Nvidia testează sisteme de răcire pentru viitorul GeForce RTX 50 cu o putere de 600 W

În urma lansării succesive a mai multor modele de plăci grafice din familia GeForce RTX 40 Super la începutul acestui an, atenția noastră se îndreaptă natural către viitoarea generație de GPU-uri Nvidia. Bazate pe arhitectura Blackwell, care urmează după Ada Lovelace, plăcile grafice GeForce RTX 50 sunt așteptate în anul 2025. Cu toate acestea, Nvidia ar putea face o excepție și ar putea lansa modelul RTX 5080 deja la sfârșitul anului 2024.

Conform informațiilor furnizate de Benchlife, Nvidia testează în prezent sisteme de răcire pentru noile sale produse. Compania lucrează la dezvoltarea unor soluții termice care să permită gestionarea puterilor grafice totale (TGP) cuprinse între 250 și 600 W. Deși o putere grafică totală de 600 W poate părea impresionantă și poate stârni îngrijorare în ceea ce privește consumul energetic și factura de energie electrică, trebuie menționat că Nvidia poate viza performanțe de răcire foarte ridicate în laborator din diverse motive și, în final, să comercializeze plăci grafice care să nu atingă o asemenea putere. În cazul în care se va ajunge la o putere de 600 W, doar modelul GeForce RTX 5090 ar fi afectat, un produs destul de costisitor, menit să satisfacă cerințele profesioniștilor sau ale jucătorilor cu resurse financiare foarte mari.

Plăcile grafice din seria actuală, cum ar fi GeForce RTX 4090, au un TDP (putere termică de proiectare) de 450 W. TGP-ul maxim poate ajunge până la 600 W prin overclocking, dar acest scenariu este dificil de atins. Astfel, suntem deja aproape de a avea nevoie de un sistem de răcire pentru 600 W în prezent.

Un aspect interesant în cadrul testelor efectuate de Nvidia este puterea de bază utilizată: 250 W. În prezent, o placă grafică RTX 4060 are un TDP de 115 W și un TGP maxim de 130 W. Există mai multe posibilități pentru a explica acest lucru:

  1. Puterea GPU-urilor de nivel de intrare ar putea crește semnificativ, ceea ce pare puțin probabil;
  2. Testele nu se referă la GPU-urile cu cea mai mică putere, care ar urma să fie lansate mai târziu decât cele de vârf;
  3. Nvidia își propune să atingă performanțe ridicate în timpul testelor, dar produsele finale nu vor necesita un sistem de răcire atât de eficient.
Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *