iPhone 14: Dezamăgirea anului!

Noul iPhone 14 a fost lansat recent, însă a primit deja multe critici dure din partea utilizatorilor. Mulți oameni îl consideră cel mai prost cotat iPhone lansat până acum. Unul dintre motivele principale pentru această recepție negativă este faptul că Apple a lansat un model rebranduit al iPhone 13, cu puține sau deloc îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește componentele interne și specificațiile.

Deși modelul de bază al iPhone 14 este încă un telefon excelent, acesta lipsește de multe caracteristici noi. Design-ul iPhone 14 este practic identic cu cel al predecesorului său, cu aceeași decupare și forma generală. Deși Apple a făcut unele îmbunătățiri în departamentul camerei, aceste schimbări nu sunt suficiente pentru a justifica diferența dintre generații.

Una dintre puținele îmbunătățiri ale iPhone 14 este cantitatea crescută de RAM, care acum se potrivește cu modelele Pro la 6GB, față de 4GB în iPhone 13. Cu toate acestea, această creștere a RAM-ului este puțin probabil să facă o diferență semnificativă în performanța generală a telefonului, în special în comparație cu alte telefoane de top de pe piață.

Un raport recent de la PerfectRec a dezvăluit că utilizatorii iPhone 14 nu sunt cu toții mulțumiți de dispozitivele lor. Raportul a analizat peste 600.000 de recenzii generate de utilizatori de pe Google privind modelele iPhone, începând cu iPhone 4, și a constatat că scăderea satisfacției cu iPhone 14 a fost cea mai mare din ultimul deceniu.

iPhone 14
iPhone 14

Cu toate acestea, datele raportului PerfectRec sunt în contrast cu datele proprii ale Apple, care au arătat că 99% dintre utilizatorii familiei iPhone 14 erau mulțumiți de dispozitivele lor, conform unui studiu realizat de 451 Research. Deși aceste două metrici sunt ușor diferite, este clar că există o diferență semnificativă între modul în care utilizatorii se simt în legătură cu iPhone 14 și modul în care Apple percepe popularitatea sa.

Raportul de la PerfectRec arată, de asemenea, cele mai populare caracteristici ale iPhone-ului, cu camera și durata de viață a bateriei clasându-se în mod constant ca cele mai importante factori pentru utilizatori. De menționat este faptul că, deși nu există multe schimbări față de generația anterioară, bateria și camerele sunt cu siguranță printre cele mai bune din industrie în acest moment.

iPhone 14
iPhone 14

În cazul Apple, consumatorii au evaluat în mod constant modelele Pro mai favorabil decât modelele non-Pro. Aceasta poate părea ironic, având în vedere că modelele mai scumpe sunt de obicei mai costisitoare, dar motivul din spatele acestui fenomen este destul de simplu. Un factor major este diferența semnificativă dintre caracteristicile și capacitățile modelelor non-Pro și Pro. Modelele Pro vin adesea cu camere mai bune, ecrane (difrența de ProMotion între Pro și non-Pro) și procesoare mai rapide (A16 vs A15), printre alte caracteristici. Pentru mulți consumatori, aceste îmbunătățiri merită costul suplimentar.

În plus, diferența de preț dintre modelele non-Pro și Pro poate fi semnificativă, ceea ce determină mulți consumatori să perceapă modelele Pro ca fiind mai premium, mai dorite și cu o valoare mai mare pentru bani. Acest lucru poate duce la un efect psihologic cunoscut sub numele de „efectul halo”, în care consumatorii percep produsele mai scumpe ca fiind de calitate superioară și mai dorite, chiar dacă diferențele reale sunt relativ minore. Cu toate acestea, se poate argumenta împotriva acestui lucru, doar pentru această generație de iPhone-uri. Și tocmai de aceea, varianta de bază 14 este atât de neplăcută.

Cu toate acestea, vânzările totale de iPhone rămân puternice, datorită seriei Pro, dar raportul sugerează că varianta de bază din acest an nu a reușit să satisfacă așteptările ridicate ale utilizatorilor săi. Studiul a evidențiat, de asemenea, modelele iPhone cu cele mai mari și cele mai mici evaluări, oferind informații valoroase cu privire la modelele cele mai populare printre consumatori.

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *