MetaMask își schimbă politica de confidențialitate pentru a menționa că stochează datele utilizatorilor

By
Marian Mărian
Redactor
Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta...

Joi, 24 noiembrie, compania care administrează portofelul descentralizat MetaMask ce operează pe baza rețelei de criptomonede Ethereum a adoptat o nouă abordare și a precizat că va colecta de acum date de la utilizatorii săi – în ciuda naturii descentralizate a platformei. Cu câteva ore în urmă, Uniswap a urmat exemplul și a făcut o declarație similară clienților săi.

Importanța acestei schimbări nu poate fi subestimată. Îndepărtarea confidențialității ca prioritate și modificările ulterioare ale termenilor de utilizare pentru MetaMask și Uniswap au făcut ca utilizatorii să pună sub semnul întrebării modelul de afaceri al acestor instrumente populare. Portofelul digital Web3 MetaMask nu este util doar pentru cheltuirea criptomonedelor; este, de asemenea, utilizat ca formă de identificare în cadrul multor servicii descentralizate (DApps).

„Cea mai recentă actualizare V8 a proiectului permite utilizatorului să gestioneze în totalitate ce site-uri web pot și nu pot accesa aplicația. De asemenea, este posibil să creați conturi specifice pentru anumite site-uri pentru a controla datele implicate”, se arată pe site-ul lor.

Această schimbare a avut loc fără niciun avertisment. Colin Wu, un jurnalist specializat în criptomonede, a descoperit-o în timp ce făcea cercetări cu privire la termenii de utilizare a MetaMask. Datele în cauză includ adresa IP a utilizatorului și informații despre portofelul digital. Acest lucru înseamnă că ar fi posibilă și recuperarea numelui, prenumelui, vârstei, sexului, a numelui de utilizator și a parolei persoanei.

De la aflarea veștii, co-fondatorul MetaMask, Dan Finlay, a răspuns pentru a încerca să calmeze utilizatorii. El a explicat că niciuna dintre informațiile colectate nu va fi utilă pentru serviciu și a promis o rezolvare rapidă în perioada sărbătorilor de după Ziua Recunoștinței – cu alte cuvinte, în următoarele câteva zile. Potrivit lui Finley: „Noi nu folosim adrese IP, chiar dacă sunt stocate temporar, ceea ce nu este necesar, pentru că nu le folosim pentru nimic”.

Acest lucru ridică, de asemenea, problema dacă MetaMask a mai colectat date în trecut fără să își notifice cei 21 de milioane de utilizatori. Având în vedere că problema cu FTX a zdruncinat încrederea utilizatorilor în serviciile de criptomonede, poate că MetaMask a încercat să adopte o abordare mai precaută și să anunțe modalitățile de colectare a datelor până când ar putea asigura utilizatorii că va fi rezolvată problema.

Cu toate acestea, este posibil să se oprească această colectare de date. MetaMask nu este cauza principală a înregistrării adreselor IP și a adreselor Ethereum. Acest lucru este efectuat de Infura, o suită de instrumente deținută de ConsenSys care acționează ca un furnizor de RPC-uri (Remote Procedure Calls) în cadrul protocolului. Aceste apeluri permit finalizarea tranzacțiilor de la distanță cu nodurile blockchain.

Pentru a opri colectarea de date, utilizatorii pot accesa setările MetaMask făcând click pe „Add Network” (Adaugă rețea) și adăugați un RPC care să nu vă stocheze datele.

Etichetat:
Distribuie acest articol
Redactor
Urmăriți:
Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și exprima creativitatea. Cu o experiență vastă în copywriting, Marian a redactat articole pentru revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, în perioada 2016-2018. Apoi, din 2019, Marian a preluat rolul de Redactor-șef adjunct și SEO Specialist în cadrul portalului de ştiri şi informaţii IT&C intitulat GEEKI. Pe lângă capabilitățile sale de gândire critică, fiind capabil să facă diferența între corelație și cauzalitate în domeniul SEO, acestuia îi place, de altfel, să scrie articole despre diverse subiecte ce țin de tehnologie, știință și divertisment.