ŞtiinţăŞtiri

La revedere vara: astăzi este ziua echinocțiului de toamnă

astăzi este ziua echinocțiului de toamnă
Marian Ciobanu 22/09/2021

Vara se încheie, formal și astrologic, astăzi 22 septembrie la 22.21 (ora din Romania) – diferit este discursul temperaturilor reale care ar putea continua să fie altceva decât toamnal în unele zone ale Romaniei, în plus, cu schimbările climatice în loc, am putea spune ca nu mai sunt anotimpurile pe care le cunosteam o data.

Echinocțiul de toamnă, are loc în fiecare an între 22 sau 23 septembrie (mai rar 21 sau 24 septembrie), în momente diferite, din motive legate de lungimea diferită a anului solar și calendar; presupunând că Pământul are o durata de 365,25 de zile pentru a face o orbită completă în jurul Soarelui, toamna în câțiva ani poate fi „întârziată” în comparație cu altele din cauza schimbării de fază – de exemplu în 2020, tranziția către toamnă a avut loc pe 22 septembrie, la 3,31 pm .

Termenul de echinocțiune provine din latinescul „aequa-nox”, care înseamnă literalmente „noapte egală”. În ziua echinocțiului de toamnă, orele de lumină și întuneric sunt aceleași . Cu toate acestea, începând de mâine, orele întunericului vor începe să fie mai mari decât cele ale luminii. Aceeași durată a orelor de lumină și întuneric este determinată de faptul că Soarele se află la zenitul ecuatorului, adică razele soarelui cad perpendicular pe axa pământului.

Această condiție astronomică specială apare doar în două momente specifice în fiecare an: în echinocțiul de primăvară și în echinocțiul de toamnă. Fenomenul este legat de circumstanța că axa de rotație a Pământului este înclinată în raport cu planul de revoluție orbital, lumina soarelui, în timpul anului, ajunge, așadar, pe planetă cu unghiuri și intensități diferite. Echinocțiul indică situația de simetrie perfectă între cele două emisfere.

Etichete:

Articole pe acelaşi subiect