NASA dezvăluie astronauții Artemis II. În 2024 vor zbura spre Lună!

Așa cum a fost anticipat luna trecută, astăzi în cadrul unui eveniment live, desfășurat și în direct la Ellington Field, lângă Centrul Spațial Johnson, NASA din Houston, NASA a oficializat numele celor patru astronauți care vor orbita Luna în timpul misiunii Artemis II, a cărei plecare este programată pentru anul urmator.

Pentru unii, vor fi nume deja cunoscute, deoarece Reid Wiseman va fi la comanda expediției, însoțit de alți doi astronauți americani, și anume Victor Glover și Christina Koch. În completarea cvartetului va fi Jeremy Hansen de la Agenția Spațială Canadiană, reprezentând țara sa.

Artemis II va fi prima misiune cu echipaj uman la bordul navei spațiale Orion. Misiunea îi va vedea pe astronauți petrecând 10 zile la bord, într-o călătorie care îi va duce să completeze o orbită completă în jurul Lunii înainte de a ateriza în Oceanul Pacific pe drumul de întoarcere. Există deja un aer de recorduri dacă avem în vedere că echipajul include prima femeie, prima persoană de culoare și primul canadian care se va confrunta cu o misiune lunară.

Artemis II va avea ca scop testarea și stresul sistemelor de susținere a vieții navei spațiale, pentru a demonstra capacitățile și tehnicile necesare pentru a trăi și a lucra în spațiu. Primul zbor de testare cu echipaj va deschide calea unei prezențe științifice și umane pe termen lung pe suprafața lunară. Misiunea Artemis III va urma în 2025, unde, pentru prima dată de la programul Apollo, noi astronauți își vor lăsa urmele pașilor pe suprafața lunară. În acest sens, agenția a identificat 13 regiuni candidate în apropierea Polului Sud lunar, iar fiecare regiune conține mai multe locuri potențiale de aterizare.

Dacă totul va merge bine, misiunea Artemis II se va lansa în noiembrie 2024 și va fi prima dată când oamenii au zburat spre Lună de la Apollo 17 din 1972, care rămâne încă un record de călătorie în durată totală de 26 de zile.

Oamenii nu vor ateriza pe Lună, de fapt, acel privilegiu va reveni astronauților din misiunea Artemis III, programată să plece în decembrie 2025. Misiunea respectivă va folosi o variantă a navei spațiale SpaceX, HLS, care va servi drept de aterizare pentru Lună, aterizare reală. În acest sens, NASA a dezvăluit recent noile costume spațiale pe care astronauții le vor folosi cu acea ocazie. Prototipul a fost dezvoltat de Axiom Space pe baza unor modele proiectate de NASA și va oferi o flexibilitate și confort mai mare decât modelele utilizate cu misiunile Apollo, permițând astronauților să îngenuncheze și să efectueze alte mișcări mai naturale.

Astronauții Artemis II
Astronauții Artemis II

Astronauții Artemis II

  • G. Reid Wiseman a servit ca inginer de zbor la bordul Stației Spațiale Internaționale pentru Expediția 41. În timpul misiunii de 165 de zile, Wiseman și colegii săi de echipaj au petrecut sute de ore efectuând cercetări științifice valoroase în domenii precum fiziologia umană, medicină, științe fizice, pământ si astrofizica. Ei au finalizat un record de 82 de ore de cercetare în doar o săptămână. Wiseman a avut, de asemenea, o prezență puternică în rețelele sociale în timpul misiunii sale, împărtășind fotografii, tweet-uri personale și videoclipuri scurte despre viața la bordul stației. A fost primul zbor spațial al lui Wiseman, ceea ce l-a determinat să efectueze aproape 13 ore de plimbări în spațiu.
  • Victor J. Glover, Jr. a fost selectat ca astronaut în 2013, în timp ce era membru al Senatului Statelor Unite. Cel mai recent a fost pilot și a fost comandant secund al misiunii SpaceX Crew-1, desemnată Resilience, care a aterizat pe 2 mai 2021. A fost prima misiune post-certificare a navei spațiale Crew Dragon de la SpaceX , al doilea zbor echipat pentru asta și o misiune de lungă durată la bordul Stației Spațiale Internaționale. A lucrat ca inginer de zbor pe Stația Spațială Internațională în Expediția 64.
  • Christina Hammock Koch a fost selectată ca astronaut NASA în 2013. Ea a servit ca inginer de zbor pe Stația Spațială Internațională (ISS) pentru expedițiile 59, 60 și 61. Koch a stabilit un record pentru cel mai lung zbor spațial cu o singură femeie, cu un total de 328 zile în spațiu și a participat la primele plimbări spațiale exclusiv feminine.
  • Jeremy Hansen deține o licență în științe spațiale (clasa întâi cu onoruri) de la Royal Military College of Canada din Kingston, Ontario (1999). Deține un master în fizică de la aceeași instituție, cu accent pe cercetarea urmăririi prin satelit pe câmp larg. Jeremy Hansen a participat la programul CAVES al Agenției Spațiale Europene în Sardinia, Italia, timp în care a trăit în subteran timp de șase zile. El a fost membru al echipajului NEEMO 19 pe fundul oceanului în habitatul Vărsător de lângă Key Largo, Florida, simulând explorarea spațiului adânc timp de șapte zile.

Artemis II își va continua succesul cu zborul de testare al lui Artemis I, care anul trecut a lansat capsula Orion fără pilot deasupra rachetei SLS, într-o călătorie de 25 de zile. Recent, au sosit rezultatele aprofundate derivate din analizele interne, unde capsula Orion și sistemele de lansare au fost verificate temeinic pentru probleme critice, puncte slabe și lucruri de îmbunătățit. Se pare că Artemis I a fost un succes total.

Puțină curiozitate înainte de a încheia: știai că Apple TV+ va face un film numit Project Artemis, care se filmează în prezent la Centrul Spațial Kennedy al NASA? Deocamdată, intriga filmului este păzită cu mare atentie, dar, așa cum era de așteptat, știm că va avea loc în anii 60 în timpul cursei spațiale. Se vorbește despre o distribuție interesanta, care va vedea prezența lui Scarlett Johansson în rolul protagonistului, alaturi de nume importante precum Channing Tatum.

Sursa: www.nasa.gov

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *