Oamenii de stiinta creeaza plante care stralucesc in intuneric ca in Avatar

plante care stralucesc
plante care stralucesc

Plantele care strălucesc în întuneric au fost găsite doar în ficțiune, precum cele prezentate în filmul Avatar . Acum, acestea sunt deja o realitate, datorită grupului de oameni de știință care au găsit o modalitate de a crea plante capabile să strălucească în întuneric pe tot parcursul ciclului lor. Noutatea a fost prezentată într-un articol publicat în revista Nature Biotechnology , lunea trecută (27).

Bioluminescența este capacitatea organismelor de a străluci sau emite lumină. Apare la o mare varietate de animale și microorganisme, precum insecte, ciuperci, pești și planctoni, printre altele. Cu toate acestea, nu este prezent în plante – prin urmare, mai mulți oameni de știință lucrează în încercarea de a-l produce artificial.

Grupul condus de cercetătorul de la Academia Rusă de Științe Karen Sarkisyan a reusit acest lucru. În cadrul proiectului, au transferat secvențe de ADN de la o ciupercă bioluminescentă la plantele de tutun, cuplându-le la metabolismul lor. Aceste gene transformă acidul cafeic în luciferină, care emite energie sub formă de lumină.

Drept urmare, plantele de tutun au început să emită o lumină verzuie, care poate fi observată atât în ​​timpul zilei, cât și noaptea, conform studiului (a se vedea videoclipul de mai sus). Cercetarea subliniază, de asemenea, că luminiscența a fost menținută pe tot parcursul ciclului de viață al plantei, de la răsaduri până la maturitate. Un alt detaliu dezvăluit este că zonele cele mai strălucitoare sunt florile.

Tehnologie

Potrivit lui Sarkisyan, care este CEO al startup-ului, unul dintre membrii proiectului, tehnologia poate fi utilizată, în viitor, pentru a vizualiza acțiunile diferiților hormoni din interiorul legumelor, în timpul ciclului lor de viață, într-un mod non-invaziv.

De asemenea, va facilita monitorizarea răspunsurilor speciilor la schimbările din natură și la stresurile suferite.

Tehnica poate avea și alte utilizări, cum ar fi producția de plante bioluminiscente specifice pentru iluminarea zonelor publice și chiar pentru decorare.

Citeste si:  Exista cu adevarat extraterestrii?
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Windows 10

Noua actualizare Windows 10 (2004) din mai, iti va face pc-ul mai rapid

Articolul următor
Netflix

Lista: Toate titlurile care vor fi eliminate din Netflix in luna mai

Postări Asemănatoare
Total
1
Share