Nokia XR21 REVIEW – smartphone ultra-rezistent

Dacă v-ați gândit vreodată, mai în glumă, mai în serios, că aveți nevoie de un smartphone rugged (robust) care să reziste tuturor căzăturilor și pe care să îl puteți folosi fără nicio grijă atât pe malul mării, cât și pe viscol, aflați că acum e cel mai potrivit moment. Nokia XR21 este telefonul care îndeplinește toate aceste cerințe, fără să sacrifice în vreun fel design-ul. Ba dimpotrivă, Nokia XR21 are aceeași formă ca orice telefon de top cu o husă standard aplicată peste. Bineînțeles, cu diferența că acest telefon nu are nevoie de o husă de protecție, carcasa lui fiind gândită să fie chiar mai rezistentă decât una obișnuită.

Nokia XR21 – Design

Telefonul are o grosime de 10.45 mm, asemănătoare cu cea rezultată atunci când aplicăm o husă obișnuită pe un smartphone subțire de top. Acest lucru, combinat cu aspectul telefonului, îl fac să nu iasă în evidență ca fiind un smartphone rugged. Probabil și din această grijă, de a se camufla perfect printre celelalte smartphone-uri, Nokia a optat pentru un look destul de simplistic – în timp ce pe piață apar telefoane cu tot felul de brizbiz-uri, cum ar fi stickere care imită componentele interne. Totuși, nimic nu ne oprește să îl personalizăm în felul nostru, dacă simțim nevoia.

Dar să trecem la partea interesantă. Nokia XR21 este fabricat din materiale rezistente și din aluminiu, fiind certificat să reziste la praf, apă (presiune de până la 100 bari) și căderi de la 1.8 metri înălțime (respectă standardele MIL-STD-810H și IP69K). În cazul în care v-a prins vremea rea, e bine să știți că telefonul poate fi utilizat la temperaturi cuprinse între -20 și 55 °C. De asemenea, poate fi folosit având mâinile ude sau cu mănuși.

Probabil știți că o husă nu protejează ecranul decât dacă marginile acesteia sunt ridicate. Din același motiv, Nokia XR21 are margini de TPU rezistente la impact. Aceste margini sunt foarte discrete însă, de doar 1 mm înălțime, astfel că nu încurcă utilizarea ecranului pe margini (cum ar fi prin navigarea cu gesturi).

Ecranul este protejat de ultima tehnologie de la Gorilla Glass, Victus, iar partea din spate este realizată din policarbonat rezistent la impact. Prinderea telefonului este foarte bună, striațile fine de pe spate împiedicând alunecarea sa fără să dea impresia de asperitate, nici la atingere, dar nici vizual.

Alte caracteristici

Degetele alunecă foarte ușor pe suprafața de sticlă a telefonului, iar touchscreen-ul este capabil să recunoască până la 10 apăsări diferite simultane.

O surpriză plăcută o reprezintă cele două butoane în plus, care pot fi programate să efectueze diverse acțiuni predefinite de noi. Unul de culoare roșie se află în partea de sus a telefonului, iar altul pe partea stângă a acestuia. În funcție de durata apăsării (apăsare scurtă sau lungă), fiecare buton poate executa câte două funcții diferite.

Senzorul de amprente este integrat în butonul de pornire de pe partea dreaptă a telefonului.

Ecran cu rată de refresh 120 Hz

Ecranul, cu diagonala de 6.49 in și format 20:9, are rezoluție FHD+ de 1080 x 2400 pixeli. Rata de reîmprospătare a display-ului poate fi limitată manual la 60 Hz, sau poate fi adaptivă, atingând 120 Hz doar atunci când este necesar.

Chiar dacă Nokia XR21 este compatibil cu standardele HDR HLG și HDR10, se pare că în unele aplicații, precum YouTube, nu există opțiunea de a afișa clipurile în format HDR. Contrastul este însă decent, în timp ce luminozitatea panoului atinge în jur de 500 nits în lumina soarelui. Reproducerea culorilor este bine calibrată încă din fabrică, iar aceasta nu poate fi modificată. Puteți însă modifica balansul de alb, pentru culori mai reci sau mai calde.

Conectivitate și comunicații

Din motive pe care nu le cunoaștem, Nokia a optat pentru eliminarea portului microSD. Pe partea de conexiuni mobile, Nokia XR21 este compatibil cu toate standardele existente, inclusiv 5G, astfel că nu veți avea probleme în roaming. Vitezele obținute de modulul WiFi 6 sunt decente, însă mult sub competiție: 320 MB/s.

Având în vedere că este un companion pentru călătorii, localizarea GPS este realizată fără probleme, atât în interior cât și în exterior.

Telefonul este dual-SIM, însă una dintre cartele poate fi și eSIM. Calitatea audio a apelurilor este medie.

Datorită portului audio, veți putea folosi și receptorul radio FM integrat, folosind căștile pe post de antenă. Nu lipsește din ecuație nici modulul NFC pentru plăți în magazine.

Nokia XR21 – performanțe

Procesorul Snapdragon 695 5G este unul midrange, și este însoțit de 6 GB RAM, astfel că vă puteți aștepta la performanțe medii. Aplicațiile uzuale rulează foarte bine, iar jocurile mai puțin pretențioase, precum Asphalt 9 și Roblox, pot fi rulate la detalii maxime. Jocuri mai complexe, precum PUBG Mobile, sunt deseori limitate ori pe partea grafică, ori ca număr de cadre pe secundă.

Există o singură opțiune în ceea ce privește memoria, și anume 6 GB RAM + 128 GB spațiu de stocare. Memoria internă este de tip UFS 2.2

Camere

Sistemul dual-camera de pe spate este alcătuit dintr-o cameră principală de 64 MP și un senzor ultrawide de 8 MP. În acest sistem se regăsesc și două blițuri puternice, cu funcție de semnalizare SOS. Fidelitatea redării culorilor este una crescută, iar imaginile sunt suficient de detaliate chiar și în condiții slabe de iluminare.

Clipurile video pot fi înregistrare la rezoluție FHD cu 30/60 FPS.

Sunet

Cele două difuzoare ale Nokia XR21 emit un sunet puternic de până la 90 dB, de calitate obișnuită. La volum maxim însă, încep să apară distorsionări audio.

Pentru muzică puteți folosi ieșirea audio de 3.5 mm sau conexiunea Bluetooth 5.1, care integrează mai toate codecurile audio de care veți avea nevoie (AAC, LDAC, SBC, aptX, aptX HD / Adaptive / TWS+).

Nokia XR21 – suport software timp de 4 ani

Telefonul este livrat cu Android 12, însă update-ul curent (Android 13) poate fi făcut imediat. În afară de câteva aplicații preinstalate, ce pot fi dezinstalate de către utilizator, sistemul de operare este unul pur, fără adăugiri inutile. Producătorul promite 3 noi versiuni de Android (una din ele fiind Android 13) și actualizări de securitate timp de 4 ani de la lansare.

Autonomie crescută

Nokia XR21 are o baterie de 4.800 mAh, ce poate fi încărcată rapid, până la 33W. Va trebui să achiziționați însă un încărcător, dacă nu aveți deja, pentru că în cutie veți găsi în acest scop doar un cablu USB-C. Telefonul se încarcă complet în aproximativ 2 ore, iar pe jumătate în o oră.

O încărcare completă a bateriei oferă până la 14 ore de navigare pe internet, 17 ore de redare video, sau aproximativ 10 ore de utilizare intensă.

Concluzie

Durabilitatea ieșită din comun a acestui smartphone, combinată cu suportul software pe termen lung și autonomia crescută, fac din Nokia XR21 un telefon capabil să reziste ani buni fără a cere în schimb să fie menajat.

Distribuie
Pana Andrei

Pana Andrei

Sunt un content writer pasionat de tehnologie cu o experiență îndelungată în blogging și conținut digital. De la liceu, am început să îmi dezvolt abilitățile de scriere prin intermediul unui blog personal și tot de atunci am devenit un cititor avid al noutăților din lumea tehnologiei și a divertismentului. În prezent, îmi place să scriu despre orice ține de software și tehnologie, în special despre cele mai recente inovații și tendințe. Am abilități solide în gestionarea și dezvoltarea de conținut, precum și în promovarea acestuia prin intermediul rețelelor sociale și a altor canale digitale. Sunt pasionat de a explora noi tehnologii și de a traduce complexitatea acestora într-un conținut accesibil și captivant pentru cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *