SoftwareŞtiri

Google extinde prognoza inundațiilor la nivel global, inclusiv în România

Flood Hub oferă prognoze și informații despre inundațiile din 80 de țări

Google a anunțat că extinde capacitatea sa de prognozare a inundațiilor în 80 de țări de pe glob, inclusiv în România. Flood Hub, centrul de prognoză a inundațiilor de la Google, afișează când și unde vor avea loc inundații în Europa, Africa, Asia-Pacific și America de Sud și Centrală. Această extindere globală este rezultatul eforturilor Google de utilizare a inteligenței artificiale pentru a adresa criza climatică și pentru a sprijini comunitățile expuse la riscuri să rămână în siguranță și să se adapteze.

Prognoza inundațiilor se bazează pe tehnologia AI, care procesează diverse surse de date disponibile public, precum prognozele meteo și imaginile de satelit. Aceasta combină apoi două modele: modelul hidrologic, care prognozează cantitatea de apă care curge în râu, și modelul de inundație, care prezice ce zone vor fi afectate și cât de adâncă va fi apa. Guvernele, organizațiile și populația din aceste regiuni au astfel acces la informații critice cu până la șapte zile în avans pentru a se pregăti și a se adapta la inundații.

Începând cu acest an, Google va trimite alerte de inundații în Search și Maps, precum și notificări Android. Flood Hub face parte din activitatea Google de „Răspuns la Criză” pentru a oferi oamenilor acces la informații și resurse de încredere în momente critice – care includ, alături de inundații, incendiile de pădure și cutremurele de pământ.

Potrivit unui studiu recent realizat de o echipă de Economie Incluzivă de la Universitatea Yale, comunitățile cu voluntari locali, aveau cu 50% mai multe șanse să primească avertizări înainte ca apa să ajungă în zona lor. Google.org colaborează cu organizații precum Crucea Roșie Indiană pentru a înființa rețele de avertizare offline, alcătuite din voluntari comunitari instruiți, motivați și de încredere, pentru a extinde raza avertizărilor de pe Flood Hub.

Extinderea capacităților de prognozare a inundațiilor este un pas important în abordarea schimbărilor climatice și în sprijinirea comunităților vulnerabile la inundații. Flood Hub oferă prognoze și informații actualizate despre inundațiile din 80 de țări, ajutând astfel oamenii să se pregătească și să rămână în siguranță.

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website. În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele. În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button