Italia declara ilegala folosirea Google Analytics

Pana Andrei
By Pana Andrei
2 Min

Italia a devenit cea de-a treia tara, dupa Austria si Franta, care a interzis in mod explicit folosirea serviciului de analiza web Google Analytics. Masura vine ca urmare a unei examinari atente de catre Agentia Nationala de Protectie a Datelor a unui site web ce utiliza serviciul Analytics oferit de Google.

Autoritatea in domeniu a constatat ca site-ul colecta tot felul de informatii de la vizitatori; nimic iesit din comun pana acum, Google Analytics este folosit de foarte multe site-uri pentru analiza traficului acestora. Exista si alte servicii, insa acesta are o cota de piata semnificativa.

Problema apare insa atunci cand Google proceseaza aceste date pe teritoriul SUA, lucru care nu e vazut cu ochi buni de catre institutiile de protectie a datelor ale Uniunii Europene. Principala motivatie din spatele atitudinii sceptice o reprezinta imaginea Statelor Unite ca nefiind un loc cu legislatie pentru protectia datelor adecvata. Google a incercat sa sugereze solutii de anonimizare a datelor, pe care insa autoritatile le-au considerat insuficiente.

Autoritatile au profitat de ocazie pentru a emite o avertizare tuturor entitatilor care opereaza site-uri web in Italia, oferindu-le un termen de 90 de zile pentru a rezolva aceasta „scurgere de informatii” catre SUA. Dupa expirarea termenului, vor fi efectuate inspectii pentru asigurarea respectarii deciziei luate.

Urmărește Geeki.ro și pe Google News

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.