TechInternetOpenAI ar putea opta pentru GPT-4.5...

OpenAI ar putea opta pentru GPT-4.5 în loc de GPT-5 pentru 2024: Iată motivul

Competiția în domeniul inteligenței artificiale productive: Deși GPT-4 se află în prezent în vârful lumii inteligenței artificiale productive, rivalii săi, precum Claude de la Anthropic și Llama open-source de la Meta, continuă să se îmbunătățească pe zi ce trece. Prin urmare, OpenAI trebuie să își mențină poziția în competiție cu noi modele.

- Publicitate-

Creșterea de 100 de ori a necesarului de calcul de la GPT-4 la GPT-5

Directorul Centrului pentru Securitatea Inteligenței Artificiale, Dan Hendrycks, afirmă că OpenAI nu va trece la GPT-5 în acest an, deoarece fiecare nouă versiune a modelului de limbaj de mari dimensiuni (LLM) necesită de 10 ori mai multe resurse de calcul. Hendrycks menționează că, dacă OpenAI ar trece direct la GPT-5, ocolind GPT-4.5, ar exista o creștere de aproximativ 100 de ori a cerințelor de calcul în comparație cu GPT-4. Acest lucru ar necesita funcționarea neîntreruptă a aproximativ 1 milion de cipuri H100 timp de trei luni, o putere de calcul pe care OpenAI ar putea să nu o aibă în prezent.

Comentariul lui Hendrycks se aliniază cu declarația CEO-ului Anthropic, Dario Amodei, care a menționat că un model de limbaj de ultimă generație costă în prezent aproximativ 1 miliard de dolari, iar acest cost se așteaptă să ajungă între 5 și 10 miliarde de dolari până în 2025-2026.

Impactul asupra consumului global de energie

Recent, NVIDIA a dezvăluit că se așteaptă ca unitățile H100 instalate în acest an să consume aproximativ 13.000 GWh de energie electrică anual, echivalentul consumului anual de energie electrică al unor țări precum Lituania și Guatemala. Se estimează că, până în 2027, consumul global de energie al centrelor de date va ajunge între 85 și 134 TWh.

Concluzie: Unii experți cred că GPT-5 va trebui să modifice programul de instruire original, care include conversații umane prost structurate și un proces de instruire în general imatur. Prin urmare, se menționează că este mai probabil ca OpenAI să lanseze GPT-4.5 în acest an, printr-o tranziție graduală, în loc să schimbe totul complet și să lanseze GPT-5.

- Publicitate-
Marian Ciobanu
Marian Ciobanu
Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Trending