Omul nu a mai pus piciorul pe Lună din 1972, dar astăzi, luni, 29 august 2022, NASA urmează să lanseze prima etapă a misiunii care își propune să aducă oamenii înapoi acolo în câțiva ani.
La cincizeci de ani după ce ultimii oameni au pășit pe Lună, omenirea vrea acum să se întoarcă. După unele certuri politice, dificultăți tehnologice și mai ales birocratice, misiunea Artemis 1 de la NASA ar trebui, în sfârșit, să fie lansată luni, 29 august.
Racheta gigantică Space Launch System (SLS) urmează să decoleze de pe rampa de lansare 39B din complexul NASA din Cape Canaveral, Florida. La bord va fi o navă spațială Orion fără pilot, concepută pentru a transporta până la șase astronauți pe Lună și, eventual, mai târziu pe Marte. Cu toate acestea, este de așteptat ca SpaceX să asigure următoarele zboruri cu noua sa rachetă Starship .
Cum sa urmaresti live lansarea rachetei?
- Când a fost lansarea: această luni, 29 august 2022
- La ce oră va începe live-ul: între 15:33 și 17:33 (ora Romaniei)
- Cum să vizionați live-ul: aici pe site folosind videoclipul YouTube de mai sus
- Cât durează live: câteva ore
Fereastra de lansare pentru misiunea Artemis 1 este între 15:33 și 17:33, ora Franței. Condițiile meteorologice sunt probabil 80% favorabile la începutul ferestrei de lansare și se așteaptă să scadă la 60% aproape de sfârșit, a declarat duminică Melody Lovin, meteorologul de lansare al Forțelor Spațiale SUA. Prin urmare, este mai probabil ca NASA să încerce să-și lanseze racheta imediat ce se deschide fereastra de lansare.
Datele de lansare ale backupului sunt disponibile pe 2 și 5 septembrie. Aproximativ 100.000 de oameni sunt așteptați pe Coasta Spațială din Florida pentru lansare, dornici să vadă NASA scriind un nou capitol în istoria explorării spațiale umane.
Ce stim despre misiunea Artemis 1?
Misiunea de 42 de zile fără echipaj va testa capacitățile noii rachete Space Launch System (SLS), precum și pregătirea și siguranța navei spațiale Orion, care este concepută pentru a trimite oameni în spațiu. Dacă lista de pasageri nu include oameni, vom avea totusi „pasageri”: trei manechine și un animal de pluș Snoopy.
Manechinele, numite comandantul Moonkin Campos, Helga și Zohar, vor măsura radiația în spațiul profund pe care viitoarele echipaje le-ar putea experimenta și vor testa un costum și o tehnologie nouă de ecranare. La bordul Orion, există chiar și un experiment biologic pe semințe, alge, ciuperci și drojdii pentru a măsura reacția vieții la această radiație.
Nava spațială va intra pe orbita joasă a Pământului înainte ca treapta superioară a rachetei să se declanșeze pentru a o aduce pe orbita translunară. Nava spațială va efectua un zbor al Lunii, folosind gravitația lunară pentru a crește viteză și pentru a se propulsa cu 70.000 km dincolo de Lună, la aproape jumătate de milion de km de Pământ, mai departe nu a călătorit vreodată niciun om. În călătoria sa de întoarcere, Orion va face un alt zbor al Lunii înainte de a se întoarce pe Pământ.
În timpul misiunii sale, Orion va lansa zece sateliți mici numiți CubeSats în scopuri științifice și comerciale. Acestea vor fi folosite pentru a studia diferite zone ale Lunii, pentru a studia durabilitatea utilizării navelor spațiale și chiar pentru a trimite o navă spațială către un asteroid din apropierea Pământului.
Această misiune inaugurală a programului Artemis va demara o nouă fază de explorare a spațiului care va avea ca scop aterizarea de noi echipaje de astronauți în regiuni neexplorate până acum ale Lunii și construirea unei baze, înainte de a culmina cu misiuni cu echipaj pe Marte. Echipajele vor urca pe Artemis II pe o traiectorie similară cu Artemis 1 în 2024, iar prima femeie și următorul bărbat care vor ateriza pe Lună sunt de așteptat să decoleze de la Polul Sud lunar la sfârșitul anului 2025 în misiunea Artemis III. .