Prețul Bitcoin nu ar fi gata să crească din nou. Potrivit lui Du Jun, co-fondatorul Huobi, va trebui să așteptăm următoarea înjumătățire pentru a profita de o nouă fază optimistă. Acest eveniment nu va avea loc înainte de 2024.
După faza optimistă înregistrată anul trecut, Bitcoin a început anul 2022 în berb. Prețul criptomonedei a urcat momentan la 45.000 USD înainte de a coborî sub 40.000 USD. Creșterea ratelor dobânzilor promise de Rezerva Federală a Statelor Unite și amenințările cu invazia Rusiei în Ucraina au contribuit la împovărarea întregii piețe, fie că este vorba de criptomonede sau de burse.
Intervievat de CNBC, Du Jun, co-fondatorul Huobi, una dintre cele mai mari platforme de schimb de criptomonede din lume, a estimat că prețul Bitcoin nu ar trebui să înceapă să crească din nou în viitorul apropiat. Potrivit acestuia, următorul „Bull Run”, o fază ascendentă a jargonului bursier, nu ar trebui să înceapă înainte de sfârșitul anului 2024 sau chiar începutul lui 2025 .
Du Jun susține că acțiunea prețului Bitcoin este strâns legată de înjumătățire, un proces încorporat în protocolul criptomonedei. Decretat de Satoshi Nakamoto, fondatorul Bitcoin, acest eveniment constă în înjumătățirea în mod regulat a recompenselor primite de mineri. În timpul unei înjumătățiri, minerii care securizează rețeaua și validează tranzacțiile prin computerele lor primesc jumătate din recompensele obișnuite.
Ultima înjumătățire datează din mai 2020. Câteva luni mai târziu, prețul Bitcoin explodase, trecând succesiv pragul de 20.000 de dolari, 30.000 de dolari și 40.000 de dolari. Următorul eveniment de acest tip este programat pentru 2024. Protocolul prevede o reducere la jumătate aproximativ la fiecare 4 ani. Acest proces reduce oferta de Bitcoin , ceea ce crește deficitul acestuia, ceea ce duce la o creștere a valorii activului.
„Abia la sfârșitul anului 2024 sau începutul lui 2025 vom putea primi următoarea piață în Bitcoin ”, profetizează Du Jun. Fondatorul Huobi temperează și subliniază că evoluția prețului criptomonedelor este greu de prezis, explică expertul, invocând criza de sănătate sau tensiunile geopolitice.
Sursa: cnbc.com