Misiunea de duminică a fost anunțată chiar înainte de decolare ca fiind istorică. Firma lui Elon Musk, bine cunoscută publicului larg pentru că a zdruncinat codurile spațiului, deschizând ușile companiilor private din acest domeniu, tocmai a făcut un nou tur de forță.

După foarte impresionanta misiune Starship, SpaceX realizează o nouă lovitură, de data aceasta cu racheta Falcon. În această duminică, un Falcon 9 a crescut într-adevăr în aer, cu nu mai puțin de 143 de sateliți la bord. Acesta este „cel mai mare număr de sateliți lansati vreodată într-o singură misiune”, a declarat Andy Tran, un executiv SpaceX la AFP.

Concurența SpaceX

Cu această desfășurare, compania lui Musk face o altă lovitură concurenței sale în ceea ce privește lansatoarele. În timp ce NASA a abandonat complet ideea lansării sateliților pe orbită joasă, chiar abandonând misiunile pilotate la ISS in favoarea lui SpaceX, Europa, la rândul său, avea încă speranțe de a putea concura cu gigantul american privat.

Dar inovațiile recente SpaceX au oferit lui Elon Musk un avantaj confortabil, în timp ce coaliția europeană, grupată în spatele programului Arianespace, se luptă să găsească soluții la numeroasele sale probleme. Lansatorul ușor italian Véga suferă de o lipsă reală de fiabilitate și niciun lansator european nu a reușit încă să-și refolosească rechetele. Un pas totuși obligatoriu pentru a reduce costurile și astfel a putea oferi o ofertă care într-adevăr concurează cu SpaceX.

SpaceX va deveni profitabil?

Din cauza celor 143 de sateliți care au părăsit Cape Canaveral în această duminică, doar 10 au aparținut SpaceX și proiectului Internet din spațiul Starlink. Restul de 133 provin de la companii private sau instituții publice, așa că proprietarii lor l-au plătit (scump) pe Elon Musk și compania sa pentru a duce sateliții pe orbită. Cu o capacitate de zbor de aproape 150 de sateliți, SpaceX se poate aștepta la o rentabilitate mare din programul său de lansare a satelitilor.

Problema rentabilității firmei Elon Musk nu a fost niciodată în centrul dezbaterilor. Fondurile companiei par infinite atunci când știi că în fruntea companiei este cel mai bogat om din lume și că este gata să-și cheltuiască toată averea pentru ca proiectul său să aibă succes.

Distribuie.

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasa un raspuns