Merge greu laptopul? Ce poti face ca sa fie mai rapid – Petrec atât de mult timp între computere încât uneori mă gândesc la computere ca la oameni. Unele rezistă ca niște campioni fără să aiba vre-o problemă și fără să pateasca nimic până când într-o zi nu mai sunt fiabile din cauza intretinerii.

Speciale pentru acest articol sunt laptopurile. Datorită designului și dimensiunii lor, acestea sunt de obicei mai sensibile la utilizare. Le putem lovi, se murdăresc mai ușor și din această cauză este mai important să aveți grijă de acestea în mod corespunzător.

Din fericire, dacă trebuie să folositi acelasi laptop din motive financiare sau pentru că doriți să aveți grijă de mediu prin reducerea contribuției la problema deșeurilor electronice, există multe modalități de a prelungi durata de viață a laptopului dvs. actual.

Îngrijire de bază daca merge greu laptopul

La început, toți avem grijă de computere ca și cum ar fi comori, dar cu timpul devenim mai neglijenți. Iată câteva sfaturi de bun simț pe care uneori le trecem cu vederea:

  • Nu lăsați laptopul în lumina soarelui. Căldura de la soare o poate face să se supraîncălzească, iar lumina în sine poate deteriora materialele plastice. Amintiți-vă că căldura este inamicul principal al componentelor electronice și poate deteriora procesorul și bateria.
  • Desigur, nici nu vă lăsați laptopul în mașină în plin soare vara. Bateria poate fi deteriorată.
  • Păstrați animalele … și copiii departe. Dacă trebuie să lăsați laptopul nesupravegheat, vă recomand să închideți capacul. În acest fel, ecranul și tastatura vor fi protejate și vom reduce șansele ca acesta să se murdărească. Pisica nu se va ghemui pe tastatură și copilul tău nu va atinge tastatura cu mâinile pătate. Dacă nu vă place să închideți capacul, deoarece laptopul se oprește sau se suspendă anumite actiuni, amintiți-vă că acest comportament poate fi modificat din setările sistemului.
  • Nu lăsați computerul în locuri periculoase … Nu îl lăsați lângă marginea unei mese, sau pe canapea, pe un scaun sau între cearșafurile patului …
  • Nu mânca în jurul lui. În acest fel vom limita murdăria care poate intra pe tastatură.
  • Spălați-vă mâinile înainte de utilizare pentru a minimiza transferul de murdărie și uleiuri. Acestea se pot acumula de-a lungul anilor.
  • Dacă nu îl utilizați zilnic, păstrați-l într-un loc fără praf.
  • Dacă laptopul este pornit sau în modul repaus, nu-l acoperiți cu o cârpă și nu-l lăsați în locuri fără flux de aer.
  • De asemenea, este important să existe spațiu liber în partea de jos a laptopului, multe laptopuri răcind de jos. Laptopul tău se încălzește atunci când îl pui pe canapea sau pe o pernă, dar nu pe masă? Ei bine, este din acest motiv.
  • Nu-l lăsați să se încarce 24 de ore pe zi. Rețineți că, în funcție de vârsta sau modelul sistemului dvs., lăsarea acestuia conectată poate să nu cauzeze probleme, dar utilizarea bateriei din când în când o menține într-o stare mai bună și puteți verifica problemele incipiente ale bateriei în timp util.

Merge greu laptopul? Curăța-l

După cum știm deja, căldura este principalul dușman al dispozitivelor electronice din case. Accelerează uzura celor mai sensibile componente electronice și provoacă defectarea acestora. De asemenea, laptopurile sunt foarte compacte și au multe componente în interior, astfel încât ventilația este întotdeauna destul de limitată.

De fapt, o problemă foarte frecventă cu laptopurile este că, în timp, au performanțe mai mici. Acest lucru se întâmplă, de obicei, deoarece atunci când se murdărește, CPU se supraîncălzește mai ușor și pentru a evita daunele rulează la o viteză mai mică decât cu o ventilație bună, care este cunoscută sub numele de limitare termică .

Așadar, primul nostru obiectiv ar trebui să fie să menținem laptopul rece. Și pentru asta, nimic mai bun decât menținerea laptopului curat.

Curățenie de bază

Este ușor să ignorați întreținerea de bază, mai ales dacă vă folosiți laptopul în fiecare zi. La final, nu mai observi murdăria după un timp. Acesta este motivul pentru care este important să vă curățați laptopul din când în când. Înainte să știi că este murdar.

Principalul lucru este să curățați punctele în care murdăria poate pătrunde în laptop. Gurile de aerisire sunt deosebit de importante. De asemenea, trebuie să avem grijă de suprafața tastaturii, de marginile touchpadului, de grătarele difuzoarelor, de balamalele ecranului etc.

Curațare profundă

Din când în când, vă ajută să vă deschideți computerul și să curățați ventilatoarele și radiatoarele. Nu vă speriați, de obicei este foarte ușor pe marea majoritate a laptopurilor. Aceasta metoda trebuie aplicata mai ales daca merge greu laptopul.

Doar ridicând partea din spate (îndepărtând câteva șuruburi) veți expune ventilatoarele și radiatoarele CPU și ale altor componente importante.

În funcție de mediul în care utilizați computerul (nivelul de praf) va trebui să o faceți mai mult sau mai puțin frecvent. Dacă vă folosiți computerul acasă și nu aveți animale, este de obicei suficient să faceți această curățare profundă la fiecare 1 sau 2 ani.

Dacă îndrăznim, putem schimba și pasta termică pe CPU și să punem una nouă. De obicei, nu se observă dacă o facem frecvent, dar, dacă pasta termică este neschimbata de mulți ani, este posibil să se observe o îmbunătățire a performanței.

Programe și sistem de operare

Este cu adevărat că sistemul de operare pierde un pic de performanță în timp. Deci, este de asemenea util să reinstalați din când în când sistemul de operare.

Cel mai simplu mod este să reîmprospătați sistemul de operare. Aceasta va reinstala sistemul de operare lăsând datele și fișierele intacte. Pe Mac OS se face folosind modul de recuperare și pe Windows avem opțiunile de Reîmprospătare pentru a reinstala sistemul de operare păstrând în același timp fișierele ; și Fresh Start (numai Windows 10), care reîmprospătează sistemul de operare, dar fără tot software-ul care ar fi putut veni inițial cu acesta.

Dacă vrem să mergem puțin mai departe, putem formata și reinstala sistemul de operare și aplicațiile de la zero. Rețineți că este ceva mai complicat și că poate necesita actualizarea de programe vechi, personalizarea sistemului de operare și a aplicațiilor etc.

Backup

Aveți un sistem de backup bine organizat? Cu cât folositi laptop-ul mai mult, cu atât veți acumula mai multe fișiere și informații de neînlocuit. Și, de asemenea, cu atât este mai mare posibilitatea eșecului.

Piese și piese de schimb

Cât te tine de obicei un laptop?

Merge greu laptopul? Ei bine fai cateva schimburi de piese. În general, durata medie de viață a unui laptop este de aproximativ 5-6 ani. În primii 3 ani nu sunt de obicei o problemă, dar în timp, oricât de meticulos ai avea grijă de acesta, netbook-ul va da semne de îmbătrânire și se va defecta. Lucrul bun este că majoritatea componentelor laptopului sunt modulare, ceea ce ne permite să le schimbăm cu ușurință și ieftin pentru unele modele. În acest fel, putem prelungi durata de viață a laptopului nostru pentru mai mulți ani.

Merge greu laptopul
Merge greu laptopul

Dacă există o parte care se va defecta în timp, aceasta este bateria. Din fericire, majoritatea computerelor au de obicei baterii externe înlocuibile. Trebuie doar să căutăm același model și să-l cumpărăm într-un magazin de calculatoare. Unele laptopuri au o baterie internă și trebuie să deschidem laptopul pentru a-l schimba. Evident, este mai complicat, dar în aproape toate modelele este de obicei relativ rapid și poate fi făcut în câteva minute de cineva care știe … Și în mai puțin de 30-40 de minute dacă nu avem nicio idee și urmărim un videoclip de pe YouTube.

O altă parte care eșuează foarte des este tastatura. Dificultatea schimbării tastaturii depinde foarte mult de modelul laptopului. În unele, doar ridică carcasa, iar în altele va trebui să dezasamblăm aproape întregul computer-ul.

O altă componentă fundamentală este ventilatorul radiatorului CPU, dacă ventilatorul se defectează, va trebui să-l înlocuim. Este de obicei un proces laborios, dar relativ ușor, cu toate acestea, cel mai dificil lucru este de obicei să găsești ventilatorul sau radiatorul potrivit.

Din fericire, există magazine specializate în piese de schimb pentru laptopuri și care au piese pentru nenumărate modele de toate mărcile. În plus, este foarte ușor să găsiți modelul răsfoind componenta și marca laptopului.

Te poate interesa si: Ghid Imbunatatire viteza de internet pentru jocuri.

Concluzii

Longevitatea unui laptop poate fi la fel de nestatornică și similară cu cea a unei ființe umane; și depinde de un comportament responsabil, de „genetică” și de noroc.

Și, deși nu există nicio garanție, dacă avem grijă de computerul nostru, îl curățăm și îi schimbăm unele componente la timp, vom avea formula ideală pentru a realiza ca laptopul nostru să atingă un record de longevitate.

Articolul cu tema “merge greu laptopul” a fost facut pentru a ajuta utilizatorii ce au nevoie de anumite raspunsuri la aceasta intrebare, daca totusi aveti nevoie de asistenta, va asteptam la rubrica de comentarii.