PS5 (sau PlayStation 5) este un PlayStation de nouă generație, ce se va lansa la sfârșitul anului 2020, după un deceniu lung și incredibil, in care a văzut Sony ieșind ca un câștigător clar în războaiele consolelor în ochii multora (scuze Xbox).

Deci, ce știm despre PS5 până acum? Isteria a început la începutul anului 2019, când Mark Cerny, arhitectul principal de pe următoarea consolă Sony, a confirmat că compania lucrează la succesorul PS4 Slim și PS4 Pro.

Specificatii cheie:

 • Ce este? Sony PS5 este consola PlayStation de ultimă generație.
 • Când va fi lansat? 12 noiembrie în SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Mexic, Coreea de Sud și 19 noiembrie pentru restul lumii.
 • Ce va costa PS5? 499,99 dolari / 449,99 lire sterline / 749,95 dolari SUA pentru consola standard și 399,99 dolari / 359,99 lire sterline / 599,95 dolari SUA pentru ediția digitală fără discuri PS5.
 • Ce pot juca pe el? O mulțime de jocuri! Acestea includ o nouă intrare Spider-Man, o continuare a Horizon Zero Dawn, un remake al Demon’s Souls, Resident Evil 8 și multe altele.
 • Pot juca jocuri PS4 pe PS5? Da! PS5 este compatibil cu „aproape toate” jocurile PS4 – generațiile anterioare sunt încă de confirmat. Se va lansa cu suport pentru majoritatea primelor 100 de jocuri PS4, dar sa sugerat că suportul se va extinde la majoritatea bibliotecii PS4.
 • PS5 va suporta accesoriile PS4? Mai ales Controlerul DualShock 4.
 • PS5 va avea VR? O da. Consola de ultimă generație va suporta hardware-ul PSVR actual și există, de asemenea, zvonuri despre PSVR 2.

Update-uri:

UPDATE: 17:09:2020: PS5 are data de lansare si pret

PS5 (sau PlayStation 5) este mult așteptata consolă Sony de generația următoare, costă 499,99 USD / 449,99 GBP / 749,95 USD și va fi disponibilă începând cu 12 noiembrie 2020 (în anumite piețe).

Mai jos avem detalii PS5 complete, inclusiv detalii detaliate despre prețuri și disponibilitate, așa că citiți mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știți despre PlayStation 5.

Update 28:05:2020: PS5 Va fi cu pana la 100x mai rapid decat PS4

Cel mai recent anunt Sony a trimis media socială într-o frenezie, după ce a lansat o declarație oficială care susține că PS5 va fi „de 100 de ori mai rapid” decât actualul PS4.

„Pentru a spori și mai mult sentimentul de imersiune în jocuri, ne așteptăm să îmbunătățim nu doar rezoluția, ci și viteza jocurilor”.

Echipa a explicat că intenționează să „realizeze viteze de procesare a datelor de joc” printr-un SSD de mare viteză proiectat personalizat. Un lucru este sigur, Sony schimbă modul în care experimentăm jocurile.

Prin instalarea feedack-ului haptic, aceștia urmăresc „să creeze senzația de greutate atunci când o mașină trece pe un drum noroios”. Prin instalarea declanșatorilor adaptivi, ei intenționează, de asemenea, să creeze senzația de apăsare când un arc este tras înapoi.

„Jocurile pentru PS5 care oferă această nouă experiență de joc sunt realizate atât de dezvoltatorii de la prima parte, cât și de cea de-a treia parte și intenționăm să introducem în curând o linie convingătoare de titluri”.

Update 16:04:2020: Console limitate

Potrivit unui raport Bloomberg, Sony Entertainment va reduce numărul de console pe care intenționează să le lanseze în timpul lansării Holiday 2020, cu aproximativ 1,5 milioane de unități.

PlayStation 4 (PS4) de la Sony a vândut aproximativ 7,5 milioane de unități doar în primele două trimestre, însă compania intenționează să reducă această cifră la „5 sau 6 milioane” din cauza „covid”.

În plus, punctul de preț anterior a fost indicat să fie cuprins între R9 200 și R10 100. Cu toate acestea, datorită specificațiilor avansate ale consolei și stocului limitat la lansare, este posibil să fie lansata o consola mai dotata dupa ceva timp de la lansare.


De atunci, Sony ne-a oferit informatii pretioase, cum ar fi fereastra oficială de lansare PS5, logo-ul, numele și câteva detalii cheie despre funcții. Potrivit Sony, PS5 are încă mari surprize – dar nu le va dezvălui la E3 2020, deoarece compania a confirmat că nu va mai participa anul acesta.

Asta nu înseamnă că nu vom vedea PS5 în curând – site-ul oficial al PS5 este acum live, alimentând în continuare zvonurile conform cărora Sony intenționează să prezinte un eveniment PS5 în viitorul apropiat, deși acest lucru nu a fost confirmat.

În plus, am avut câteva scurgeri surprinzătoare, sub forma unui brevet înregistrat de Sony, care pare să arate forma generală, intrările de butoane și orificiile de răcire ale lui PS5 – aceasta a fost confirmată ca fiind kit-ul PS5 dev într-o fotografie scursă . Cu toate acestea, ne așteptăm ca designul produsului final să fie diferit pentru lansarea oficială a lui PlayStation 5.

Sony poate păstra doar detaliile mai fine ale PlayStation-ului din următoarea generație un secret pentru mai mult timp – mai ales cu Microsoft care a prezentat oficial Xbox Series X și o serie de caracteristici notabile precum jocurile cu încărcare rapidă și Smart Delivery (care permite jucătorilor să joace „cea mai bună versiune posibilă” a unui joc Xbox, indiferent de platforma pe care o actualizați).

Iată tot ce știm despre PS5 până acum – și ceea ce sperăm să fie dezvăluit cu cât vom ajunge mai aproape de lansarea consolei.

PS5 Trailer

PS5 Data de lansare

 • Data pre-comandă PS5: 17 septembrie
 • Data lansării PS5: 12 noiembrie (SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Mexic, Coreea de Sud)
 • Data lansării PS5 restul lumii: 19 noiembrie

Sony a confirmat oficial că data lansării PS5 este 12 noiembrie pentru SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Mexic și Coreea de Sud, în timp ce restul lumii va trebui să aștepte o săptămână pentru ca PlayStation 5 să sosească în noiembrie 19 – punerea în competiție directă cu Xbox Series X, care se lansează în aceeași fereastră.

Lansarea în această perioadă de timp permite lansarea PS5 alături de viitoarele titluri AAA precum Assassin’s Creed: Valhalla, Cyberpunk 2077 și Call of Duty Black Ops: Cold War, care urmează să fie lansate în noiembrie, evitând totodată pierderea lansării amestecul de Black Friday – care cade două săptămâni mai târziu.

În ceea ce privește precomenzile pentru PS5, ei bine s-au deschis aproape imediat după evenimentul Showcase, pe 17 septembrie.

PS5 Pret

 • Preț PS5: 499,99 USD / 449,99 GBP / 749,95 USD
 • Prețul ediției digitale PS5: 399,99 USD / 359,99 GBP / 599,95 USD
 • Sony a confirmat că prețul PS5 este de 499,99 USD / 449,99 GBP / 749,95 USD.

Acest lucru face ca PS5 să fie mai scump de 100 USD decât prețul de lansare al PS4 și PS4 Pro și se potrivește cu prețul Xbox Series X.

Cu toate acestea, dacă este încă puțin prea mult pentru portofelul dvs., există și o opțiune mai accesibilă. Prețul ediției digitale PS5 este de 399,99 USD / 359,99 GBP / 599,95 USD și, deși nu aveți un disc și este mai scump decât Xbox Series S, această variantă are în continuare aceeași putere și performanță ca și consola principală.

PS5 Specificatii

PS5 specificatii
PS5 specificatii
 • Chipset AMD cu 8 nuclee personalizat (bazat pe arhitectura Ryzen din a treia generație și cu GPU Navi)
 • Sistem de stocare SSD
 • Compatibilitate cu jocuri PS4 și hardware PSVR
 • Audio 3D
 • Suport 8K TV

Deci, ce are PS5 sub capotă? Nu știm niste informatii imense despre specificațiile PlayStation 5, dar iată ce știm.

AMD de CPU și GPU deblochează puterile de urmărire a razelor, o tehnică avansată de iluminare care poate aduce imersiunea la nivelul următor în materie de jocuri video. Este tehnologia Hollywood care este folosită la ochelari CGI cu buget mare, punând în context nivelurile de fidelitate vizuală pe care le puteți aștepta de la PS5.

Urmărirea Ray este activată de hardware-ul GPU și nu de nivelul software, a declarat Mark Cerny pentru Wired. „Există o accelerație de urmărire a razei în hardware-ul GPU”, a explicat el.

Sony a confirmat că PS5 va suporta jocurile de 8K și credem că AMD SmartShift ar putea fi sosul secret care face posibil acest lucru.

Cu suportul TV 8K vine cu texturi mult mai detaliate și cu dimensiuni mult mai mari. Știrile despre o unitate SSD cu siguranta sunt adevarate daca vorbim despre 8K – doar pentru că jocurile vor deveni mai complexe, asta nu înseamnă că vor fi mai încărcate. Se estimează că noul SSD este de 19 ori mai rapid decât metodele tradiționale de stocare SSD (dar, având în vedere diferența de viteză dintre SSD și unitatea optică, instalarea jocurilor va fi obligatorie).

Nu numai că va valorificând puterea SSD, dezvoltatorii ar putea reduce dimensiunile de instalare a jocurilor, deoarece, după cum a spus Cerny pentru Wired, „nu este necesar să duplicăm date pentru a compensa timpii de căutare lentă pe care le au unitățile optice și HDD-urile” .

PS5 va beneficia de gestionarea simplificată a datelor datorită SSD-ului, iar acest lucru va permite jucătorilor să aibă mai mult control asupra instalării și eliminării jocurilor, de exemplu, permițând jucătorilor să instaleze (sau să elimine) doar anumite părți ale unui joc – deci în loc să le instaleze. jocul complet, puteți alege să instalați doar modul single-player și apoi să faceți multiplayer mai târziu sau invers.

Jocurile fizice pentru PS5 vor folosi discuri optice de 100 GB, introduse într-o unitate optică care se dublează ca un player Blu-ray 4K, iar hardware-ul de generație următoare se va lăuda cu o UI complet renovată.

“Serverele de jocuri multiplayer vor oferi consolei un set de activități care se pot uni în timp real. Jocurile cu un singur jucător vor oferi informații precum ce misiuni ai putea face și ce recompense ai putea primi pentru completarea lor – și toate aceste alegeri vor fi vizibile în UI. Ca jucător, doar săriți direct în ceea ce vă place. ”

Audio va atinge un nou „standard de aur” și pe PS5, potrivit Cerny, datorită unui nou motor audio care va oferi sunet imersiv – în special dacă utilizați căști. În timp ce detaliile rămân neclare, așteptați-vă că ceva seamănă cu experiența unei configurații Dolby Atmos.

Consola PS5 de la următoarea generație Sony va oferi, de asemenea, performanțe îmbunătățite de jocuri în cloud și putere de redare grafică îmbunătățită dramatic.

Acesta este cuvântul direct de la compania, deoarece a arătat un vârf în timpul prezentării unei strategii corporative.

Într-o declarație transmisă în urma prezentării, Sony a spus că „cele două cuvinte cheie pentru direcția viitoare a PlayStation sunt„ imersive ”și„ fără probleme ”, cu experiența„ imersivă ”creată de viteze de redare grafică crescute dramatic, obținute prin angajare de putere de calcul îmbunătățită în continuare și un SSD personalizat de bandă largă, rapid.

Jocul de la distanță este deja disponibil ca parte a pachetului PS4, permițându-vă să transmiteți un joc direct de la consolă la un computer, smartphone, tabletă sau consolă de mână PS Vita. Dar Sony spune că, înainte, va fi „exploatarea celor mai noi tehnologii de calcul, streaming, cloud și 5G”, pentru a permite îmbunătățirea performanței PlayStation Now.

Dacă acest lucru nu este suficient, Sony a confirmat compatibilitatea „incredibil de puternică” a PS5, care vă va permite să jucați online cu jucătorii PS4, CEO-ul lui Ubisoft dezvăluind că consola de viitor gen poate juca „aproape toate” jocurile PS4.

Au existat, de asemenea, zvonuri conform cărora PS5 ar putea fi înapoi compatibil cu PS3, PS2 și PlayStation original, ceea ce înseamnă că biblioteca sa de jocuri s-ar putea întinde chiar în zilele de glorie de la mijlocul anilor 90.

PS5 DESIGN

PS5 design
PS5 design

Am văzut mai multe imagini scurse ale kit-ului dev5 PS5, fiecare prezentând același design al consolei, împreună cu redarea de mai sus, bazată pe una dintre acele imagini.

Ce ne arată redarea de mai sus? Există o serie de butoane: on / standby, resetare, ejectare (pentru unitatea Blu-ray de 100 GB cu citire dublă), inițializare a sistemului și inițializare a rețelei, toate pe partea stângă. Există, de asemenea, o serie de lumini de stare, numerotate de la „0” la „7”, care se referă probabil la nucleele CPU procesate, dar care ar putea fi, de asemenea, lumini de stare pentru controlerele conectate.

În dreapta sunt șase porturi USB (unul USB 2.0 și cinci porturi USB 3.0 probabil – portul final fiind închis de un cablu). Un cerc mic de mai sus ar putea fi o cameră încorporată în consolă, potrivit unor înregistrări anterioare de brevet.

Interesant este că picioarele de cauciuc par să se afle în partea superioară a consolei, ceea ce sugerează că dezvoltatorii sunt încurajați să rotească consola pentru testarea stresului și comoditate, fie să le stiveze atunci când lucrează la jocuri solicitante.

Cu toate acestea, aceste imagini ar trebui să fie folosite cu adevărat doar pentru a specula cand vine vorba de care va fi designul final al consolei consumatorilor, mai degrabă decât să îl consideri în întregime indicativ pentru aparatul care urmează. Dacă ne uităm la kiturile de versiune mai vechi PlayStation, produsul final seamănă mai rar cu kitul dev.

Kit-urile Dev sunt special concepute pentru a fi robuste și pentru a sprijini o consolă care funcționează în condiții de încărcare extremă, astfel încât să le permită dezvoltatorilor să își împingă creațiile la maximum fără a prăji hardware-ul pe care lucrează. De asemenea, sunt concepute pentru a ajuta dezvoltatorii să găsească orice defecte în proiectarea hardware-ului final PS5.

Cu toate că este posibil să nu știm exact cum va arăta PS5, Sony a dezvăluit logo-ul oficial al PS5 la CES 2020. În esență este doar sigla PlayStation 4 cu un „5” care înlocuiește „4”.

PS5 CONTROLLER

PS5 va veni cu un nou controler, conform Sony. Controlerul PS5 (nu cunoaștem încă numele oficial) va include feedback haptic pentru a înlocui tehnologia zgomotoasă a DualShock 4, concepută pentru a îmbunătăți feedback-ul controlorului și, prin urmare, imersia jucătorului.

Controlerul PS5 va avea și declanșatoare adaptive, despre care Sony spune că au fost „încorporate în butoanele de declanșare (L2 / R2)”. Aceste declanșatoare adaptive vor permite dezvoltatorilor să programeze rezistența declanșatoarelor pentru a simula acțiunile mai precis.

Într-un interviu pentru Business Insider Japan (tradus de Gematsu), CEO-ul SIE, Jim Ryan, a declarat: „Audio 3D și suportul de feedback haptic al controlerului sunt, de asemenea, lucruri care, atunci când le încercați, veți fi surprinși de cât de mare este o schimbare. Chiar și doar jocul curse Gran Turismo Sport cu un controler PlayStation 5 este o experiență complet diferită. Deși funcționează bine cu controlerul anterior, nu există nicio întoarcere după ce experimentați suprafața detaliată a drumului prin controlul haptic și declanșatoarele adaptive. ”

PS5 SSD

Întrebarea numărul unu solicitată de dezvoltatori cu PS5 a fost o unitate de stare solidă, iar Sony a livrat. Reducerea „timpului mort”, a ecranelor de încărcare și a proiectelor la nivel de coridor, la zero este importantă pentru echipa lui Cerny, iar unitatea de stare solidă este capabilă să livreze. 1GB este de aproximativ 20 de secunde pentru a se încărca de pe un hard disk, potrivit Cerny. Acesta este motivul pentru care timpul de încărcare pe PS4 poate fi dur, în timp ce 2GB poate fi încărcat în 0,27 secunde pe un SSD. Aceasta înseamnă că nu vor exista ecrane de încărcare. Drept dovadă, jocul PS4 Spider-Man s-a încărcat de aproximativ optsprezece ori mai rapid pe PS5.

Motivul principal pentru un SSD ultra rapid, însă, nu este doar timpul de încărcare. Este vorba de a oferi libertate dezvoltatorilor atunci când creează jocuri – nu doriți ca ecranele de încărcare să intre în calea unor lumi virtuale uimitoare De asemenea, aveți limite grele impuse jucătorului în joc, care nu se poate mișca mai repede decât dictează HDD.

SSD-urile îmbunătățesc se instalează și patch-ul de joc. SSD de pe PS5 este, potrivit Cerny, cu 100 de ori mai rapid. În PS5 există un controler personalizat Flash pentru a ajuta acest lucru, pentru a nu asigura blocaje. Cererile prioritare sunt foarte importante în jocuri, iar acest controlor ajută la livrarea acestora. 5.5 GB / s este lățimea de bandă de care PS5 este capabil – frumos!

Sony PS5 va suporta hard disk-uri externe. Cerny confirmă, de asemenea, că Sony PS5 va suporta unități SSD modulare M2, ceea ce înseamnă că oamenii își pot spori stocarea. Aceste SSD-uri trebuie să fie la fel de rapide ca și SSD-ul din stoc PS5, pentru a funcționa (făcând acest SSD Samsung o singură achiziție), deci 5,5 GB / s. Se vin SSD-uri M2 PCIe 4.0 care acceptă până la 7 GB / s. Cu toate acestea, Cerny spune că nu cumpărați o unitate M2 decât mai târziu în an pentru a asigura compatibilitatea.

Ce puteti juca pe PS5?

Întreaga bibliotecă PS4, inclusiv jocurile PSVR, va fi susținută de PS5. Dar acum auzim mai multe despre jocurile PS5 confirmate și zvonite.

În acest moment, orice joc PS4 din prima partidă în conductă – de la Ghost of Tsushima la The Last of Us 2, ar fi candidați pentru upgrade-urile cross-gen PS5. De asemenea, am auzit destule discuții în jurul unei continuări Horizon Zero Dawn și un nou joc al lui God of War pentru a presupune că vom vedea ambele terenuri pe consola PS5.

Dar despre titlurile terților? Am avut confirmarea că noul IP Godfall al Gearbox vine exclusiv la PS5, așa cum este un nou titlu din Bluepoint Studios. Vom vedea, de asemenea, un remake al cultului clasic GQ, Gollum și Outriders de la THQ Nordic pe PS5. În plus, Ubisoft a confirmat că Watch Dogs: Legion, Rainbow Six Quarantine și Gods and Monsters vin în toate seria Xbox X și PlayStation 5 – cu un nou Assassin’s Creed și Far Cry, de asemenea, se zvonea că vor veni pe platforme. Știm, de asemenea, Rainbow Six Siege va fi disponibil pe PS5 și Xbox Series X de la lansare.

Probabil că vom vedea și like-urile Starfield și The Elder Scrolls 6 care vin și la Xbox Series X.

Acest articol este in curs de actualizare! Vom reveni atunci cand sunt informatii noi.

Distribuie

Scrie ceva...