Timp de decenii a fost cautată o cale prin care omul să se poată folosi de tehnologie pentru a putea vedea prin pereți și se pare că în 2018 au reușit acest lucru folosind inteligența artificială, mai exact un algoritm care utilizează undele radio sau mai bine zis Wi-Fi pentru a simți prezența oamenilor prin pereți și nu doar atat ci este capabil să estimeze și mișcările acestora.

Dar cum poate detecta oamenii folosind undele radio? Pai undele radio pot penetra prin obiectele solide precum peretii dar se reflecta cand ating corpul uman, motivul fiind apa din corpul uman care nu este cel mai bun mediu de propagare a unelor radio.

Algoritmul denumit RF-Pose foloseste o retea neuronala profunda pentru analizarea semnalelor radio astfel fiind capabil sa creeze o figura 2D a persoanei chiar si atunci cand aceasta se misca, sta pe scaun, isi misca mainile si multe altele, avand o eficienta dovedita de pana la 83%

Echipa de cercetatori condusa de profesor Dina Katabi din cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts, laboratorul Stiinta Calculatoarelor si Inteligenta Artificiala sustine ca RF-Pose poate fi folosit pentru monitorizarea persoanelor care sufera de boli precum Parkinson, Alzhaimer, Scleroza Multipla sau Distrofie Musculara, oferind astfel o intelegere mai buna a progresului bolii, permitand doctorilor ajustarea medicatiiei intr-un mod mai eficient. Acestia sustin ca poate fi un ajutor pentru persoanele in varsta care locuiesc singure.

In momentul de fata echipa condusa de Katabi lucreaza alaturi de diversi doctori pentru a explora mai multe aplicatii in asistenta medicala.

Iar conform celor spuse de acestia, toate datele colectate in timpul monitorizarii subectilor sunt facute cu acordul lor, datele sunt trimise sunt anonime si criptate pentru a proteja confidentialitatea utilizatorului, fiind necesara colectarea lor pentru imbunatatirea algoritmului .

Pe langa aplicatiile in domeniului sanatatii, echipa de cercetatori sustine ca RF-Pose ar putea fi folosit si in jocurile video sau chiar in misiuni de cautare si salvare pentru a ajuta la localizarea supravietuitorilor.

Sau un scenariu mai apocaliptic ar fi utilizarea sa in razboi sau de guverne totalitare care vor sa detina controlul absolut al populatiei.

Acest articol este facut de catre WorldFacts, un canal de YouTube foarte interesant. Puteti ajuta canalul printr-o mica donatie pe Patreon sau macar un subscribe la canal daca ti-a placut acest articol si video-ul de mai sus.

Link-uri:

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.