Telescopul James Webb, care a luat titlul de cel mai puternic telescop construit vreodată și a durat mai mult de 20 de ani pentru a fi construit, a fost lansat cu succes luna trecută. Este de așteptat să își finalizeze călătoria în 30 de zile.
Îndreptându-se pe o orbită la aproximativ 930.000 de mile (1,5 milioane de kilometri) de Pământ, telescopul a costat 10 miliarde de dolari. Au participat peste 10.000 de angajați, în timp ce 14 țări și peste 300 de universități au contribuit. Găzduiește o matrice de oglinzi primară de 18 segmente hexagonale placate cu aur, cu o lungime de 6,5 metri, pentru a vedea cele mai îndepărtate stele până la 13 miliarde de ani lumină și pentru a aduna suficientă lumină.
Deoarece nu exista nicio rachetă care să poarte telescopul în spațiu în starea sa desfășurată, s-a decis să-l desfășoare ca pe un origami. În acest sens, a fost dezvoltat pe parcursul a 20 de ani și a trebuit să fie amânat de multe ori. De fapt, racheta Arian a fost aleasă pentru că nu existau companii SpaceX sau Blue Origin în acel moment. Întrebarea dacă straturile vor fi deschise, care este una dintre cele mai îngrijorătoare probleme, a devenit clară ieri.
Potrivit informațiilor furnizate de NASA, telescopul James Webb este pe deplin stabilit. La 16 zile de la lansare, straturile principale și parasolarul au fost deschise mai întâi. Săptămâna trecută a intrat în joc a doua oglindă din partea de jos. Partea centrală majoră a oglinzii primare a fost deschisă în ziua precedentă, iar părțile de pe ambele părți erau de așteptat să se deschidă până mâine. Întrucât lucrurile mergeau bine, aceste părți au fost deschise la orele dimineții. După aceea, va începe procesul de calibrare a pieselor oglinzii una câte una din centrul de control.
Noul telescop, care va direcționa 458 de gigabiți de date colectate zilnic cu senzorii săi în infraroșu către Rețeaua spațială NASA, se va asigura că aceste date sunt apoi transmise către Institutul de Știință al Telescopului Spațial din Baltimore, Maryland, și partajate cu marea comunitate astronomică.