Subtitlu: Echipamentele realizate de Huawei și ZTE sunt în atenția guvernului german, care analizează toate tehnologiile chinezești din rețelele sale de comunicații.
Guvernul german examinează toate tehnologiile chinezești din rețelele sale 5G din cauza îngrijorărilor privind securitatea națională. Această mișcare vine după rapoarte conform cărora Berlinul intenționează să interzică tehnologia Huawei și ZTE și chiar să ceară operatorilor de telecomunicații să înlocuiască echipamentele deja implementate.
Ministerul german de Interne vizează inspectarea tuturor componentelor fabricate în China care sunt deja implementate în infrastructura sa 5G. Ministrul federal de Interne, Nancy Faeser, a declarat în weekend că țara trebuie să-și protejeze rețelele de comunicații, mai ales infrastructura critică, potrivit unui raport din ziarul Bild am Sonntag. Din acest motiv, s-a decis realizarea unei analize a tuturor tehnologiilor achiziționate din China, în căutarea oricăror amenințări potențiale.
Planurile guvernului federal german de a bloca operatorii de telecomunicații din a instala componente cheie de la Huawei și ZTE în rețelele locale 5G, precum și de a le cere să înlocuiască orice astfel de echipamente existente fabricate de cei doi furnizori chinezi, a fost dezvăluită luna trecută.
Autoritățile germane au crescut îngrijorările cu privire la relația strânsă dintre multe dintre marile corporații chineze și guvernul țării și că acest lucru ar putea oferi Beijingului acces direct sau indirect la rețelele de telecomunicații ale Germaniei.
Aceste preocupări au fost ridicate de alte țări cu câțiva ani în urmă, SUA punând în aplicare interdicții asupra ZTE și Huawei la sfârșitul anului 2020. De asemenea, s-a raportat că SUA a avertizat guvernul german cu privire la pericolele potențiale ale echipamentelor de telecomunicații chinezești în același an.
Germania pare să meargă pe aceeași cale ca Marea Britanie, care inițial era sigură că orice amenințare potențială reprezentată de utilizarea echipamentelor fabricate în China în rețelele de bază ale diferiților operatori de telecomunicații era minimă și putea fi gestionată. Cu toate acestea, sub presiunea politică din SUA, Londra a cedat și a interzis operatorilor de telefonie să cumpere echipamente de la Huawei în special și, anul trecut, a emis notificări legale formale că orice echipament existent trebuie îndepărtat până la sfârșitul anului 2027.
Dacă Germania decide să implementeze o politică similară, va întâmpina o provocare dificilă; s-a estimat că echipamentul Huawei reprezintă aproape 60% din infrastructura rețelei sale 5G, deși această cifră a fost furnizată de ambasada chineză din Berlin.
În Marea Britanie, operatorul anterior de stat BT a evaluat că costurile de înlocuire a echipamentelor Huawei ar putea fi de aproximativ 500 de milioane de lire sterline (599 de milioane de dolari), în timp ce operatorul de telefonie mobilă Vodafone a estimat că ar putea fi întârziat cu 200 de milioane de euro (213 milioane de dolari).