este că vă puteți bucura de conținutul smartphone-ului fără distorsiuni de culoare până la un unghi de 178 de grade.
Comparație între LCD și AMOLED
Cu toate acestea, nu totul este roz, deoarece ecranele LCD nu pot avea zone pur întunecate, deoarece panoul de lumină va fi mereu aprins, deci acestea nu vor fi niciodată la fel de întunecate ca cele AMOLED.
Însă, ecranele AMOLED au dezavantajul că, dacă un pixel este deteriorat, întregul ecran poate înceta să mai funcționeze și, în plus, sunt foarte sensibile și este mai ușor ca ecranul să se spargă.
De asemenea, ecranele LCD nu pot fi flexibile sau curbate, astfel încât designul lor va fi întotdeauna dreptunghiular și sunt mai groase din cauza luminii care trebuie să se afle în spatele ecranului, în comparație cu designul subțire și curbat al ingineriei AMOLED.
În cele din urmă, cel mai bun ecran este cel care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră. Dacă sunteți o persoană care are grijă de dispozitivele dumneavoastră, dacă munca dumneavoastră nu depinde de fidelitatea culorilor și dacă vă plac designurile atrăgătoare, ecranele AMOLED sunt cele potrivite. Pe de altă parte, dacă lucrați în domenii precum designul grafic, marketingul, fotografia sau crearea de videoclipuri, veți prefera, fără îndoială, un ecran LCD, unde puteți fi siguri că combinația de culori pe care o folosiți va fi cât mai fidelă realității.