Este cunoscut faptul ca universul este intr o continua expansiune si in realitate, este atat de vast incat oricum nu poate fi observata decat o mica portiune din acesta, universul observabil. Asa ca, atunci cand ne gandim la cate miliarde de stele cu propiul lor sistem solar exista, ne punem intrebarea daca suntem singuri in univers, si daca nu, unde putem intalnii alte fiinte extraterestre.

Ecuatia lui drake este o ecuatie matematica ce are ca scop aproximarea numarului de civilizatii extraterestre ce teoretic s-ar putea intalnii in calea lactee. Pare complicat, insa in realitate este un calcul mult mai usor, se iau in considerare pur si simplu anumite valori estimate pentru, spre exemplu rata la care se formeaza stelele, cate dintre ele sunt asemanatoare soarelui avand propriul sistem solar si cate planete din respectivul sistem se afla in zona locuibila, conditie ce trebuie implinita pentru ca planeta sa contina apa lichida si implicit viata. Dupa ce au fost efectuate calculele estimative, reiese faptul ca aproximativ intre 1000 si 100 de milioane de civilzatii se pot afla in acest moment in calea lactee. Insa unde mai exact?

Paradoxul lui Fermi a aparut in anii 50, cand fizicianul Enrico Fermi si-a pus aceeasi intrebare. Unde este toata lumea? Ei bine, si-a efectuat calculele si a spus ca din moment ce nu am avut un contact direct cu extraterestrii pana acum, am fi primit macar diversi sateliti sau tehnologii trimise de catre acestia pentru a studia, luand in considerare faptul ca universul a luat nastere acum miliarde de ani. Si tocmai aici intervine paradoxul, desii statisticele confirma ca universul misuna de vietatii, totusi nu putem identifica pe nimeni.

Ceea ce pare a fi o situatie paradoxala, poate fi pur si simplu o neintelegere explicata de una dintre urmatoarele teorii. Pentru inceput, omul nu a creat inca sateliti suficient de performanti incat undele radio sa ajunga la alte posibile planete aflate in zona, asa ca nici la o distanta extrem de mica, undele nu ar putea fi diferentiate de zgomotul produs de cosmos. Un alt factor important este timpul, pentru ca la inceputurile universului calamitati la nivel de extinctie totala aveau loc oarecum des, asa ca orice civilizatie ce avea sa apara era extinsa inainte de a se dezvolta. Pamantul a trecut prin cel putin 5 astfel de evenimente si probabil va expirmenta altele pe viitor. Daca o stea ar exploda intr-o super nova la o distanta de 100 de ani lumina de Pamant, ozonul ar fi pulverizat si nivelul de radiati ar echivala de 10 ori limita letala, asa ca va imaginati consecintele unei hipernove spre exemplu.

Teoria marelui filtru, sau the Great Filter, presupus de catre Robin Hanson in 1966, descrii pasii pe care o civilizatie ii are de indeplinit pana la colonizarea galaxiei. Prima treapta este pozitionarea , ce trebuie sa fie in zona locuibila dupa cum am mentionat mai devreme, pe a doua treapta avem reproducerea moleculelor care duc ulterior la aparitia vietii celulare simple si complexe. Apoi apare viata multicelulara, sau complexa, dezvoltarea acestora in animale cu creier mare ce se pot folosii de diverse ustensile, omul modern inteligent, nivel la care Pamantul se afla la ora actuala, si explozia coloniilor, ce reprezinta repopularea altor planete si se afla pe ultima treapta din aceasta scara progresiva a aparitiei unei civilizatii noi.

Exista multe alte teorii care explica de ce Paradoxul Fermi nu este efectiv un paradox, si care ar putea fi motivele din cauza carora nu interactionam cu alte instante de viata. Printre acestea e teoria matrixului, a posibilitatii ca noi sa traim intr o simulare, teorie abordata recent in cateva dintre videoclipurile mele, sau o conceptie conform careia nicio rasa de vietati nu ajunge la colonizarea planetelor invecinate pentru ca ne auto anihilam singuri..prin intermediul armelor nucelare, coruptiei, bolilor experiemntale si multe altele. Sau poate perceptia noastra e gresita si ei sunt deja aici, printre noi, comunicand cu diverse guverne, anumiti oameni alesi. Cum de nu ii vedem? Ei bine nu stim sub ce forma pot traii alte civilizatii din univers, poate ei exista numai sub forma de energie.

Exista o sansa ca Pamantul, Terra, sa fie o simpla gradina zoologica coordonata de puteri inimaginabile, ce ne lasa sa ne dezvoltam natural, avand falsa impresie de suprematie si inteligenta, cand de fapt, suntem atent monitorizati si pur si simplu, niste simplii cobai. Aceste presupuneri sunt din ce in ce mai vagi, si ajungand la final, ne putem adresa intrebarea, ce ar fi daca noi totusi…suntem singuri, si asta e motivul pentru care nimeni nu ne contacteaza, deoarece acel „cineva”pe care noi il asteptam….nici macar nu exista.

Acest articol a fost facut de catre ScienceFacts si adaptat de catre Geeki.ro, va rugam sa vizionati si video-ul din inceputul articolului acesta fiind foarte bine explicat cu imagini si parti video intuitive. Daca v-a placut acest articol va rugam sa tineti cont ca va puteti abona la canalul ScienceFacts si chiar dona pe Patreon-ul acestui canal.

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.