MacOS 12 Monterey lansare, functii, la ce sa ne asteptam?

MacOS 12 Monterey lansare, functii, la ce sa ne asteptam? Cu ocazia conferinței sale anuale WWDC21 dedicate dezvoltatorilor, Apple a ridicat în cele din urmă vălul și a definit contururile viitorului sistem de operare al desktopurilor și laptopurilor sale: macOS Monterey sau macOS 12, care va fi lansat pana la sfarsitul anului, înaintea mai multor faze beta publice și private.

Update 19/10/2021

La fel ca fiecare nouă versiune de macOS, Monterey a fost în versiune beta de când a fost prezentat la WWDC. Utilizatorii Apple care s-au oferit voluntari până acum au avut șansa să descarce și să experimenteze sistemul de operare. Cu toate acestea, această versiune nu este recomandată celor care doresc o experiență stabilă, deoarece erorile pot fi întâlnite frecvent. Monterey este în sfârșit lipsit de erori și data stabilă a lansării a fost anunțată pe 25 octombrie.

Apple a mai anuntat ieri si MacBook Pro de 16 inch, MacBook Pro de 14 inch, procesoarele Apple M1 Pro si M1 Max de asemenea si castile AirPods 3.

Articol initial

Acest nou sistem de operare împărtășește câteva funcții noi ale iOS 15, lansat pe 20 septembrie 2021. De exemplu, noul FaceTime, care oferă sunet spațial audio și modul portret video. Dar și SharePlay, care vă permite să ascultați muzică sau să vizionați conținut simultan cu cei dragi. Dar nu numai: zeci de funcții noi au fost deja identificate și le-am listat aproape pe toate aici.

După macOS Big Sur, cu ce vine noul sistem de operare de la Apple?

Care este data de lansare pentru MacOS Monterey?

Versiunea finală macOS Monterey va fi disponibilă până la sfârșitul anului, potrivit Apple. Pentru moment, compania Cupertino nu a furnizat nicio dată de lansare precisă.

MacOS Monterey: Safari, FaceTime, Comenzi rapide, iată toate caracteristicile noi

Safari, mai rafinat ca oricând

MacOS 12 Monterey lansare

Browserul Safari beneficiază de un nou design general, chiar mai rafinat decât pe macOS Big Sur. Filele sunt concentrate în dreapta sus și sunt acum mult mai discrete. Bara de căutare trece în stânga pentru a-și găsi discret locul în colțul superior.

În timp ce filele sunt acum mai ușor de gestionat, bara de instrumente și caseta de căutare se îmbină, de asemenea, într-un singur design compact. Grupurile de file se sincronizează și pe Mac, iPhone și iPad, astfel încât utilizatorii să se poată bucura de ele într-un mod consecvent.

Comenzile rapide sunt, de asemenea, invitate pe Mac

Comenzile rapide, de asemenea, ajung pe un Mac pentru a ajuta utilizatorii in a automatiza sarcinile lor de zi cu zi. La fel ca pe iPhone și iPad, comenzile rapide pe Mac permit utilizatorilor să îndeplinească rapid sarcini cu aplicațiile pe care le folosesc cel mai mult.

De exemplu, este posibil să partajați instantaneu fișiere, să creați GIF-uri animate etc. Utilizatorii avansați care doresc să facă un pas mai departe pot utiliza Editorul de comenzi rapide de pe Mac pentru a personaliza comenzile rapide pentru a se potrivi modului lor de lucru.

Aplicația Notes se îmbunătățește radical

Notes

Funcțiile noi legate de Note vor ajuta, de asemenea, utilizatorii să rămână organizați și să colaboreze mai bine. Nota rapidă este o nouă modalitate prin care utilizatorii pot lua notițe pe orice aplicație sau site web la nivel de sistem. Când utilizatorii lucrează la proiecte în Note cu prietenii sau colegii, aceștia pot adăuga mențiuni, se pot vedea modificările reciproce în vizualizarea activității noi și își pot clasifica notele cu etichete.

Noul mod de focus

Focus

Functia vine pe iOS 15, dar și pe MacOS Monterey! Utilizatorii de Mac vor putea astfel să filtreze automat notificările pe baza activității lor la un anumit moment (serviciu, acasă etc.). Amintiți-vă că, atunci când un utilizator a definit Focus pe un dispozitiv, acesta este definit automat pe celelalte dispozitive ale acestuia.

FaceTime pe macOS Monterey

FaceTime include acum o suită de noi funcții audio și video care fac apelurile mai naturale și mai realiste. Software-ul de conferință video Apple profită acum de izolarea spațială audio și vocală, la fel ca pe iOS 15.

Învățarea automată elimină zgomotul de fundal și îmbunătățește redarea generală. Modul portret utilizează motorul neuronal Apple al cipului M1 pentru a estompa fundalul utilizatorului.

SharePlay, pentru a împărtăși în direct ceea ce urmărești cu cei dragi

SharePlay

SharePlay vine pe Mac cu un set de funcții de sistem care le vor permite utilizatorilor să împărtășească experiențe în timpul unui apel FaceTime. Utilizatorii pot partaja muzica, emisiunile TV, filmele, proiectele și multe altele preferate cu prietenii și familia în timp real.

Control universal, o noutate futuristă

Controlul universal permite utilizatorilor să lucreze cu un singur mouse și tastatură și să se deplaseze între Mac-uri și iPad-uri pentru o experiență perfectă, fără a fi necesară configurarea. Utilizatorii pot chiar trage și plasa conținut între dispozitive, ideal pentru desenarea cu Apple Pencil pe iPad și plasarea acestuia într-un slide Keynote pe Mac.

AirPlay pe Mac

Cu AirPlay pentru Mac , utilizatorii vor putea juca, prezenta și partaja aproape orice, de la cele mai recente filme și jocuri la fotografii și prezentări, de la iPhone sau iPad la Mac. Sistemul audio al Mac-ului poate fi folosit ca difuzor AirPlay, astfel încât utilizatorii să poată reda muzică sau podcast-uri pe Mac-ul lor sau să-și folosească Mac-ul ca difuzor secundar pentru audio multi-cameră.

Mod de economisire a energiei

La fel ca iPhone-ul dvs., extindeți durata de viață a bateriei MacBook-ului dvs. cu modul de economisire a energiei, care gestionează aplicațiile și sarcinile care consumă multă energie. De fapt, acest mod direcționează energia acolo unde aveți cea mai mare nevoie, pentru a profita la maximum de bateria Mac-ului dvs.

iCloud + pentru mai multă confidențialitate

iCloud + va adăuga noi funcții de confidențialitate, inclusiv „Ascunde e-mailul meu”, asistență video securizată HomeKit extinsă și un VPN numit iCloud Private Relay, fără costuri suplimentare. Indicatorul de înregistrare Mac arată acum și aplicația care accesează microfonul Mac.

Alte functii așteptate cu macOS Monterey

MacOS 12 Monterey lansare

Aceste functii sunt cele mai importante, dar nu sunt singurele. Am încercat să le rezumăm pe cele mai multe dintre ele.

Apple anunță un nivel mai mare de detalii pentru străzi, cartiere, copaci, clădiri și multe altele pentru Maps. Puteți vizita repere iconice în 3D.

De asemenea, puteți traduce text oriunde, chiar și în aplicații terțe. Evidențiați textul, faceți clic dreapta și selectați Traducere pentru a vedea imediat traducerea. Cu un singur clic, înlocuiți direct textul pe care tocmai l-ați tastat cu traducerea acestuia. Și Textul live vă permite chiar să traduceți text în fotografii, la fel ca pe iOS 15 (inclusiv numere de telefon, site-uri web, adrese și numere de urmărire).

Visual Lookup va folosi, de asemenea, învățarea automată pentru a ajuta utilizatorii să descopere și să afle mai multe despre animale, artă, monumente, plante și multe altele în fotografii. Aceste caracteristici funcționează pe macOS, inclusiv în aplicații precum Fotografii, Mesaje și Safari.

The AirPods Pro și AirPods Max va oferi un „cinematograf“ experiență cu sunet spațial pe Mac datorită cip M1. În cele din urmă, vor apărea noi opțiuni de accesibilitate.

Ce dispozitive sunt compatibile cu macOS Monterey?

Pentru a vă reaminti, iată toate Mac-urile care vor putea funcționa cu MacOS Monterey :

  • iMac: toate modelele de la cel puțin sfârșitul anului 2015
  • iMac Pro: toate modelele din cel puțin 2017
  • Mac Mini: toate modelele de la cel puțin sfârșitul anului 2014
  • MacBook Air: toate modelele din cel puțin 2015
  • MacBook Pro: toate modelele din cel puțin 2015
  • Mac Pro: toate modelele începând cu cel puțin sfârșitul anului 2013
  • MacBook: toate modelele începând cu cel puțin 2016
Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *