Windows 11 21H2 a îmbunătățit unele caracteristici de securitate în comparație cu implementările anterioare ale sistemului de operare. Un aspect care se presupune că a beneficiat a fost Securitatea bazată pe virtualizare (VBS) , care utilizează caracteristici de virtualizare hardware pentru a crea și izola o regiune sigură a memoriei sistemului de operare.

Cu toate acestea, în ciuda adăugării frumoase VBS, poate duce la probleme de performanță, astfel încât instrumente precum Extreme Tuning Utility (XTU) de la Intel, Afterburner de la MSI și altele asemenea au încetat să funcționeze corect după ultima actualizare, sau cel puțin asta este ceea ce unii raportează. De exemplu, XTU este capabil să arate că overclockarea este dezactivată pe un sistem a cărui configurație ar trebui să o suporte perfect.

Se pare că originea problemelor detectate cu VBS, o caracteristică numită și Core Isolation în altă parte, este că blochează accesul la lucruri precum notificari de overclocking de la Intel (MSR 150h), care sunt esențiale pentru cipurile care acceptă overclockare, supravoltare și undervolting . Nici măcar reconfigurarea BIOS-ului nu corectează situația și, deși problemele au fost detectate în echipamente de la MSI, nu este exclus ca aceasta să poată fi reprodusă în cele de la alți OEM.

VBS nu este prezent în Windows 10, dar în versiunea 11 a sistemului de operare Microsoft a fost activat implicit cel puțin inițial. Gigantul de la Redmond a reușit să ia decizia de a dezactiva VBS și apoi de a-l reactiva recent, motiv pentru care unii se plâng acum de probleme când folosesc instrumente precum cele menționate în această postare.

Microsoft a luat de multă vreme securitatea utilizatorilor săi foarte în serios, dar se pare că nu iese întotdeauna în atenție. În ceea ce privește VBS, acesta a fost una dintre principalele ținte în urmă cu un an, când s-a descoperit că jocurile video aveau performanțe mai proaste pe Windows 11 decât pe versiunea anterioară a sistemului de operare.

În timp ce așteptăm să confirmăm că VBS este sursa problemelor pe care le au anumite instrumente legate de overclock și măsurarea performanței, realitatea este că de ani de zile ne confruntăm cu o situație în care securitatea, de multe ori, este câștigată. de performanţă. Aici putem evidenția numeroasele vulnerabilități descoperite la procesoare, a căror remediere sau atenuare duce într-un procent mare de cazuri la pierderea performanței, iar aici sistemul de operare folosit nu contează.

[SURSA]

Distribuie.

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasa un raspuns