Pe 30 aprilie va avea loc prima eclipsă de soare a anului, când maxim 54% din Soare va fi acoperit de Lună, de parcă steaua noastră ar fi „mușcată”. De tip parțial, fenomenul va fi vizibil în sud-estul Oceanului Pacific și în sudul Americii de Sud, în principal în Argentina, dar nu și în Romania. Apogeul său va avea loc la ora 22:41, ora din Romania.
Fenomenul va fi mult mai discret în alte țări de pe continentul sud-american, precum Uruguay, Paraguay, Bolivia, sudul Peruului și chiar în unele orașe din extremul vest de Rio Grande do Sul, precum Uruguaiana , unde va fi posibil. pentru a observa o „bucată” a eclipsei, potrivit astronomilor.
Evenimente astronomice din aprilie
Întrucât este vizibilă doar în Antarctica și sud-vestul Americii de Sud, eclipsa parțială de soare de la sfârșitul lunii aprilie nu a generat mobilizări majore în rândul vânătorilor de eclipse, care ar putea prefera să investească în evenimente mai „întunecate”. În aceste cazuri – eclipse totale – Luna este poziționată exact între Pământ și Soare și creează o zonă complet lipsită de lumina solară.
În cursul lunii aprilie, considerată de asociația „Astronomii fără Frontiere” luna Astronomiei, mai apar și alte câteva fenomene. Pe lângă o Lună Nouă, care se desfășoară până în această miercuri (6), un moment pentru observarea constelațiilor, luna prezintă și o ploaie de meteori în zilele de 22 și 23 și un moment pentru o mai bună observare a lui Mercur, pe 29, așa-numita cea mai mare alungire estică de pe planetă.
[SURSA]