OpenAI anunță lansarea ChatGPT-5 cu inteligență de nivel doctoral până la sfârșitul anului 2025

OpenAI, compania renumită pentru dezvoltarea modelelor de inteligență artificială avansată, a dezvăluit planurile sale pentru lansarea noului ChatGPT-5 până la sfârșitul anului 2025. Conform declarațiilor Mira Murati, directorul tehnologic al OpenAI, ChatGPT-5 va prezenta o inteligență comparabilă cu cea a unui doctorat.

Un salt semnificativ în evoluția inteligenței artificiale

Într-un interviu acordat Dartmouth Engineering, Murati a comparat tranziția de la GPT-4 la GPT-5 cu trecerea unui student de la liceu la universitate. „Dacă privim la traiectoria de dezvoltare, sistemele precum GPT-3 ar putea fi considerate la nivelul unui copil mic, în timp ce GPT-4 seamănă mai mult cu un elev de liceu inteligent. În următorii câțiva ani, ne așteptăm ca pentru anumite sarcini să atingem un nivel de inteligență echivalent cu cel al unui doctorat”, a explicat Murati.

Așteptările pentru GPT-5

Murati a precizat că, deși inițial se aștepta ca GPT-5 să fie lansat la sfârșitul anului 2023 sau în vara anului 2024, termenul a fost amânat. În prezent, lansarea este estimată pentru sfârșitul anului 2025 sau începutul anului 2026. Această amânare se datorează eforturilor continue de perfecționare a modelului, pentru a asigura capacități avansate de memorie și raționament.

De asemenea, Murati a subliniat că termenul de „inteligență de nivel doctoral” este aplicabil în funcție de sarcinile specifice. Astfel, GPT-5 și alte sisteme concurente vor continua să excelenze în anumite domenii, în timp ce în altele vor rămâne mai puțin performante decât oamenii.

Declarațiile lui Murati reflectă previziunile anterioare despre potențialul GPT-5. Kevin Scott, CTO al Microsoft, a menționat în trecut că noile generații de sisteme de inteligență artificială ar putea trece cu succes examenele de doctorat.

În concluzie, lansarea ChatGPT-5 promite să fie un punct de cotitură în domeniul inteligenței artificiale, aducând capacități cognitive avansate și deschizând noi posibilități pentru utilizarea acestor tehnologii în diverse domenii. Rămâne de văzut cum va influența acest avans rapid viitorul inteligenței artificiale și al aplicațiilor sale în viața de zi cu zi.

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *