O scădere de 10% a traficului către site-uri de distribuire torrent a fost înregistrată în cursul anului 2020. Aceste date provin de la MUSO, o companie specializată în urmărirea pirateriei. Confruntat cu această constatare, care are ceva de bucurat pentru giganții divertismentului, pare să se găsească o explicație: modificările algoritmului Google.

Ofertele legale și-au găsit publicul

Trebuie să știți că conținutul site-urilor este ușor de găsit, bazându-vă pe motoarele de căutare. Acest lucru este valabil atât pentru site-urile de streaming ilegale, cât și pentru cele care implică descărcări. De-a lungul timpului, deținătorii drepturilor s-au pronunțat împotriva acestei tendințe și presiunea a crescut asupra Google și a concurenților săi. Astfel, aceste platforme ilegale sunt din ce în ce mai puțin bine menționate și devine mai dificil să le accesați.

Acest lucru a fost confirmat și în 2020. Potrivit cifrelor transmise de TorrentFreak , putem vedea că traficul de căutare către site-urile pirat a scăzut cu aproximativ o treime în acest an. Observând în detaliu aceste date, putem observa că tendința este descendentă din ianuarie, dar revine în martie, datorită măsurilor de izolare legate de pandemie. Apoi, observăm o scădere în luna mai. Cu toate acestea, tocmai în această lună Google și-a actualizat algoritmul. Gigantul tehnologic nu a dezvăluit dacă include modificări SEO site-urilor torrent, dar aceste date tind să sugereze acest lucru.

Alte elemente pot explica, de asemenea, scăderea audienței acestor platforme, inclusiv consolidarea ofertelor de streaming legal la care mulți consumatori au decis să se aboneze anul acesta. În cele din urmă, practica pirateriei pare să evolueze, în special odată cu apariția IPTV ilicită care permite utilizatorilor să acceseze programe TV cu plată printr-un tv box sau o aplicație.