Dacă computerul tău are probleme de încetinire, probabil că este din cauză că ai prea multe programe instalate, pentru că hard disk-ul este fragmentat și, pe lângă eventualele infecții sau programe malware, este posibil ca și componentele să se fi învechit pentru a rula noile programe care apar pe piață.
Una dintre principalele probleme de performanță este adesea cauzată de consumul excesiv de memorie RAM. În cazul în care aplicațiile au „canibalizat” memoria RAM a computerului, este necesar să puneți capăt acestei situații prin efectuarea unor activități de întreținere.
1. Identificați programele care consumă cel mai mult RAM
Unele aplicații sunt adevărate consumatoare de RAM. Primul pas pentru a rezolva problema consumului excesiv de memorie RAM este identificarea aplicațiilor cu probleme.
- Porniți PC-ul și lucrați în mod normal până când detectați o scădere a performanței.
- Acum deschideți Windows Task Manager (faceți click dreapta pe bara de activități de pe desktop -> Task Manager).
- Faceți click pe „Memory” (Memorie) pentru a sorta procesele în funcție de consumul de memorie RAM.
Acest lucru vă va permite să vedeți direct care sunt aplicațiile care utilizează cea mai multă memorie RAM. Dacă detectați o aplicație cu un consum anormal, cel mai bine este să dezinstalați aplicația respectivă (deschideți panoul de setări Windows și accesați „Add or remove programs”).
Unele programe, cum ar fi browserele web, au tendința de a consuma multe resurse, în special RAM. Pentru a evita acest lucru, încercați să nu aveți prea multe file deschise în același timp.
2. Îndepărtați programele din startul Windows
Un alt factor care face ca memoria RAM să gâfâie este reprezentat de programele care rulează automat atunci când porniți Windows. Dacă aveți o mulțime de programe configurate să pornească la pornire, acest lucru va duce la creșterea consumului de memorie RAM și de resurse.
- Deschideți din nou Managerul de activități Windows.
- Accesați fila „Startup” (Pornire).
- Uitați-vă numai la programele cu „Status: Enabled”. Acestea sunt aplicațiile care pornesc automat ori de câte ori porniți PC-ul.
- De aici, identificați pur și simplu acele programe care nu sunt necesare. De exemplu, chiar avem nevoie ca Spotify să pornească automat atunci când pornim PC-ul?
Faceți click pe programul pe care doriți să îl eliminați de la pornire automată și faceți click pe butonul „Disable” din partea de jos a ferestrei. Repetați acest proces cu toate programele pe care nu le considerați esențiale.
Nu vă faceți griji, dacă doriți să folosiți oricând programul respectiv, deschideți-l atunci când aveți nevoie de el fiindcă prin acest proces nu îl dezinstalăm sau îl eliminăm din sistemul nostru.
După ce ați făcut acest lucru, reporniți PC-ul și veți vedea cum sistemul se încarcă mai repede și consumă mai puține resurse la pornire.
3. Eliberați sarcinile în așteptare
Dacă aveți sesiuni de lucru îndelungate pe PC, este posibil să deschideți și să închideți aplicații de multe ori. Acest lucru înseamnă că unele programe nu eliberează în mod corespunzător memoria care le-a fost alocată.
Pentru a rezolva această problemă și pentru a închide toate acele procese de sistem care ar fi putut rămâne în așteptare în fundal și care consumă resurse, putem crea o comandă rapidă pe desktop care să elibereze toate aceste procese.
- Faceți click dreapta pe desktop-ul Windows și selectați „New -> Shortcut”.
- În câmpul „Type the location of the item”, introduceți următoarea comandă:
- %windir%\system32\rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks
- Faceți click pe „Next” (Următorul).
- Introduceți un nume pentru a identifica această comandă rapidă, cum ar fi „Release Pending Tasks”.
- Faceți click pe butonul „Finish” (Finalizare).
Apoi, atunci când observați că PC-ul începe să încetinească, rulați această comandă rapidă. Procesul de îmbunătățire a performanțelor nu este imediat, dar după un timp veți vedea cum sistemul funcționează ceva mai bine.