Salutare, urmatoarea data cand va aflati intr-o cladire foarte inalta incercati sa cautati in lift butonul ce cores- punde etajului 13 si veti sesiza ca exista multe sanse sa nu il gasiti. Conform Mowrey Elevators, 85 la suta dintre panourile de comanda existente in lifturi nu contin etajul 13 efectiv, acesta fiind inlocuit fie cu 12A sau direct cu urmatorul etaj, si anume 14. Intrebarea este, de ce nu exista etajul 13?

La baza fenomenului se afla superstitia legata de numarul 13, acesta fiind considerat international un simbol al ghinionului. Joe Nickell abordeaza altfel problema. 12 este numarul perfect, numarul apostolilor, numarul lunilor dintr-un an, numarul complet al zodiilor…al 13lea element fiind astfel o abatarele de la perfectiune. Anterior am mentionat ca exista o sansa de 85 la suta sa nu gasiti etajul 13 afisat pe panoul liftului, asta pentru ca fiecare tara a dezvoltat o frica irationala pentru cu totul si cu totul alte numere.

Spre exemplu, in china, pronuntia numarul 4 este asemanatoare cu pronuntia cuvantului chinezesc pentru moarte. Astfel cladirile din china sar peste etajul 4 exact in aceeasi maniera in care majoritatea lumii evita etajul 13. Acelasi principiu se afla la baza fricii Japnoiei pentru numarul 9, care are o pronuntie similara cuvantului japonez pentru suferinta si tortura. Italia considera numarul 17 ca fiind ghinionist din cauza faptului ca prin rearanjarea literelor din scrierea numarului roman XVII, obtinem cuvintul VIXI care poate fi tradus cu ajutorul dictionarului in secventa am trait, purtand insa conotatia de am trait la trecut, deci simbolizeaza moartea.

Cu cat cautam mai atent cu atat putem descoperi o gama larga de numere ghinioniste care pentru noi, romanii, nu inseamna nimic deci automat nu am deprins aceasta frica. In schimb, numarul 13 a crescut in popularitate si va vine sa credeti sau nu, triskaidekaphobia, fobia de numarul 13 a crescut si ea in popularitate in randurile oamenilor de pretutindeni. Desi originea exacta a mitului nu este cunoscuta, fanii conspiratiei sustin ca Iuda este cel de al 13 lea membru care a ajuns la cina cea de taina, urmand sa fie si singurul care il va trada pe Iisus.

Incepand cu secolul 20, constructia unor cladiri cu mai mult de 13 etaje era evitata pur si simplu din cauza suprafetei mari ce urma sa fie umbrita ulterior constructiei. Cu toate acestea, necesitatea a determinat aparitia zgarie norilor, la care aceasta problema nu s-a luat in considerare de la bun inceput. S-a ajuns la concluzia ca schimbarea aparenta a etajului 13 cu 12A sau numerotarea directa cu 14, nu a determinat disparitia etajului in sine, ci doar asigura turistii superstitiosi ca nu vor intampina probleme in decursul sederii.

Chiar daca s-ar putea ca toate exemplele pe care urmeaza sa vi le dau sa fie pure coincidente, anumite persoane au sesizat evenimente tragice ce au avut loc pe data de vineri 13. Este posibil si probabil ca urmatoarele incidente sa fi fost doar coincidente neplacute, insa acestea au alimentat credinta oamenilor in superstitie. Orasul new york a fost marcat de moartea lui Kitty Genovese care a fost injunghiata de catre un necunoscut in ziua de vineri 13 1964. In ciuda faptului ca mai multi indivizi au vazut incidentul, acestia au decis sa nu ia masuri, tragedia fiind un exemplu perfect al efectului bystander. Mai exact Acel moment cand in ciuda unui numar mare de martori, nimeni nu ia masuri pentru a ajuta bazandu-se pe ceilalti martori, si tot asa.

Un alt exemplu este moartea rapperului american Tupac Shakur, care la varsta de numai 25 de ani a fost impuscat pe data de 7 septembrie 1996, urmand sa moara la spital 6 zile mai tarziu, pe 13 septembrie. Faptul ca multe dintre cladiri nu au etajul 13 este, in realitate, consecinta superstitiei. Insa regula nu se aplica doar in cazul liftului, ci si in cazul spitalelor care in mare parte, exclud camera 13 pe baza aceluiasi motiv, nu vor exista pacienti care sa riste sa fie internati sau operati intr-o camera cu ghinion.

Personalitati foarte cunoscute au ilustrat frica fata de numarul 13, Franklin Roosevelt, fiind doar un exemplu al oamenilor celebri cu aceasta fobie. Roosevelt nu calatoarea niciodata in a 13a zi din luna si nu strangea niciodata 13 invitati la masa. Napoleon credea de asemenea in ghinionul adus de numarul imperfect. Mark Twain a simtit pe pielea lui ghinionul numarului, fiind al 13 lea invitat la o cina organizata de o cunostinta, care pregati-se din intamplare, sau nu, mancare doar pentru 12 persoane. Din acest motiv, in paris, puteti angaja un quatorzieme, mai exact, un al 14 lea invitat platit care sa alunge energia negativa.

Vedem astfel cum o simpla superstitie cu origini necunoscute poate provoca schimbari majore la nivel global. In cazul in care cunoasteti alte superstitii de acest gen va rog sa le lasati in comentarii, de asemenea, daca v-a placut videoclipul si articolul si vreti sa fiti la curent cu tot ce e nou, va astept pe instagramul canalului Sciencefacts616. Pana atunci insa, va multumesc pentru vizionare, pe data viitoare!

  1. https://www.huffingtonpost.com/orbitzcom/unlucky-13-the-truth-behind-hotels-missing-13th-floors_b_6848290.html
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Thirteenth_floor
  3. http://www.mowreyelevator.com/industry-updates/rule-13-isnt-13th-floor/

Acest articol a fost facut de catre ScienceFacts si adaptat de catre Geeki.ro, va rugam sa vizionati si video-ul din inceputul articolului acesta fiind foarte bine explicat cu imagini si parti video intuitive. Daca v-a placut acest articol va rugam sa tineti cont ca va puteti abona la canalul ScienceFacts si chiar dona pe Patreon-ul acestui canal.