Mark Zuckerberg susține că WhatsApp este mai sigur și mai fiabil decât iMessage. În realitate, fiecare dintre aceste aplicații are puncte slabe de securitate distincte.
Criticile dintre Facebook și Apple continuă. Mark Zuckerberg, într-o fotografie postată luni pe contul său de Instagram, a atacat sistemul de mesagerie iMessage al Apple pentru lipsa de securitate și a lăudat WhatsApp ca fiind mai bun. Cu toate acestea, ambele aplicații prezintă diverse semne de slăbiciune în materie de securitate, existând similitudini între cele două companii.
iMessage, criptat… dar numai între iPhone-uri
Apple folosește criptarea end-to-end atunci când trimite mesaje, ceea ce înseamnă că conținutul nu poate fi decriptat nici măcar de propriile servere. De asemenea, între două iPhone-uri apare o bulă albastră, în timp ce în cazul în care un iPhone comunică cu un dispozitiv Android, apare în schimb o bulă verde – iar această schemă de culori dezvăluie de fapt destul de multe lucruri, deoarece criptarea nu se aplică interacțiunilor dintre aceste două tipuri de dispozitive, după cum a observat cu perspicacitate Mark Zuckerberg.
Mesajele criptate pot fi salvate în iCloud, dar Apple poate împărtăși aceste date cu forțele de ordine dacă acestea prezintă un mandat de percheziție.
WhatsApp este și el criptat, dar…
WhatsApp folosește aceeași criptare ca și alte aplicații sigure, cum ar fi Signal. Cu toate acestea, această criptare dispare dacă un mesaj este raportat ca fiind inadecvat. Echipele de moderare WhatsApp au acces la cele patru mesaje dinaintea celui care a fost raportat… În cazul în care se întâmplă o sesizare, WhatsApp ar putea decide să modereze folosind inteligența artificială mai degrabă decât oameni.
În general, WhatsApp are acces la metadatele utilizatorului, care nu sunt niciodată criptate: numărul de telefon, numele, conturile asociate sau chiar momentul trimiterii mesajelor sunt accesibile echipelor sale.
Problemele de confidențialitate apar nu numai atunci când o companie schimbă informații cu clienții săi pe WhatsApp, ci și atunci când un utilizator schimbă mesaje cu un profesionist. De exemplu, dacă primiți servicii post-vânzare sau vindeți produse de la distanță, criptarea conversațiilor nu este garantată. După cum explică WhatsApp, decizia de a cripta sau nu aparține în totalitate profesioniștilor – care pot exploata, de asemenea, conținutul schimbat în scopuri de marketing.
În ceea ce privește ștergerea mesajelor, WhatsApp le oferă utilizatorilor săi posibilitatea de a le șterge după expediere și de a șterge discuțiile după 24 de ore, șapte zile sau 90 de zile.
La sfârșitul lunii septembrie, Facebook a fost dat în judecată pentru că ar fi creat o soluție de evitare a celor mai recente reguli de confidențialitate instituite de Apple. Acest lucru le permite utilizatorilor să refuze să fie urmăriți în permanență de aplicații.