Neuralink, compania de neurotehnologie cofondată de Elon Musk, a anunțat joi că a primit aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA pentru a efectua primul său studiu clinic pe oameni, un pas crucial după dificultățile anterioare de a obține autorizația.
Neuralink dezvoltă un implant cerebral numit Link, care își propune să ajute pacienții cu paralizie severă să controleze tehnologii externe folosind doar semnale neurale. Dispozitivul constă dintr-un cip mic care se conectează la creier prin fire subțiri și flexibile și care comunică fără fir cu un receptor extern.
Musk a prezis de cel puțin patru ori începând din 2019 că firma sa medicală va începe studiile clinice pe oameni pentru un implant cerebral care să trateze afecțiuni severe cum ar fi paralizia și orbirea. Cu toate acestea, compania, înființată în 2016, a solicitat abia la începutul anului 2022 autorizația FDA – iar agenția a respins cererea.
FDA a indicat mai multe preocupări către Neuralink care trebuiau abordate înainte de a autoriza studiile clinice pe oameni, potrivit angajaților. Principalele probleme au implicat bateria de litiu a dispozitivului, posibilitatea ca firele mici ale implantului să migreze în alte zone ale creierului și întrebări cu privire la modul în care dispozitivul poate fi îndepărtat fără a deteriora țesutul cerebral. FDA a solicitat, de asemenea, informații suplimentare despre sistemul de baterii.
Aprobarea FDA vine în timp ce parlamentarii americani îndeamnă reglementatorii să investigheze dacă componența unui panel care supraveghează testarea pe animale la Neuralink a contribuit la experimente nereușite și grăbite. Neuralink a fost deja subiectul unor investigații federale. Anul trecut, inspectorul general al USDA (Departamentul Agriculturii al SUA) a început să investigheze, la cererea unui procuror federal, posibile încălcări ale Legii privind bunăstarea animalelor, care reglementează modul în care cercetătorii tratează și testează anumite tipuri de animale. Compania a ucis aproximativ 1.500 de animale, inclusiv peste 280 de oi, porci și maimuțe, după experimente începând din 2018, a relatat anterior Reuters. Ancheta analizează și supravegherea USDA asupra Neuralink.
De-a lungul anilor, Musk a prezentat public un plan ambițios pentru Neuralink. A făcut senzație la sfârșitul anului trecut când a spus că este deja atât de încrezător în siguranța dispozitivului încât ar fi dispus să le implanteze propriilor copii. Musk prevede atât persoanele cu dizabilități cât și cele sănătoase obținând rapid implanturi chirurgicale la centre locale. Aceste dispozitive urmăresc să vindece o gamă de afecțiuni de la obezitate, autism, depresie și schizofrenie până la posibilitatea de a naviga pe web și telepatie.