ŞtiinţăŞtiri

Noi perspective asupra misterelor găurilor negre

Te-ai întrebat vreodată ce este cu adevărat o gaură neagră? În afară de aluziile scurte și total supraevaluate care pot fi văzute în filmele științifico-fantastice, noțiunea de gaură neagră este puțin mai complexă. Deși o înțelegere absolută a acestui concept este aproape imposibilă, cercetătorii încă încearcă să dezlege toate misterele.

Și asta a reușit un mic grup de fizicieni.

Adevărul despre gaura neagră

În general, muritorii de rând au o percepție eronată despre o gaură neagră. Pentru mulți, doar a vorbi despre o gaură neagră este ca și cum ai vorbi despre materia întunecată care cuprinde totul în calea ei. Acestea fiind spuse, această percepție a găurii negre ar fi destul de reductivă, așa cum o văd oamenii de știință într-un sens mai larg.

Gaura neagră poate fi văzută și ca un amalgam între toate teoriile relativității și cea a mecanicii cuantice. Și o înțelegere a adevăratei sale naturi ar scoate la iveală toate ideile preconcepute pe care Omul le-a avut întotdeauna despre lume.

O explicație clară a ceea ce este cu adevărat o gaură neagră nu ar putea fi rezumată în câteva cuvinte. Oamenii de știință din întreaga lume au studiat această întrebare de mulți ani fără a reuși.

Semne ale unei noi descoperiri

Pentru a reuși deja să elucidați misterul care înconjoară acest puzzle care a rezistat întotdeauna oamenilor de știință, va fi nevoie de timp. Și asta, desigur, ține cont de resursele umane și financiare. În munca lor de cercetare, trei fizicieni încearcă să ridice vălul asupra acestui mister.

Ahmed Almheiri, unul dintre fizicienii, care a studiat problema, explică soluția găsită. Edgar Shaghoulian, un alt fizician din echipă, explică modul în care descoperirea lor ar putea revoluționa lumea științifică. Fără a merge prea departe, ar putea chiar să permită o înțelegere mult mai bună a cosmosului.

Seth Flecher a plantat telescopul Event Horizon, instrumentul care a făcut posibilă obținerea primei imagini a găurii negre care se află în centrul Căii Lactee. Și, în sfârșit, George Musser descrie în detaliu modul în care echipa de fizicieni a reușit să dezlege acest mister care părea insolubil până acum.

Sursă: scientificamericacan.com

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website. În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele. În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button