Intel a lansat oficial primele produse corespunzătoare celei de-a douăsprezecea generații de procesoare ale companiei, cunoscute intern sub numele de Alder Lake. Potrivit brandului, aceasta este cea mai mare schimbare arhitecturală pe care a suferit-o cipurile sale într-un deceniu.
De ce prezinta Intel lucrurile in acest mod? Ușor: deoarece cipurile sale au adoptat o arhitectură echivalentă cu big.LITTLE, care este un standard în procesoarele ARM. De asemenea, marca promite cu 19% mai multe performanțe comparativ cu procesoarele din generația a 11-a.
Teoria este destul de simplă: în loc să aibă un singur tip de nucleu multifuncțional, cipurile cu această nouă arhitectură au două grupuri de nuclee.
- Primul dintre acestea, format din până la opt nuclee de înaltă eficiență, este responsabil pentru procesarea celor mai ușoare sau a sarcinilor de fundal pe care trebuie să le îndeplinească un procesor. Toate acestea cu un consum mai mic de energie.
- Celălalt grup, format din până la opt nuclee de înaltă performanță, urmează o dinamică complet opusă. Consumul lor de energie este mai mare, dar intră în funcțiune doar atunci când sarcina în cauză necesită o prelucrare suplimentară.
Pentru a gestiona această diviziune de nuclee, Intel a integrat un „Thread Director” , un element care este responsabil cu determinarea nucleului care procesează fiecare sarcină. De asemenea, compania a modificat modul în care funcționează memoria cache a procesoarelor din generația a 12-a (sau Alder Lake).
- Fiecare Performance Core (P-Core) are propriul său cache L2.
- Fiecare grup de nuclee de eficiență (E-Core) are un „pool” de memorie L2 comun, din care beau toate nucleele participante.
- Atât nucleele de performanță, cât și cele de eficiență au acces la un „pool” de memorie L3 comun pentru toate acestea.
O altă dintre cele mai importante schimbări din această a 12-a generație de procesoare desktop Intel (Alder Lake) este că acestea se bazează pe procesul Intel 7, cunoscut anterior sub numele de 10nm Enhanced SuperFin. Cipul acceptă și memorie DDR5, precum și interfața PCIe 5.0.
Sosirea noului cip, din păcate, necesită o nouă placă de bază. Mai exact, unul cu soclul LGA 1700. Intel a anunțat și un nou chipset, numit Z690, care funcționează împreună cu acesta.
Specificațiile primelor procesoare Intel de generația a 12-a
Prima gamă de procesoare pe care Intel a decis să o lanseze este axată pe desktop-uri de înaltă performanță. Mai precis, cei cu sufixele K și KF. Acestea sunt diferitele configurații ale fiecăruia dintre ele: