Oamenii de știință lansează prima simulare 3D a interiorului unei stele

Oamenii de știință au realizat prima simulare 3D a interiorului unei stele, oferind astfel o înțelegere mai profundă a evoluției stelelor și galaxiilor. Această nouă simulare, realizată de o echipă internațională de cercetători, aduce lumină asupra mecanismelor interne ale unei stele și modului în care aceasta strălucește.

Oamenii de știință dezvăluie mișcarea materialului fierbinte din interiorul stelelor

YouTube video

În inima stelelor se află un material extrem de fierbinte care se mișcă într-un mod similar cu apa în fierbere sau cu valurile în ocean. Pentru a înțelege cum sunt generate aceste valuri, trebuie să ne gândim la o stea ca și cum ar fi o oală cu apă în fierbere pe aragaz. Similar cu o oală de apă clocotită, plasmă din nucleul stelei este împinsă spre suprafață deoarece căldura mereu se ridică.

Generarea undelor gravitaționale și impactul asupra strălucirii stelelor

Când această plasmă lovește perimetrul stelei, se creează un impact care se reverberează prin stea, generând ceea ce numim unde gravitaționale. Aceste unde gravitaționale pot afecta strălucirea iconică pe care o observăm. Un nou studiu publicat în revista Nature Astronomy propune o nouă simulare a gravitației stelare care ar putea permite astronomilor să prevadă cu exactitate cât de mult „strălucire” poate avea o stea.

O nouă perspectivă asupra măsurării undelor și a înțelegerii stelelor

„Undele din interiorul unei stele sunt similare cu valurile pe care le vedem în ocean. Deci, dacă arunci o piatră în apă, vezi cum se generează valuri care se îndepărtează de locul în care ai aruncat piatra,” spune May Gade Pedersen, astronom la Universitatea din Sydney.

„Dacă putem măsura aceste unde, le putem folosi pentru a determina cu precizie cât de mare este nucleul, în ce etapă a vieții stelei se află sau cât de mare va fi gaura neagră pe care o va lăsa în urmă,” spune Anders, astronom la Centrul de Explorare și Cercetare Interdisciplinară în Astrofizică al Universității Northwestern. „Acest lucru se propagă în toate celelalte aspecte legate de stelele mari și de ceea ce încercăm să înțelegem acolo.”

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *