Salutare, am discutat despre timp şi despre cum călătoria în viitor ar putea avea efecte paradoxale asupra realităţii…posibilitatea ca tu să călătoreşti în viitor şi să porţi o eventuală discuţie cu tine, ar încălca una dintre regulile fundamentale ale universului spaţiu timp. Dacă nu poţi călători efectiv într-o instanţă de timp viitoare, atunci cum ar fi să poţi ştii ce se va întâmpla, înainte să se întâmple?

Pentru început, înainte de a vorbi efectiv despre ghicitul în cărţi cafea sau alte metode tradiţionale pe care oamenii le consideră metode pur spirituale trebuie să vorbim despre percepţia extrasenzorială, mai exact, despre cazul doamnei Doris Bither. În 1974, parapsihologul Barry Taff a fost contactat de către Doris Bither după ce aceasta a susţinut că este agresată de anumite entităţi, energii invizibile. Ceea ce la început păreau nişte simple declaraţii, pe parcursul investigaţiei de la casa acesteia pe strada Braddock Drive din california, cercetătorii Taff şi Gaynor Kerry au fost martorii unor incidente parcă rupte din filmele de groază, considerând cazul ca fiind unul de natură paranormală.

Cu toate că Doris Bither a încercat schimbarea reşedinţei în nenumărate rânduri, iniţial într-o altă casă din Carson California, ulterior în Sam Bernardino şi texas, aceasta a păstrat legătura cu autorul Frank De Felitta, autor ce a scris ulterior în 1978 o nuvelă pe baza acestui caz, numită The Entity. Aceeaşi nuvelă avea să devină film în 1982, film în care barbara Hershey joacă rolul lui Doris. Pozele în care aşa zisa entitate a fost surprinsă sub forma unor corpuri luminoase în camera doamnei Doris sunt şi acum pe internet..parapsihologul Taff a publicat informaţiile obţinute în cartea sa Aliens Above, Ghosts Below după moartea doamnei boris din 1999.

Ce relevanţă are acest exemplu paranormal? Ei bine, analizând cazul la mai mai bine de 40 de ani, s-a hotărât că cea mai plauzibilă explicaţie ar fi capacităţile extrasenzoriale pe care doamna Dorris le posedă fără să ştie. Cu toate că balanţa se înclină spre domeniul pseudoştiinţei, Psihologul karl Zener şi J.B Rhine au creat cărţile Zener, cărţi cu ajutorul cărora şi tu îţi poţi măsura această percepţie extrasenzorială. pachetul este format din 25 de cărţi, fiecare având câte un simbol, cerc, stea, pătrat, cruce respectiv 3 linii şerpuite. Testul constă în amestecarea pachetului, după care, cel care conduce experimentul va ridica pe rând câte o carte iar subiectul testat va încerca să ghicească simbolul de pe acea carte.

Rezultatele? au lăsat de dorit, aparent, existând 1/5 şanse de a ghicii, subiecţii normali identificau între 3-7 cărţi pur şi simplu datorită numărului de cărţi din pachet şi a probabilităţilor. Pentru a ghici mai mult de 8 şansele se reduc la 10%, şi dacă vrem să ne aruncăm şi mai departe, să spunem, vrem să ghicim 15 cărţi, deja şansele se reduc radical la 1 la 90.000. 25 de cărţi ghicite reprezintă practic imposibilul, fiind o singură şansă la 300 de cvadrilioane. Dacă este atât de dificil să ghicim o carte, atunci este metoda citirii viitorului în cărţile de tarot una reală? este citirea în cărţi o metodă ce oferă acurateţe asupra semnificaţiei citite?

Ei bine recent am experimentat personal o astfel de şedinţă în urma căreia multe dintre evenimentele prezise puteau fi asociate nu numai mie ci şi multor alte persoane. Aparent asta se datorează inconştientului colectiv, concept creat de psihologul Carl Jung. La ce se referă? Ei bine conform acestei teorii toţi oameni împart anumite experienţe sau trăiri comune ce reprezintă fundamentul succesului cărţilor de tarot, aceste experienţe se afla nu în conştient, nu în subconştient ci în inconştient, motiv pentru care este greu de determinat cu precizie ce parte din mintea omului este comună şi uneşte indivizii între ei. Tot carl Jung a separat conceptele de coincidenţă şi sincronicitate.

Coincidenţă este o înlănţuire de evenimente puţin probabilă dar posibilă. Este complet posibil din punct de vedere al probabilităţilor să arunci o monedă de 100 de ori şi de fiecare dată să pice doar una dintre fete..în cazul în care chiar s-ar întâmpla aceea ar fi o coincidenţă. Un bun exemplu este celebră înregistrare a lui Neil Armstrong în momentul aselenizării A small step for men, a giant leap for mankind, înregistrare pe care dacă o ascultăm în reverse, putem auzi clar propoziţia Men Wil space walk, este aceasta o declaraţie pe care Neil Armstrong a făcut o subconştient? ei bine……aceasta este de asemenea o simplă coincidenţă.

Sincronicitatea, termen specific luat din engleza este introdus tot de către Jung pentru a reda un concept care îi aparţine şi anume, coincidenţă semnificativă a unor fenomene fizice şi psihice care nu sunt înlănţuite cauzal. Definiţia pare şi este complicată însă luaţi în considerare următorul exemplu..să presupunem că o doamnă îşi comandă o rochie roşie însă din cauza unei încurcături la depozit, rochia pe care o primeşte este una neagră. Însă, între timp, afla vestea că o rudă apropiată i a decedat, şi în consecinţă păstrează rochia neagră din moment ce va avea nevoie de ea. Aceasta este sincronicitatea, capacitatea de a sincroniza o culoare… în acest caz negru, cu o semnificaţie, aceasta fiind înmormântarea şi cu un obiect fizic, rochia.

Cu toate astea tarotul nu a reprezentat de la început un intermediu prin care vrăjitorii să citească viitorul, ci dimpotrivă, acesta îşi are originile în italia secolului 15, mai exact în 1440, când singurul scop al cărţilor era joacă.Evident, nefiind numerotate, cărţile erau utilizate pentru jocuri mai complexe unde fiecare ilustraţie avea o anumită putere astfel încât jucătorul trebuia să reţină majoritatea cărţilor. Cât despre ocultism, magie şi ceea ce numim astăzi vrăjitorie, cărţile au fost folosite pentru prima dată în 1785 de către ocultistul francez Jean Baptiste Alliette. Designerul grafic Bill Wolf considera că original, ilustraţiile cărţilor erau menite să creeze povesti unice pentru fiecare joc în parte, iar modul de interpretare să fie strict alegerea jucătorilor.

Atunci când vorbim despre rezultatele şedinţelor de citire în cărţi de tarot..ei bine, nu putem verifica dacă interpretarea cărţilor a funcţionat de fiecare dată la fiecare participant, ceea ce înseamnă că dovezile nu sunt foarte palpabile. În schimb, întrebarea care trebuie pusă este, dacă ipotetic funcţionează, cum funcţionează mai exact? Teoria jocului, aceasta este prima teorie care susţine că ordinea cărţilor care pică este una aleatorie deci ilustraţiile cărţilor trebuie interpretate de către aşa zisul posesor al pachetului, care, în încercarea de a potrivi semnificaţiile obţinute şi de a forma o poveste pe baza acestora, poate ajuta involuntar jucătorul în a-şi descoperi propriile probleme şi implicit în ai deschide căi de rezolvare.

Sincronicitatea menţionată mai devreme este a doua posibilă metodă de funcţionare, aşa încât simbolul cărţilor se poate sincroniza cu semnificaţia oferită de cititor şi cu problemele aflate în subconştientul jucătorului, astfel, după cum a fost şi cazul meu personal, o anumită parte din interpretare se vă potrivii inevitabil, nu pentru că este ceva magic la mijloc, ci pentru că, spre exemplu, faptul că vei avea o perioadă cu întâmplări nefericite în viitor este un adevăr general, fiecare dintre noi va avea cândva o astfel de perioada pe parcursul vieţii, deci orice individ se poate regăsii în această predicţie.

Acest efect poartă numele de efectul Barnum sau efectul Forer, fenomen comun prin care unui subiect îi sunt prezise diverse generalităţi universale însă îi sunt prezentate ca fiind strict individuale. De foarte multe ori persoanele care susţin că au capacităţi paranormale, precum chiar cititul în cărţi utilizează conştient acest efect pentru a induce clientului adevăruri vagi cu care aceştia îşi vor asocia ulterior evenimente din viaţă. Acelaşi principiu este întâlnit şi la horoscop cât şi în marketingul global.

Nu ştim precis cât din interpretarea cărţilor de tarot este magie şi cât ştiinţă, în principiu pentru că în lumea reală, probabilitatea ca orice fel de ilustraţii alese aleatoriu să formeze o poveste este una mică…cu atât mai mult cu cât nu prea avem cu ce să comparăm această activitate şi poate cunoaşterea viitorului, cunoaşterea răspunsului la întrebări existenţiale se afla în fiecare dintre noi. Mecanica Cuantică se comportă în aceeaşi manieră, cu toate că da peste cap orice noţiune se ştia despre fizică până la descoperirea ei, este acceptată de către ştiinţă cu explicaţia că, într-o zi, vom face micile legături necesare înţelegerii acestui tip de mecanică.

Acest articol a fost facut de catre ScienceFacts si adaptat de catre Geeki.ro, va rugam sa vizionati si video-ul din inceputul articolului acesta fiind foarte bine explicat cu imagini si parti video intuitive. Daca v-a placut acest articol va rugam sa tineti cont ca va puteti abona la canalul ScienceFacts si chiar dona pe Patreon-ul acestui canal.

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.