Huawei finanțată de UE, în ciuda amenințării de embargo

By
Marian Ciobanu
Redactor-șef
Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce...

Uniunea Europeană (UE) a intrat într-o situație contradictorie în ceea ce privește gigantul chinez de telecomunicații Huawei. Cu toate că se pare că interdicția de a participa la proiectele de infrastructură 5G ale UE este iminentă, blocul continuă să finanțeze proiecte ale companiei.

Conform Financial Times, Huawei participă la 11 proiecte în cadrul programului Horizon Europe, programul UE de referință pentru cercetare și inovare. Aceste proiecte vizează diferite tehnologii avansate, cum ar fi inteligența artificială, 6G, cloud computing, detectarea cuantică, conectivitatea și conducerea autonomă. Huawei a primit aproximativ 14% din finanțare, care se ridică la aproape 4 milioane de euro.

Cu toate acestea, includerea Huawei în astfel de inițiative a ridicat semne de întrebare și a generat îngrijorări cu privire la implicațiile pentru securitate. Datorită faptului că compania este percepută ca o amenințare la adresa securității UE, acest lucru prezintă riscuri potențiale pentru securitatea Europei și obiectivul UE de a deveni autonomă.

În timp ce UE discută despre interzicerea participării Huawei la 5G, compania continuă să primească finanțare pentru proiecte de cercetare. Huawei subliniază importanța cooperării internaționale și susține că participarea sa la Horizon Europe a fost evaluată independent de grupuri de experți selectați de UE. Compania a negat întotdeauna acuzațiile conform cărora ar constitui o amenințare la adresa securității naționale și menține că operează independent de guvernul chinez.

Această situație complexă arată provocările de securitate într-o lume tot mai interconectată. Cu toate acestea, este important să se găsească un echilibru între beneficiile cooperării internaționale și preocupările privind securitatea.

Sursa.

Etichetat:
Distribuie acest articol
Redactor-șef
Urmăriți:
Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.