Pacientii cu parodontoza isi pot pune implant dentar? Raspunsul specialistilor

In acest articol, vom raspunde la o intrebare pe care multi pacienti romani si-o adreseaza: „Daca am parodontoza, imi pot pune implant dentar?”.

Parodontoza este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale cavitatii bucale, afectand gingiile si osul care sustine dintii. Multi pacienti se tem ca aceasta problema le anuleaza complet sansa de a beneficia de un implant. Totusi, realitatea medicala este mai optimista decat pare.

Pe scurt, raspunsul este DA, insa trebuie tinut cont de mai multe aspecte, pe care le vom detalia in continuare.

Implantul dentar ramane o solutie viabila chiar si pentru pacientii care sufera de parodontoza, cu conditia sa urmeze un tratament corect si personalizat. Succesul tratamentului depinde de o serie de factori care trebuie evaluati si abordati cu responsabilitate de echipa medicala.

In primul rand, este obligatoriu ca problemele parodontale sa fie rezolvate cu prioritate.

Nu se poate vorbi despre implanturi fara o igiena orala impecabila si fara o stabilizare a starii gingiilor. Tratamentul incepe, asadar, cu o curatare profesionala profunda a cavitatii bucale. Detartrajul, periajul profesional si eventualele interventii de chirurgie parodontala sunt esentiale pentru eliminarea infectiei active.

Abia dupa ce s-a incheiat aceasta etapa si gingiile sunt sanatoase, se poate trece la planificarea implantului dentar propriu-zis. Ignorarea acestei reguli duce, inevitabil, la esecul tratamentului.

De asemenea, se va realiza o evaluare a masei osoase a pacientului.

Parodontoza afecteaza in mod direct structura osoasa a maxilarului. De aceea, medicul stomatolog va face o evaluare atenta – cu ajutorul radiografiilor si tomografiilor – pentru a vedea daca osul mai este capabil sa sustina un implant. Daca masa osoasa este insuficienta, se pot realiza interventii de aditie osoasa.

Este o etapa vitala pentru stabilitatea implantului si pentru succesul pe termen lung al tratamentului.

Intr-o clinica stomatologica de top precum https://www.dental-med.ro/implant-dentar/, in care se respecta toate procedurile, inclusiv un management pre-operator corect, urmat de un program de mentenanta, pacientii cu parodontoza au sanse mari de succes ale unui tratament cu implant dentar.

Alegerea clinicii unde se efectueaza interventia face o diferenta majora. Doar intr-un mediu controlat, in care fiecare pas este planificat – de la diagnostic la interventie si pana la mentenanta post-tratament – se pot obtine rezultate predictibile si stabile.

implant dentar
implant dentar

Mentenanta presupune controale regulate, igienizari profesionale si adaptarea continua a rutinei de ingrijire orala.

Mai mult decat atat, este important sa se aleaga tipul de implant dentar care asigura cele mai mari sanse de reusita ale tratamentului.

Nu toate implanturile sunt la fel. In cazul pacientilor cu parodontoza, se prefera implanturi cu suprafete speciale, tratate astfel incat sa se integreze mai bine in os. Designul si calitatea materialelor folosite contribuie la o osteointegrare mai rapida si mai sigura.

Un implant de calitate, ales corect, poate face diferenta intre un tratament reusit si un esec.

Nu in ultimul rand, pacientul trebuie sa respecte protocolul personalizat de igienizare post-operator.

Dupa realizarea implantului, pacientul trebuie sa devina un partener activ in mentinerea rezultatelor. Medicul va oferi un plan de igiena orala detaliat – cu recomandari privind periajul, folosirea dusului bucal, atei dentare si a apei de gura antibacteriene.

Respectarea acestui protocol este esentiala pentru prevenirea reinfectarii si pentru mentinerea sanatatii gingiilor si a osului pe termen lung.

In concluzie, pacientii care sufera de parodontoza nu trebuie sa renunte la ideea unui zambet complet si functional. Cu un tratament personalizat, monitorizare atenta si respectarea pasilor necesari, implantul dentar este nu doar posibil, ci si eficient.

Cheia succesului sta in colaborarea stransa dintre medic si pacient, intr-o abordare medicala moderna si in alegeri informate.

Distribuie acest articol
Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *