Pentru ca Romania este inca departe e statutul de tara cu un nivel de trai ridicat, piata produselor second-hand este in floare. Fenomenul nu este unul specific doar tarii noastre, fiind prezent chiar si in tarile ai caror cetateni o duc mult mai bine decat noi. Gama produselor la mana a doua este extrem de variata, iar acest lucru il poti observa usor consultand orice site de anunturi sau dand o tura prin talcioc.
Multi prefera sa achizitioneze produse second-hand, nu neaparat pentru ca nu ar avea bani sa isi cumpere lucruri noi, ci pentru ca exista situatii in care un astfel de produs la mana a doua este mai rentabil. Desigur, exista si unele inconveniente, iar in cele ce urmeaza vom pune in balanta riscurile si avantajele.
De ce sa-ti cumperi un produs second hand
Vom incepe cu prezentarea avantajelor, care nu sunt deloc putine si datorita carora piata de produse second hand merge foarte bine de ani buni.
- Preturi accesibile – pretul este unul din principalele argumente pentru care multi oameni prefera produsele second hand. Cu cat produsul este mai scump, cu cat atat se va vinde mai bine la mana a doua. Este suficient sa dam, ca exemplu masinile si sa amintim faptul ca majoritatea autovehiculelor care ruleaza pe soselele din Romania sunt second hand. Chiar daca are doar cateva sute de kilometri in bord, o masina e deja considerata second hand, iar pretul scade, chiar daca aceasta este ultimul model si arata impecabil.
- Oferta mai bogata – atunci cand cauti in zadar un anumit produs prin magazine, ai mai multe sanse sa il gasesti vandut de cineva la mana a doua. Hainele, masinile, telefoanele, electronicele si multe altele se produc in serii limitate, care se epuizeaza relativ repede. Astfel, sansele de a gasi un lucru nou produs in urma cu unul sau mai multi ani sunt mai mici, in timp ce piata second hand abunda de oferte.
- Calitate la pret bun – pe piata second-hand poti gasi multe produse originale, apartinand unor branduri celebre. Asta le confera garantia calitatii, iar daca sunt si intr-o stare buna, le poti folosi mult timp de acum incolo. In plus, pretul platit va fi mult sub cel achitat de persoana care a cumpat produsul „de nou”.
Dezavantajele produselor second hand
Bineinteles ca exista si unele riscuri si dezavantaje si e firesc sa fie asa, pentru ca altfel, toata lumea ar fi cumparat doar lucruri la mana a doua.
- Urme de uzura – trebuie sa fi constient de faptul ca un produs la mana a doua este un produs folosit, asa ca este firesc sa aiba unele semne de uzura sau sa nu functioneze ca nou. Important este ca aceste semne sa fie cat mai putin vizibile sau sa poata fi reparate, daca te deranjeaza foarte tare.
- Defecte ascunse – tot din cauza uzurii, unele produse pot avea unele defecte care trec neobservate la prima vedere. Pentru a evita astfel de situatii este recomandat sa cumperi de la un vanzator de incredere. O casa de amanet in Bucuresti sau in oricare alt oras este un furnizor de incredere, pentru ca obiectele lasate gaj sunt intotdeauna verificate minutios. In situatia in care clientul nu isi achita imprumutul la termen, bunurile sunt scoase la vanzare si pot fi achizitionate la preturi de second-hand.
- Cheltuieli ulterioare – anumite produse cumparate la mana a doua necesita unele investitii ulterioare, care se adauga pretului platit initial. Sa luam exemplul unui apartament care necesita o renovare sau al unei masini care are nevoie de o revizie si schimbarea unor piese uzate. In acest caz, cheltuielile ulterioare pot fi destul de mari, si trebuie sa te gandesti la asta inainte de a cumpara produsul.
Prin urmare nu este nimic rau sau injositor in a cumpara lucruri second-hand, insa trebuie sa fii foarte atent la ce cumperi si la cati bani dai.