În anii 90, apicultorii au început să înregistreze pierderi majore ale albinelor muncitoare în timpul lunilor de iarnă. De atunci şi până-n prezent au fost înregistrate pierderi masive în multe din cele peste 4000 de specii de albine existente. Dintre factorii care cauzează moartea într-un număr fără precedent a albinelor fac parte Acarienii de Varroa care se hrănesc cu sângele albinelor, schimbările climatice, poluarea, pesticidele, avansul tehnologic masiv și folosirea undelor radio tot mai puternice.

Din păcate o eventuală extincție a albinelor ar avea un impact destul de dezastruos pentru omenire.

Prețul mâncării

Este destul de evident faptul că preţul alimentelor o să crească enorm, acest lucru a fost observat în Scoţia de exemplu, în iarna anului 2012, mai mult de o treime din coloniile de albine au murit, acest lucru a dus la creşterea preţurilor la alimente, pentru că, atunci când un lucru devine tot mai rar, preţul continua să crească. Ceea ce înseamnă că din ce în ce mai puţini oameni vor avea acces la acel aliment.

Mierea

În mod evident, fără albine nu am mai avea miere. Timp de aproximativ 9000 de ani oamenii au crescut albine pentru mierea lor. Apicultura a fost extrem de important în agricultură timpurie deoarece albinele polenizau culturile, ceea ce aducea fermierului mâncarea necesară supravieţuiri dar şi miere şi ceară.

Majoritatea oamenilor se gândesc la miere ca fiind o sursă de hrană, dar aceasta are o mulţime de utilizări diferite, fiind folosită ca ingredient în industria cosmetică, ajutând la menţinerea sănătăţii pielii şi scalpului. Este un remediu natural pentru tratarea tăieturilor şi arsurilor. În industria farmaceutica este folosită pentru producerea de medicamente pentru tratarea tuşei. Deci, fără albine, una dintre cele ai sănătoase şi mai versatile alimente din istorie va deveni un lucru din trecut.

Ecosistem

Albinele joacă un rol vital în ecosistemul mondial. Conform unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, din cele 100 de specii de plante care asigura 90% din aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, peste 70 dintre ele sunt polenizate de Albine, drept urmare o mulţime de fructe şi plante vor dispărea să scurt timp după dispariţia albinelor, incluzând căpşunile, migdalele, merele, avocado, strugurii, piersicile dar şi cafeaua.

Kiwi
Caju
Carambola
Fructe de pădure
Nuci de brazilia
Ridichi
Rapiță
Pepene roșu
Coriandru
Pepene galben
Castraveți
Dovleac
Tărtăcuță
Cardamom
Loquat
Hrişcă
Chimen dulce
Căpşuni
Macadamia
Mere
Lămâi
Portocale
Mango
Avocado
Cuișoare englezești
Caise
Cireșe
Vișine
Prune
Corcodușe
Porumbe
Migdale
Piersici
Nectarine
Pere
Măceșe
Zmeură
Mure
Afine
Coacăze
Roșii
Cafea
Floarea soarelui
Bumbac
Nuci de cocos
Castane
Chimen
Fasole
Muștar
Okra
Fructul pasiunii
Rambutan
Guava
Lucernă
Cactus
Țelină
Nuc
În
Acerola
Smochine
Gutui
Durian
Alune
Conopidă
Varză
Varză de Bruxelle
Napi
Sfeclă
Cartofi
Papaya
Ardei
Șofran
Susan
Vânătă
Cacao
Vanilie
Struguri
Ceapă

Malnutriția o să devină o problemă uriașă

Oamenii sunt organisme complexe care au nevoie de vitamine şi diferite substanţe nutritive pentru a rămâne sănătoşi. Aceasta complexitatea a noastră ar putea deveni o problemă gravă dacă albinele n-ar mai exista. Un studiu realizat de Centrul Naţional de analiză şi sinteza ecologică al Universităţii Santa Barbara din California, a constata că pe întreaga planetă, culturile polenizate de albine oferă majoritatea lipidelor, o mare parte din minerale precum calciu, fluor şi fier, vitamina A, C şi E. Oamenii au nevoie de vitamina A pentru sistemul imunitar. Lipsa vitaminei C ar putea duce la epidemii de Scorbut, iar lipsa de vitamina E nu te afectează în mod direct, dar ajută la rândul ei la sistemul imunitar.

Lipsa acestor elemente de bază, ne-ar face să fim mai tot timpul bolnavi, obosiţi, slăbiţi, rănile s-ar vindeca mult mai greu şi s-ar deschide mereu iar o simplă răceală ar putea devenii fatală pentru unii oameni.

Foamete

Deşi omenirea se poate supravieţuii în continuare folosind alimente precum porumbul, grâul, orezul şi soia, care nu au nevoie de polenizare, sau cartofii, roşiile, ceapă, morcovii care au nevoie foarte mică de polenizare din partea albinelor, putând fi ajutate de alte insecte. Totuşi, dacă albinele ar dispărea din câteva luni, ţările în dezvoltare, incluzând România, ar trece printr-o perioadă de foamete din care ar rezulta sute de mii de morţi. Fără albine ar fi extrem de dificil să ne menţinem populaţia actuală, care continua să crească, drept urmare conform unor studii în jur de 20-30% din populaţia globală ar murii în primii ani de la dispariţia albinelor.

De ce este atât de importanța polenizării?

Păi în cazul în care aţi chiulit de la orele de biologie din şcoală .. polenizarea este un proces vital pentru toate plantele care au flori, iar pentru realizarea acestui proces natura a creat soluţii foarte ingenioase. Plantele spre deosebire de oameni, nu pot porni la drum pentru a găsi un partener de împerechere, fiind nevoite să se bazeze pe alte elemente care pot transporta polenului de la o plantă la alta. Aceste elemente fiind vântul, în cazul florilor anemofile precum porumbul, unde polenul poate fi transportat de vânt.

Insectele în cazul florilor entomofile, care se folosesc de insecte precum albinele, gândacii, furnicile dar şi de mamifere mici care trec pe lângă ele. Dintre toate insectele, albina este cea mai eficientă.

Sau prin intermediul apei în cazul florilor hidrofile.

În cazul florilor care au nevoie de insecte pentru polenizare, fără albine marea majoritate a acestora ar dispărea în scurt timp, dacă nu se găsesc metode de polenizare artificială.

Acest articol este facut de catre WorldFacts, un canal de YouTube foarte interesant. Puteti ajuta canalul printr-o mica donatie pe Patreon sau macar un subscribe la canal daca ti-a placut acest articol si video-ul de mai sus.

Link-uri:

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.