Dacă ți-aș spune că o aplicație mi-a apărut pe calculator, fără să o instalez sau să fi știut măcar de ea – pur și simplu m-am trezit cu ea ca prin magie, fără acordul meu – ai fi zis să rulez o scanare contra virușilor, așa este?
Ei bine, aplicația despre care vorbesc este noul browser de la Microsoft, și anume Chromium Edge, pe care compania îl promovează foarte agresiv, forțând utilizatorii sistemului de operare Windows să îl instaleze prin intermediul unui update „banal”.
Serios, după ce mi-am restartat pc-ul, m-am trezit că:
- O aplicația s-a lansat automat, fără știrea mea;
- A încercat să mă convingă să migrez de la Chrome spre o alternativă fără să îmi ofere dreptul de a confirma modificarea sau nu;
- Și-a dat pin automat în taskbar și a creat un shortcut pe desktop;
- Mi-a ignorat preferințele anterioare legate de browserul prestabilit, fără să îmi aducă la cunoștință acest lucru.
A Windows 10 update forces a full screen @MicrosoftEdge window, which cannot be closed from the taskbar, or CTRL W, or even ALT F4. You must press "get started," then the X, and even then it pops up a welcome screen. And pins itself to the taskbar. pic.twitter.com/mEhEbqpIc7
— Taran Quarantino (@TaranVH) July 2, 2020
Ah, stai, ți-am zis că după acest update nu mai pot dezinstala Edge absolut deloc?
În cele din urmă, mă gândesc dacă e în regulă toată șmecheria efectuată de Microsoft. Deoarece în anii 90, antitrust-ul a pedepsit compania pentru faptul că Windows-ul venea la pachet cu Internet Explorer. Iar în prezent, de ce nu s-ar putea repeta scenariul, dată fiind situația de față?
Cel mai mult mă surprinde că Microsoft a ajuns să recurgă la astfel de tactici josnice, pe care le vedem doar în cadrul programelor rău dăunătoare. Iar partea cea mai surprinzătoare, este că și pe versiunile anterioare, cum ar fi Windows 7 și Windows 8 a apărut acest nou browser „revoluționar”.
If windows 7 isn't supported then why did my Work machine automatically install Microsoft EDGE last night 😐
— DJ_Uchuu – Silicon Dreams Comin' 3rd July ?? (@DjUchuu) June 30, 2020
Așadar, nu este chiar deloc de neașteptat faptul că mai mulți utilizatori au fost intrigați de această actualizare, care nu are nici măcar o justificare clară din partea companiei. Astfel, deja pare dificilă argumentarea înfăptuirii acestei acțiuni, care în loc de ceea ce ar fi trebuit să fie o îmbunătățire a securității, a rezultat a fi o strategie înjositoare de marketing.
Din punct de vedere tehnic, am putea zice că noul Edge înlocuiește versiunea cea veche cu care Windows 10 deja vine la pachet. Însă, chiar și acest considerent, tot nu este de ajuns pentru a explica promovarea agresivă.
Microsoft chiar crede că un astfel de comportament ar îndemna utilizatorii să încerce Edge?