FinTech
FinTech

Cum ai putea sa risti accesarea oricarei forme de credit, daca nu esti sigur de locul de munca, de sanatate sau de alte situatii care te pot pune in risc de neplata?

De unde nevoia de bani?

Este foarte dificil de trait dintr-o leafa. Si pentru o familie cu sot-sotie, ambii salariati, tot dificil este. E greu de trait, dar ce sa mai zicem de facut cheltuieli mari? Nu le spunem investitii, ca nu au ca scop sa faca alti bani. Dar ce faci cand trebuie renovat apartamentul? Sau e pe drum inca un copil, trebuie camera facuta, mobilata. Iarna, chiar si simpla plata a intretinerii si ne da cosmaruri. Cum ne descurcam?

Si hainele de iarna pentru copii si pregatirile de scoala, tot cheltuieli majore sunt, din pacate. Cati dintre noi se descurca sa economiseasca in lunile mai „usoare”? Ei, poate ca exageram putin acum. Dar adevarul este ca, mai devreme sau mai tarziu, vom avea nevoie urgenta de bani pe care nu ii avem la dispozitie. Si iata ca ajungem la banci.

Drumul la banca este usor. Aprobarea unui credit, daca ai salariu, nu este nici asta prea complicata. Dar ceva tot ne retine: teama ca ceva va merge rau, si ramanem la mana bancii sa ne lase fara casa sau cine mai stie ce grozavie.

Si, intrucatva, aveti dreptate sa va temeti: chiar si la un credit pentru nevoi personale fara garantii, banca tot va putea sa va execute bunurile sau proprietatile. Singura diferenta la acest capitol, fata de cele ipotecare sau garantate, este ca mai trebuie interpusa o hotarare judecatoreasca. Dar bancile au si timp, si avocati.

Exista credit fara risc?

Credite fara riscuri nu exista. Exista insa o varianta de siguranta, mai putin cunoscuta si mai deloc promovata: Asigurare de neplata credit. Iata cum, din fericire, era digitala ne-a adus multe avantaje, unul dintre acestea fiind FinTech-ul – tehnologia moderna pusa in slujba sectorului financiar – tranzactii, credite si asigurari.

Asigurarea aceasta la care ne referim, este una destul de putin costisitoare, dar nici gratis nu este. La 20k lei luati pe 5 ani, veti incepe cu 27-28 de lei prima de asigurare lunara. Exemplul este luat de la o banca importanta. Nu o numim, nu pentru ca nu avem o sursa de date credibila, ci pentru ca nu scriem aici pentru a face reclama nimanui. Nici pozitiva, nici negativa.

Totusi, foarte important: simplul fapt ca o asigurare va poate feri de necazul ratelor in caz de poerderea serviciului, nu inseamna ca gata, puteti imprumuta oricand, oricat, pentru orice. Motivul pentru care multi debitori cad victima propriilor imprumuturi este lipsa lor de responsabilitate. Acest defect este sursa numeroaselor lor povesti triste si tragice. Imprumuturile sunt o problema serioasa si trebuie luate cu precautie, mai ales daca implica o suma mare. Cele mai grave cazuri au escaladat si au necesitat actiuni in justitie. Inainte de a face un imprumut, asigurati-va ca motivul pentru care il accesati este valid si necesar. Creati un plan cu privire la modul in care puteti rambursa acel imprumut.

Care sunt situatiile in care o asigurare v-ar aduce linistea?

Motivul principal al accesarii unui credit este aparitia unor nevoi imediate sau de urgenta, cum ar fi probleme de familie, ale casei sau cheltuieli medicale. Daca aveti un salariu obisnuit, sansele sunt ca va dura ceva timp inainte de a strange suma de care aveti nevoie. Uneori, ceea ce primiti poate chiar sa nu fie suficient pentru scopul prevazut. Imprumutarea banilor in aceasta situatie va va permite sa gestionati plata rapida a cheltuielilor neprevazute la care ne refeream. Avantajul important al unui credit este – pe langa accesibilizarea unei sume considerabile, plata acesteia ulterior in parti mici – ratele lunare.

Nu este nevoie sa va fie frica de ceva atat de comun, cum este creditul bancar. Ca proprietar de casa, de exemplu, ai facturile obisnuite de utilitati si alte cheltuieli legate de casa. Cu totii suntem obligati sa platim impozite. Cu totii ne-am imprumutat macar o data cu ceva – nu neaparat bani de la rude, prieteni sau vecini. Indeea este: stim ce inseamna datoriile. Intrebarea este: sunteti suficient de responsabili pentru a plati cum trebuie si la timp ratele? Pentru ca la banci nu se discuta la fel cum o facem cu rudele, prietenii sau vecinii.

A fi debitor nu te face mai putin om. Ceea ce te poate face insa sa arati asa in ochii comunitatii este sa fii iresponsabil cu datoriile. Imprumuturile nu sunt disponibile pentru a putea cheltui bani pentru activitati inutile. Imprumuturile sunt servicii platite create cu intentia de a-i ajuta pe cei care au nevoie de bani imediat. Atata timp cat sunteti gata sa va asumati responsabilitatea, folositi un imprumut atunci cand este necesar si platiti-l inapoi la timp.

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.