O gaura neagra din apropierea Pamantului poate fi vazuta fara telescop

gaura neagra din apropierea Pamantului
gaura neagra din apropierea Pamantului

Nu este întotdeauna nevoie de supercomputere, telescoape avansate și investiții mari pentru a fi martorii fenomenelor spațiale. Săptămâna aceasta, astronomii au făcut o descoperire atât de mare încât poate fi văzută cu ochiul liber. Este cea mai apropiată gaură neagră de Pământ înregistrată până acum, care se află la doar o mie de ani-lumină distanță.

Poate părea mult, dar în termeni universali, ea bate la ușa noastră. Cel mai interesant lucru este că, în mod normal, astfel de corpuri sunt observate doar prin interacțiunile lor violente cu obiectele cerești din jurul lor, generând discuri de gaz și praf. În timp ce sunt spulberate, elementele „aspirate” emit o cantitate masivă de raze X, detectate de telescoape. Cu asta, a fost diferit.

Dacă găurile negre nu sunt văzute în mod corespunzător, specimenul în cauză a fost găsit datorită modului în care se comportă două stele din apropiere. Perechea, numită HR 6819, le-a permis oamenilor de știință să vadă efectiv fenomenul în sine.

„Este ceea ce am putea numi o„ gaură foarte neagră ”. Este într-adevăr intunecata! “, Glumește Dietrich Baade, un astronom emerit la Observatorul European de Sud.” Credem că este pentru prima dată când a fost descoperit așa ceva. Mai mult, aceasta ar putea fi cea mai apropiată gaură neagră de noi ”, adaugă el.

Marianne Heida, liderul cercetătorilor implicați, consideră că trebuie să fie mult mai multe gauri ascunse. „Pe baza numărului de stele din Calea Lactee, estimăm că există aproximativ 100 de milioane din aceste mici găuri negre împrăștiate, fiind găsite mai puțin de 100 dintre ele.

Și cum să o vezi?

Ei bine, dacă doriți să vă bucurați de spectacol, nu aveți nevoie decât de un simț intens al identificării stelelor, deoarece HR 6819 poate fi văzut cu ochiul liber. Ah, trebuie să fii în emisfera sudică – deci cam negativ pentru Romania. Nu există încă un consens că este cu adevărat o gaură neagră, dar orbitează un obiect nedetectabil într-o perioadă de 40 de zile.

Citeste si:  Cata singuratate poate suporta un om?
Articolul anterior
Xbox Series X

Microsoft a lansat 13 trailere cu jocuri ce vin pe Xbox Series X

Articolul următor
Card de debit Samsung

Samsung va lansa propriul card de debit la sfarsitul acestui an

Postări Asemănatoare
Total
1
Share